Diplomácia

2021.11.26. 14:24

Szijjártó: két életbevágóan fontos szerződést kötöttünk idén Oroszországgal (videó)

Magyarország folytatja a pragmatikus együttműködést Oroszországgal – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország két életbevágó fontosságú megállapodást kötött idén Oroszországgal: az életmentő vakcinavásárlásit és a fűtést biztosító gázszállítási szerződést - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-orosz kormányközi gazdasági bizottság pénteki obnyinszki ülését követő sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter, a bizottság magyar társelnöke 2021-et minden eddiginél sikeresebb évnek minősítette a magyar-orosz együttműködésben. Mint mondta, Magyarország folytatja a pragmatikus együttműködést Oroszországgal, "és aki nem akarja ezt, az a magyar emberek érdeke ellen tesz".

A távlatokról szólva elmondta, hogy a WizzAir légitársaság december 13-tól heti két járatot üzemeltet majd Moszkva és Debrecen között, és márciustól Budapest és Jekatyerinburg között is járni fog. December 16-án magyar-orosz vasúti szállítmányozási vegyesvállalat megalapításáról írnak majd alá megállapodást, amely Magyarország irányába tereli a Kínából érkező teherszállítást, és a jelenlegi évi száz tehervonat helyett ez fog érkezni onnan.

Közölte, hogy egy orosz kozmetikai vállalat 18 milliárd forint értékű gyárat fog létesíteni Alsózsolcán 260 új munkahelyet teremtve. A jövő év végén megkezdődhet a Szputnyik V vakcina gyártása Magyarországon, hétfőtől pedig megkezdődik az emlékeztető oltásként sikeresen alkalmazott Szputnyik Light vakcina hazai engedélyeztetéséről szóló eljárás.

Hozzátette, hogy jövőre létesítési szakaszába lép a Paks-2 beruházás. Mint mondta a nyolc igényelt engedélykérelem közül az orosz fél egyet már benyújtott.

Az MTI-nek arra a kérdésére, miként látja a kétoldalú kapcsolatok jövőjét annak tükrében, hogy az új német kormány programja azt ígéri: Berlin fokozni fogja a nyomást Moszkvára, illetve az Oroszországgal együttműködő uniós országokra, Szijjártó kijelentette:

"Hatalmas képmutatás van, amikor az Oroszországhoz fűződő kétoldalú viszonyról beszélünk. Mi úgy látjuk, hogy minél nyugatabbra van egy ország Európában, annál szorosabb és jobb az együttműködése Oroszországgal."

"Nem tudom, hogy elég-e, ha csak annyit mondok, hogy Északi Áramlat-2?" - tette fel a szónoki kérdést. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy az Obnyinszkot is magában foglaló Kaluga megye hivatalos plakátjain ott szerepel számos vezető nyugat-európai cég logója.

"Jó lenne, ha ezt a képmutatást végre abbahagynák és ha a nyugat-európai országok is azt mondanák, amit csinálnak. Értem, hogy mi zavarjuk őket az orosz piacon, mert versenytársak vagyunk bizonyos kérdésekben, de mi a magyar-orosz együttműködésből fakadó magyar érdekek feladására nem vagyunk hajlandók".

Az azt tudakoló érdeklődésre, hogy a két ország mikor fogja kölcsönösen elismerni egymás oltási igazolványát, Szijjártó azt mondta, hogy a felek az általuk adható lehető legnagyobb kedvezményben részesítették egymást ezen a téren: Oroszország negatív PCR-teszt felmutatása esetén engedi be a magyar utazókat, Magyarország pedig a beoltott orosz turistákat. Közölte, hogy megállapodás született a fennmaradó technikai ügyek megoldásáról, hozzátéve, hogy a QR-kódok leolvasása nem politikai kérdés.

A kormányközi bizottság 14. ülésének jegyzőkönyve mellett kétoldalú kulturális és régészeti együttműködési megállapodást írtak alá. Megegyezés született a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége közötti kooperációról is.

 

Borítóképünkön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!