Hallgassa élőben!

Mi lesz a gárdonyi félszigettel?

Évek óta kérdéses a gárdonyi félsziget sorsa. Az elhanyagolt területet egyelőre a horgászok vették birtokukba, nyaranta pedig a nudisták egyik kedvelt helye a tó többi strandjától szinte rejtett, ápolatlan nádas. A területre ígért fejlesztések még váratnak magukra: a gárdonyi félsziget hányatatott történetének jártunk utána.

Az egykor döntően a gárdonyi önkormányzati kézben lévő, ma már katalán tulajdonosok által birtokolt gárdonyi félsziget minden szempontból kirívó pontja a településnek: ápolatlansága sokak szépérzékét sérti, a környékén kóborló rókák miatt pedig rendszeresen panaszkodnak a közeli nyaralók tulajdonosai. A megítélésén az sem segít, hogy az ígért nagyobb horderejű turisztikai beruházás helyett évek óta horgászok és nudisták kedvelt helyévé vált a nádasba burkolózott terület. Tagadhatatlan, hogy a 26 hektáros félszigetben ennél jóval nagyobb potenciál rejlik, amelyet mind a tulajdonos Bernat-csoport, mind a gárdonyi önkormányzat szeretne kihasználni a város és a turizmus fejlesztése érdekében.

Mint ahogy azt Tóth István, Gárdony polgármestere lapunknak elmondta, a félsziget értékesítése a rendszerváltás óta napirenden volt, de évekig csak komolytalan javaslatok érkeztek a területre, amely a hetvenes években lezajló mederkotrás során felhalmozott iszapból alakult ki, így állapota sosem volt kifogástalan.

– Gárdony szabályozási terve szerint a területen elsősorban szállodák, nyaralók, lakások építhetők, és olyan egyéb szolgáltatásokat vonzhat, amelyek a fejlődő turizmus érdekeit szolgálják. A sok sikertelen próbálkozás után 2006 végén érkezett megfelelő ajánlat a kiírt pályázatunkra: a katalán befektetők 777 millió forint összegű ajánlatot tettek, fejlesztési céljaik pedig egybeestek a mi elképzeléseinkkel. A tőlünk megvásárolt 22 hektáros terület mellé megvették még a Megyei Önkormányzat kéthektáros telkét is. Csupán egy kisebb terület maradt önkormányzatunk tulajdonában, mellettünk pedig a vízügy birtokol egy nagyobb részt a félszigeten – tette hozzá a polgármester.

A Bernat-csoport, „Katalónia legrangosabb építészirodája” eredetileg lakóépületeket tervezett a félsziget területére. A fejlesztésnek – ahogy akkor sok más elképzelésnek –, a 2008-as pénzügyi válság tett keresztbe, amelyet az ingatlanpiac azóta sem hevert ki. Márton István, a Bernat-csoport magyarországi jogi képviselője szerint a vállalkozás azért volt kénytelen letenni a lakásépítési tervekről, mert nem volt rájuk elég kereslet.

Felmerülhet a kérdés, hogy a tulajdonosok miért hagyják hanyatlani a félszigetet, amely kiváló helyszínt biztosíthatna bármilyen idegenforgalmi létesítménynek. A helyzetet egyelőre csak azzal befolyásolhatja az önkormányzat, hogy folyamatosan napirenden tartják a terület jövőjének kérdését.

– Csaknem 150 millió forintnyi telekadót fizettek önkormányzatunknak 2008 óta a befektetők, akik csodát akarnak létrehozni, de a jelenlegi európai viszonyok ezt nem teszik lehetővé – mondta Tóth István, utalva a befektetők és az önkormányzat között fennálló folyamatos kapcsolatra. Márton István hozzátette, hogy a projekt nagysága miatt nem kötötték határidőhöz a beépítést, amely „mind a tulajdonosok, mind az önkormányzat, mind a lakosság érdeke.” Bár eddig veszteséges befektetésnek számít a vásárlás, a kiírt nemzetközi tenderek azt bizonyítják: a katalánok nem tettek le terveikről, egy olyan turisztikai központról, amelyből az önkormányzat mellett a lakosok is profitálnának. A félszigettel kapcsolatban ugyanis megvásárlása óta több nemzetközi pályázat jelent meg. Megkérdeztük a településen élő L. Simon László államtitkárt is, aki szerint nagy szükség van potens befektetőkre, de annak nincs sok értelme, ha valaki a kezében levő vagyonnal nem gazdálkodik. A rendszerváltozás óta eltelt évtizedekben több olyan ingatlanbefektető jelent meg a környéken, akik ugyan tömegével vásároltak fel ingatlanokat, de semmit sem kezdtek velük, hanem hagyták őket lepusztulni. „Egy bezárt, amortizálódó hotelnél nincs szomorúbb látvány, ráadásul nagyon hiányzik az ilyen intézmények elmaradt idegenforgalmiadó-befizetése. Az idegenforgalmi adót kiegészíti az állam, és valóban működő intézmény, munkahelyek vannak mögötte. Ugyan jó, ha egy üres telek után adóbevétele van a városnak, de ennél sokkal jobb, ha idegenforgalmi adót, ÁFA-t, iparűzési adót is beszednek az itt termelődő bevételek után. Más telkeket – nagyon helyesen – szigorú visszavásárlási garanciával értékesít az önkormányzat, itt erre nem volt mód, úgyhogy egyéb eszközökkel kell rávenni a magántulajdonosokat arra, hogy végre kezdjenek valamit a területtel, de legalábbis tartsák rendben, ápolják, gondozzák” – mondta az országgyűlési képviselő államtitkár.

Ez nem lehetetlen, hiszen a tulajdonok „elsősorban vendéglátó egységekben, szállodákban gondolkodnak. Voltak német és spanyol érdeklődők is, ezek a tenderek viszont még folyamatban vannak, így biztosat egyelőre nem tudok mondani” – jegyezte meg a tulajdonosok jogi képviselője.

Tóth István polgármester szerint a 2007-ben kapott vételár az akkor induló, 2007–2013-as uniós fejlesztési ciklusban nagy lehetőséget biztosított az adósságcsapdában vergődő Gárdonynak.

– Önrész nélkül abban a ciklusban semmiféle pályázati lehetőséget nem vehettünk igénybe, a félsziget ára viszont lehetővé tette, hogy tenderek sorát nyerhessük el – árulta el a polgármester. Felépítették például a dinnyési Templomkerti Hagyományőrző Központot, felújították a romokban álló agárdi magtárat, és a Gárdonyi Géza Emlékházat. Számításai szerint a félszigetért kapott 777 millió forint hárommilliárd forintot meghaladó fejlesztést tett lehetővé.

A jelenleg is ápolatlan, az elburjánzott növényvilágú terület azonban nem csak az emberek szépérzetét sérti, hanem iparűzési adótól is megfosztja a települést és lakosságát. A terület 26 hektáros nagysága miatt nem volt elvárás az új tulajdonostól – és ezt a vállalkozó ki is használja –, hogy karban tartsa a területet.

– Körülbelül két hónapja voltak itt utoljára a tulajdonosok, remélem, hogy hamarosan elindul a fejlesztés – tekintett a jövőbe a befektetők képviselő Márton István, aki nem tart attól, hogy az elkerítés hiánya miatt szabadon járhatnak oda az emberek és a nem szívesen látott állatok. Elismerte: a félsziget magán-, de ugyanakkor természeti terület is, annak minden előnyével és hátrányával. A polgármester szerint pedig azért sem gond a fejlesztés elmaradása, mert az esztétikai hátrányokon túl egyéb fennakadást nem okozott a félsziget, hiszen a Velencei-tó körüli kerékpárút megkerüli a nádast, a partfal rekonstrukciója pedig ezen a szakaszon is zavartalanul megvalósulhat, mivel a partfalat nem vehették meg a befektetők, és a part 30 méteres körzetében sem építkezhetnek az új tulajdonosok.

Többen a rókák elszaporodására panaszkodnak, páran már a helyi vadásztársasághoz fordultak, akik viszont a hatályos jogszabályok szerint belterületen nem használhatnak fegyvert, és nem végezhetnek dúvadazást.

– Én magam is láttam a területen rókát, egyik éjjel a parlamentből hazafelé jövet egy egész rókacsaládot, összesen hét állatot figyelhettem meg a vasútátjáróval szemben a kerékpárúton – meséli L. Simon László, aki sarkosabb véleményt fogalmazott meg mint Tóth István polgármester, ugyanis szerinte felelőtlenség parlagon hagyni a Velencei-tó környékének legjobb fejlesztési területét. L. Simon László szerint az, hogy a nyolc évvel ezelőtti vételár sokszorosáért akarják értékesíteni a jelenlegi tulajdonok a félszigetet, azt jelzi, hogy a közeljövőben nem fognak beruházásba kezdeni. Ez pedig veszteség a városnak, illetve az egész térségnek, éppen ezért azt javasolja, hogy a város határozott lépéseket tegyen a terület sorsának rendezése érdekében. „Ma Gárdony sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint 2006-ban, hiszen azóta az Orbán-kormány a teljes adóságától is megszabadította a települést, így a jogi eszközökön túl, akár pénzügyieket is fel lehet használni a probléma rendezése érdekében” – zárta a gondolatait a Miniszterelnökség államtitkára, aki a személyes segítségét is felajánlotta mind a tulajdonosoknak, mind az önkormányzatnak.


állatkák Baráth Eszter
Gazdit keresnek a Herosz kutyusai és cicái
végleges / 17 perce
Letartóztatták a 22 éves táci késelőt
Ítéletet hozott a Székesfehérvári Járásbíróság annak a 22 éves gyanúsítottnak az ügyében, aki még vasárnap délután többszörös késszúrással megölt egy 62 éves férfit a településen.
Gyász
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÖMIVES ISTVÁNNÉ született Weiland Mária Éva 2021. október 2-án, 83 éves korában örökre megpihent. Hamvait a velencei katolikus temetőben 2021. október 15-én örök nyugalomra helyeztük. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik temetésén megjelentek, sírjára virágot helyeztek és mély fájdalmunkban osztoztak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatom, hogy szeretett férjem HADA TIBOR 60. életévében örökre itt hagyott bennünket. Végső búcsút 2021. október 21-én 13 órakor veszünk tőle a Béla úti temetőben. A gyászmisét a temetés napján 18 órakor tartjuk a Prohászka-templomban. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesapánk ENDRŐDI JÁNOS nyugdíjas MÁV-dolgozó életének 85. évében elhunyt. Utolsó útjára 2021. október 21-én 15 órakor a börgöndpusztai temetőben kísérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ASCHENBRENNER JÓZSEFNÉ (Irma néni) 91 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. október 22-én 15 órakor a móri Kálvária temetőben lesz. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RÉGI GYÖRGY csóri lakos 67 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 22-én 16 órakor lesz a csóri temetőben. Gyászoló család
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik szerető feleségem, édesanyánk, SZABÓNÉ CZUPÁR MARIANNA temetésén megjelentek, sírjára virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk osztoztak. Gyászoló szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy LOSONCZY LÁSZLÓNÉ 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 19-én 16 órakor lesz a móri Kálvária temetőben. Gyászoló család
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. KOLLER ISTVÁNNÉ szül. Gulyás Teréz életének 94. évében örökre megpihent. Temetése 2021. október 15-én 13 óra 30 perckor lesz a pusztaszabolcsi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RIDEG SÁNDOR pákozdi lakos életének 67. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. október 16-án 13 órakor a pákozdi temetőben lesz. A gyászoló család
Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy FORRAY BÉLA ATTILA életének 73. évében elhunyt. Búcsúztatására Székesfehérváron, a Béla úti temetőben kerül sor 2021. október 18-án 15 órakor. Kérjük, részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. EMLÉKE SZÍVÜNKBEN ÖRÖKKÉ ÉL.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOZSOKI JÓZSEFNÉ (Keresztes Mária) 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. október 16-án 12.30-kor lesz a kálozi katolikus temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk SZABÓ ISTVÁNNÉ szül. Huber Eszter a Videoton számítástechnikai gyáregység, majd a Balogh Kft. volt dolgozója életének 76. évében örökre megpihent. Utolsó útjára 2021. október 19-én 10 órakor kísérjük a Béla úti új köztemetőben. Gyászoló család
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓNÉ CZUPÁR MARIANNA életének 58. évében örökre megpihent. Temetése 2021. október 15-én 15.30-kor lesz Székesfehérváron, a Béla úti temetőben. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SÁROSI JÓZSEF a Videoton volt dolgozója életének 79. évében elhunyt. Hamvait 2021. október 14-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a Csutora temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSANAKYNÉ ÁBRAHÁM JUDIT életének 73. évében elhunyt. Temetése 2021. október 15-én, pénteken 13 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. A gyászoló család
"Bennünk él egy arc, a végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Egy a reményünk, mely éltet és vezet, Hogy egyszer még találkozunk veled." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk FARKAS LÁSZLÓ (ZÉNÓ) halálának 4. évfordulóján. Édesanyád és szeretteid
"Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY JÓZSEF sárszentmihályi lakos, volt ALCOA-s dolgozó életének 71. évében végleg megpihent. Búcsúztatása 2021. október 20-án 10 órakor lesz a Béla úti temető vízbemosásos parcellájánál. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Olyan csönd van így nélküled, hogy szinte hallani, amit még utoljára akartál mondani.” (Váci Mihály) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÜMEGI ISTVÁN Városgondnokság dolgozója életének 48. évében örökre megpihent. Temetése 2021. október 13-án 13.30-kor lesz a Béla úti temetőben. Gyászoló családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. MÁTÉ JÓZSEFNÉ szül. Simon Éva életének 80. évében elhunyt. Temetése 2021. október 12-én 9.30-kor lesz a Sóstói katolikus temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapám, nagyapánk TELKES KÁROLY 2021. szeptember 30-án, 88 éves korában elhunyt. Búcsúztatója 2021. október 15-én 11 órakor lesz Székesfehérváron, a Béla úti temetőben. A gyászoló család
Australian Open / 56 perce
Aligha kapnak vízumot oltás nélkül a játékosok
koncert / 1 órája
Jövő nyáron érkezik a Pet Shop Boys
Hittel, imával, összefogással / 1 órája
János atya tizenhárom település plébánosa
V. Varga József
közlekedési baleset / 1 órája
Oszlopnak ütközött egy autó Ercsiben
Katasztrófavédelem
Ünnep / 1 órája
Családjaikkal közösen, házilag sütötték a kenyeret a fehérvárcsurgói gyerekek
V. Varga József
Apokalipszis most / 1 órája
Így látja a robotkutya a sugárzó Csernobilt belülről (videó)