Gárdony

2014.12.10. 16:20

Molnár Krisztián: közösen gondolkodva fejleszteni

Megyei főjegyzőként eddig ő készítette elő a közgyűlés határozatait, most viszont éppen Molnár Krisztián az, aki rábólinthat az előterjesztésekre. Az októberben megalakul új testület 32 éves, Sukorón élő elnöke fontosnak tartja a lakókörnyezete fejlesztését.

Takács Erzsébet

A pákozdi Katonai Emlékpark bemutatja az 1848-ban alakult Magyar Honvédség történetének főbb eseményeit, és emléket állít az eltelt több mint 160 év hősi helytállásának

Megújul a pákozdi Katonai Emlékpark, bővül a kerékpár-út-hálózat, a partfal biztonságossá válik, így például a horgászok is kiköthetik a csónakjaikat - mondja az elnök.

- Soha nem gondolkodott azon, hogy nagyobb városba költözzön?

- Szeretek Sukorón élni, és ugyan néhány évvel ezelőtt a fiatalok többsége még úgy vélte, könnyebb az élete, ha a munkahelye közelében telepedik le, mára nemcsak ők, de az idősebbek közül is egyre többen szeretnének Sukorón élni. Szerencsére olyanok költöznek ide, akik elismerik a település értékeit. Egy nemrég készült felmérés szerint Sukorón a második legmagasabb az országban az egy főre jutó személyi jövedelemadó, ami sokat elárul a lakosságról. Alkotmányjogász, tudós, művész választja lakhelyül a települést, nem utolsó sorban a Velencei-tó közelsége és a gyönyörű panoráma miatt. Kiváló a község elhelyezkedése: Fehérvár negyed óra, a Balaton és Budapest is fél-fél óra alatt elérhető az autópályán. Mégis csendes, nyugodt környezet vesz minket körül.

- Nem egyszerű lakója a településnek, gondolom, a fejlesztéseket, a fejlődést is másként követi nyomon.

- Miközben természetesen az egész megye érdekeit képviselem, igyekszem a saját lakókörnyezetemet is segíteni. Számos pályázatot nyújtottunk be a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanáccsal közösen a Velencei-tó fejlesztése érdekében. Már csak amiatt is, mert a tanácsnak a megyei önkormányzat is a tagja, és a munkaszervezeti feladatait is az önkormányzati hivatal látja el. A közelmúltban, a déli parton megépült bicikliút tervét például a tanács és Gárdony városa közösen készíttette el, az utat folytatni szeretnénk Sukoró, Nadap, Pákozd és Dinnyés területén is. A legfontosabb projektünk pedig éppen most zajlik: a Velencei-tó partfalát tesszük majd rendbe, aminek tervezésére a tanács nyert pályázaton 791 millió forintot. Ha ez elkészül, és a kivitelezéshez szükséges mintegy 15 milliárd forintra is találunk uniós forrást, akkor olyan partvédőmű és partfelújítási program valósul meg új kikötők építésével együtt, amilyenre az 1970-es évek óta nem volt példa. Nem titkolom, hogy szeretnék minél több forrást a szűkebb és tágabb környezetembe, a Velencei-tó partjára és Fejér megyébe hozni, hiszen a politikusoknak az is a dolguk, hogy a lakóhelyük fejlesztését segítsék, forrásokat irányítsanak oda. Érthetetlen és méltatlan támadások értek politikusokat a közelmúltban ezért.

- A megyei önkormányzat is jelentős források felett rendelkezik. Melyek ezek?

- A megyéhez tartozik a településfejlesztési források, az úgynevezett TOP elosztása. A Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) olyan ésszerű fejlesztésekre fókuszálunk, amelyekkel a megye is jól jár. A Velencei-tó esetében határozott célunk, hogy a tó környékének fejlesztését összekössünk Székesfehérváréval, tehát olyan tengelyt igyekszünk kialakítani, amely Budapestről indul és a tó partján folytatódva Fehérvárig tart.

- Profitálhatnak ezekből a fejlesztésekből a helyi lakosok is?

- A déli parton 800 millió forintból felépített bicikliút és sétány sokak egészségét, szórakozását szolgálja, de az autósoknak sem kell elmagyarázni, miért jó, hogy a 7-es úton már nem kell kerülgetni a bringásokat. Ugyancsak a fürödni, horgászni járó, vagy pihenni vágyó vendégeket fogadó helyiek érdekét szolgálja a part megerősítése, hiszen jelenleg egy csónakot is alig lehet kikötni. Ha pedig a kerékpárút és a tó fejlesztésével családokat, kirándulókat tudunk ide csábítani, idővel az idegenforgalmi bevételek is növekedni fognak. Hosszú távú célunk, hogy a turisták egyre több éjszakát töltsenek a Velencei-tó partján.

- A sok cél és feladat közül melyik a legsürgetőbb?

- A partvédmű fejlesztése, a kikötők rendbehozatala halaszthatatlan, ahogy az igényes szálláshelyek számának növelése is. A megyei önkormányzat a vállalkozások ösztönzésével tudja ebből kivenni a részét. Számos olyan megkeresést kapunk ugyanis, hogy a nyári szezonon kívül, hétköznap alig találnak megfelelő éttermet vagy éppen szálláshelyet az ide látogatók. Emellett fontos a Velencei-tavi Vízi Sportiskola fejlesztése is, ami jó ütemben halad.

- Mennyire érezhetik magukénak a fejlesztéseket a helyi lakosok, a vállalkozók?

- Nemcsak a megye 108 településének önkormányzatával, hanem a helyi élet fontos szereplőivel, az egyházakkal, a civil szervezetekkel, cégekkel és a nonprofit társaságokkal is leültünk, mielőtt a következő uniós pénzügyi ciklus 37 milliárd forintos, területfejlesztésre fordítható összegeinek elosztásáról megfogalmazta volna a megye az álláspontját. A tervek szerint ebből mintegy 21 milliárd jut településfejlesztési feladatokra. Megjegyzem, nem voltak ehhez hozzászokva a megkérdezettek, az előző időszakban a már meghirdetett pályázati célokhoz kellett igazodniuk. Az egyeztetések során a vállalkozók elmondták: megindult a fejlődés. Az éttermektől az asztalosipari cégekig arról számoltak be, hogy már nem csak nyáron működnek: a téli időszakban sem kell bezárniuk a boltot.

A kerékpárutat tovább kell építeni a Velencei-tó körül - véli Molnár Krisztián. A bicikliút szerkezetét véleménye szerint körkörösen érdemes alakítani, így a jövőben a Velencei-tavat körülölelő út mellett egy kerékpárút elindulhatna Sukoróról Nadap, majd Pázmánd irányába, ahonnan Kápolnásnyékre kanyarodna vissza. De jó lenne, ha a meglévő bicikliút sem csak Sukoró alatt futna, hanem a településhez is felmenne. Később a Váli-völgy irányába is el kell vinni, így számos műemléki felújítást lehetne könnyebben, biciklivel megközelíteni.

Jelenleg pár óra alatt teljesen körbetekerhető a Velencei-tó. Mivel főként sík terepről van szó, családosoknak is szívesen ajánlható a program. Annak sem kell lemondania a sportolási lehetőségről, aki nem tudja magával vinni saját biciklijét, a parton ugyanis egymást követik a jobbnál jobb kölcsönzők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!