Gárdony

2016.03.31. 18:30

„A gyermekkoromba költöztem vissza”

„A legcsodálatosabb dolog az, hogy a gyermekeim ugyanazokat az élményeket élhetik át a Velencei-tónál, amiket korábban én” - vallja Kelemen István színművész, a fehérvári Vörösmarty Színház tagja. A színész gárdonyi otthonáról, aktuális munkáiról és a környék gazdag programlehetőségeiről is mesélt.

Végh Nóra Judit

- Immáron tíz éve élünk Gárdonyban, a leányom születésekor költöztünk ide Budapestről. A telek 1965 óta megvan, a család sokáig nyaralóként használta, majd 2003-ban a kis faépület helyére épült egy kőház, ebben lakunk most. Annak idején, amikor a nagyszüleim megvették a „birtokot”, még kukoricaföld volt ez a vidék. A ’80-as években azonban népszerűvé vált a környék, és egyre több nyaralótelket vettek itt az emberek - meséli otthonáról Kelemen István.

A Kazinczy- és Mensáros-díjas színművész 15 évig volt a fővárosi Madách Színház tagja, majd a szintén budapesti Játékszínben játszott, jelenleg pedig a székesfehérvári Vörösmarty Színház csapatát erősíti. Ebben az évadban a Hamletban, A padlásban, a János Vitézben, az Augusztus Oklahomában, a Balfácánt vacsorára! és a februárban bemutatott A velencei kalmár című művekben láthatjuk színpadon. Következő premierje a Csongor és Tünde lesz, amelyben középiskolás fiatalok csillogtathatják meg tehetségüket tapasztalt színészek oldalán.

Kelemen István sok más szerep mellett a februárban bemutatott A velencei kalmár című darabban is játszik ebben az évadban Fotó: Horváth Gábor

Bár kitüntetéseivel nem szeret kérkedni, büszkén mesélte, hogy Fejér megyétől két évvel ezelőtt Vörösmarty Mihály-díjat kapott.

- A fővárosban a VIII. kerületben laktunk, közel volt a színház. Vidékre költözve meg kellett szokni a távolságot, főleg amikor másfél éven keresztül napi szinten jártam be a Játékszínbe. Ehhez képest most eltörpül a 20 kilométeres ingázás Székesfehérvárra. Semmihez sem fogható, mindent pénzt megér az az érzés, amikor úgy érzed, otthon vagy, hazajöttél - magyarázza.

Kelemen István szerint az egyik legcsodálatosabb dolog az, hogy gyermekei, Csanád és Berta Anna ugyanazokat az élményeket élhetik át, mint amiket ő gyermekkorában, amikor az egész szünidőt nagyszüleivel Gárdonyban tölthette. Családjával és Éger László zeneszerző barátjával gyakran járnak vízilabdázni, csónakázni és előszeretettel használják az új bicikliút-hálózatot is, amely lehetővé teszi, hogy biztonságban megkerüljék a Velencei-tavat.

A művész és felesége, Enikő, aki a helyi református óvodát vezeti, aktívan részt vesz a környék kulturális életében. Miután tapasztalták, hogy egyre több kisgyermekes család költözik ki a városból, a szülők egymásra találtak és elkezdtek szervezkedni, amelynek eredményeképp közösen létrehozták a Zsongó Bárka Egyesületet. A 2005-ben alapított kör egy kísérletező közösségi műhely, ahol játszóházzal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tematikus táborokkal készülnek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Volt már egyiptomi, vagy éppen Mátyás király korabeli hangulatot idéző programjuk is.

Kelemen István és párja egy saját vállalkozásba is belekezdett: a Mesebolt című produkcióval bejárták az országot. Profi segítőikkel karöltve bábjátékkal, interaktív mesékkel, táncházzal és árnyjátékkal igyekeztek megkedveltetni a színházat a gyermekekkel. Mint mondja, évek óta dédelgetett vágya már, hogy kiadja a János vitéz hangjáték változatát, amelyet saját házi stúdiójában, a Keliben vett fel, ahol filmes és televíziós hangalámondásait is készíti. Az anyaghoz a borító és a grafika is elkészült, már csak kiadásra vár. A színész most a lehetőségek felkutatásán dolgozik, de örül neki, hogy szabad délelőttjein el tudja magát foglalni otthon is.

Családjával már nagyon várja a jó időt, hogy az aktívabb kikapcsolódási formákhoz is visszatérhessenek. A helyi kulturális programok közül a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafeszivált és az agárdi Hőlégballon Karnevált ajánlja mindenkinek, hiszen évek óta maga is visszatérő vendége ezeknek az eseményeknek.

Kelemen István előadása a kápolnásnyéki Petőfi-szobor avatásán, a háttérben Mészárosné Hegyi Gyöngyi Sukoró és Koszti András Velence polgármestere, mögötte takarásban Podhorszki István Kápolnásnyék polgármestere, Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Simon László kormánymegbízott, L. Simon László államtitkár, Hoppál Péter államtitkár, Roman Kowalski lengyel nagykövet Fotó: Kőmíves András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!