Gárdony

2014.07.18. 14:16

Érj haza biztonságban! - A rendőrség és a vasúttársaság közös akciója

Gárdony – A helyi vasúti átkelőnél indítottak nyári kampányt az átjáróknál történő balesetek megelőzéséért.

Tihanyi Tamás

Dávid Ilona, A Máv Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kökényesi Antal, a cég biztonsági főigazgatója és Sági János rendőr alezredes, gárdonyi rendőrkapitány tájékoztatta a sajtót pénteken délelőtt az Érj haza biztonságban! elnevezésű közös közlekedés-biztonsági kampány részleteiről. Elhangzott: az országban évente mintegy száz baleset történik a vasúti pályák mellett, ezek közül átlagban harminc halálos kimenetelű. Tavaly tizenöt, idén eddig öt közlekedő halt meg a sínek mentén, illetve a vasúti átjárókban. A csökkenés nyilvánvaló, ám mégis elfogadhatatlan minden halálos áldozat, jelentette ki Dávid Ilona.

Riasztó műszaki tényekről is beszéltek a tájékoztató résztvevői: például arról, hogy egy 2000 tonnás vonat féktávja akár ezer méter hosszúságú is lehet... Nem könnyű tehát megfelelni a követelményeknek, de a magyar vasúttársaság kiemelt feladatának tekinti azt, hogy mindent megtegyen az utazóközönség biztonsága és a balesetek megelőzésének érdekében. A tragédiák többségét a járművezetők okozzák, a MÁV Zrt. mégis 12,5 milliárd forintot fordít a közeljövőben a közlekedés-biztonságra, ennek egy részét a vasúti átjárókra: száznyolcvan átjárót érint most a biztonsági beavatkozás.

A tájékoztató, a kampánykezdés helyszíne jelzés értékű, mondta a gárdonyi rendőrkapitány, hiszen a tóparton fokozatosan növekszik a forgalom és ez egyre nagyobb figyelmet igényel a kapitányság illetékességi területéhez tartozó, mintegy 25 kilométer hosszúságú vasúti pálya mentén. A legfontosabb, emelte ki Sági János, hogy 2014 első félévében még nem történt halálos vasúti baleset ezen a területen. Hozzátette, mindent meg kell tenni azért, hogy ez így is maradjon, de ehhez a közlekedők fokozott figyelmére is szükség van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!