Futás és böjt segítheti a tavaszi megújulást kívül, belül

A böjt időszakát éljük. Mára azonban eljutottunk odáig, hogy a böjt nem egyszerűen nem evés, hanem az egészséges életmód része. Mozgás nélkül azonban mit sem ér testünk „sanyargatása”! Székesfehérváron egyre több sportolási lehetőségre van lehetőség, a nyitott tornatermek mellett a Halesz parkbeli futópéntek is kedvelt rendezvénnyé vált.

Miskei Anita

Az elmúlt hónapokban Székesfehérvár önkormányzata mind több időt és energiát fordított arra, hogy népszerűsítse a sportokat, az ingyenes szűrővizsgálatokat. Fő szervezőként Östör Annamária és Magony Tamás nem várt tavaszig, sorra szervezték a programokat. A nyitott tornatermek akcióban a megyeszékhely szinte minden iskolája részt vesz, könnyedén találhatunk lakóhelyünkhöz közeli intézményt, ahol sportolhatunk. Nem csak a gyerekeket, a felnőtteket is várják. Lehet egyszerű tornára, a mai divatos zumbára menni, de például a cukorbetegeknek is kínálnak sportolási lehetőséget. Nyugdíjasok gyógytornája, röplabda, női konditorna, zenés gimnasztika várja a mozogni vágyókat. Sőt, rehabilitációs tornát is tartanak szív és érrendszeri betegek részére, preventív jelleggel, orvosi felügyelettel! Östör Annamária elhivatottan több alkalommal is hangsúlyozta, nagyon fontos az egészséges életmód, a mozgás.  A megyében sajnos a hazai átlaghoz hasonlóan sok az elhízott ember, még többen élnek stresszes életet, nekik is segíthet a mozgás. Január közepén pedig egy újabb izgalmas kezdeményezést indítottak útjára. A Haleszban hétfől hétre összejönnek a futás kedvelői. A „futópéntek” elnevezésű rendezvény alapötlete Lajkó Csaba ultramaraton futótól és sportolótársaitól származik, akik az egészséges életmód népszerűsítésére vállalkoztak. A Halesz ligetben minden pénteken délután összejönnek, és segítik az érdeklődőket abban, hogyan kezdjenek a rendszeres mozgásba. Minden kezdő és gyakorló futó, fiatal és idősebb tanácsot kaphat. A szakemberek segítenek a távok, a tempó megválasztásában, valamint figyelemmel kísérik, és személyes példájukkal motiválják a fehérváriakat. Nem véletlenül a futást választották ki közösségi mozgásformaként. A szervezők szerint ez az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb sport, ami megszabadít a túlsúlytól, oldja a feszületséget és jó közérzetet biztosít. A mozgás igazi öröm, annyit fussunk csak, amennyit valóban jól esik - hangsúlyozta Lajkó Csaba.

Vargáné Kovács Eszter dietetikus egyet ért abban, hogy rendszeresen mozogni kell. Hangsúlyozta, nem csak azoknak érdemes sportolni, akik fogyni szeretnének. Az ülő munkát végzőkre, vagy stresszes életet élőkre is ráfér a sportolás. Már a napi fél-egyórás intenzív séta is jobb közérzetet biztosíthat számunkra. Mindemellett hozzátette, nem érdemes a tavaszt agresszív böjtöléssel kezdeni. A koplalás ugyanis nem vezet eredményre. Egy-egy napos léböjt kúrát, zöldség, vagy gyümölcsnapot beiktathatunk, de ennél sokkal hasznosabb, ha naponta többször eszünk, de kisebb adagokat.

 -  Egy átlagos, egészséges ember is hihetetlen mennyiségű méreganyagot „cipel magával” szervezetében. Gyakran előfordul az is, hogy a szervezetben rekedt káros anyagok okoznak betegségeket, mert nem tudnak sejtjeink egészében megtisztulni. A böjt az egyik legrégibb gyógymód, mely segíthet a méregtelenítésben. A böjtök ideje egyébként általában tavaszra esik, mely a téli mozgásszegény időszak után a lelki megtisztulás mellett a szervezet salaktalanítását is szolgálhatja. A böjt során szervezetünk megpihen, regenerálódhatnak szerveink, de egy-két napnál tovább nem szabad böjtölni. Hosszabb kúra előtt kérjük szakértő tanácsát - hangsúlyozta a dietetikus. Aki kitért arra, hogy ha tehetjük, fogyasszunk több étkezéskor is nyers zöldséget, gyümölcsöt. Mindemellett sok folyadékot vigyünk be szervezetünkbe - tette végül hozzá Vargáné Kovács Eszter.

Sokan panaszkodnak fáradtságra, ingerlékenységre a tavasz beköszöntével. Tél végére szervezetünkből kiürülnek a vitaminok, ásványi anyagok, ami a fáradékonyság okozója, testünk le-, illetve kimerül. A megfelelően összeállított étrenddel az életfontosságú vitaminok és ásványi anyagok bevitele fedezhető még télen is. A zöldségek és gyümölcsök a tárolás során vitamintartalmukból veszítenek. Az egész évben felhasznált vitaminforrások (savanyú káposzta, fekete retek, narancs, grapefruit, kivi, banán, hús, teljes kiőrlésű gabonafélék) és a táplálék kiegészítők segítségével ma már elkerülhető az a fajta fáradtság és levertség érzés, ami a korábbi évtizedekben a nem kellő táplálkozás következménye is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!