Füle

2015.08.30. 15:37

Nyáresti aukció a Fülei Művésztelep munkáiból Balatonkenesén

Füle, Balatonkenese – A Fülei Művésztelep záróakkordjaként pénteken este Balatonkenesén tartottak aukciót a nyári alkotótábor munkáiból.

V. Varga József

Tolvaly Ernő festőművész először 2003-ban rendezett hallgatóinak alkotótábort szeretett kis falujában, Fülén. Az általa megkezdett missziót a művészi hagyatékát gondozó Monogram Alapítvány folytatja. Négy éve a két megkerülhetetlen hazai műhely összekapcsolása céljából először hívták közös művésztelepre a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara hallgatóit. A hagyomány azóta sikeresen folytatódik.

Az aukciót Winkler Nóra újságíró vezette Fotó: V. Varga József

Ötvenkét tétel került kalapács alá – mondta lapunknak az alapító lánya, Tolvaly Orsolya az árverés helyszínén, a Katica Kávé- és Teaházban. Szakítva a hagyományokkal – a korábbi fülei művelődési házbeli helyszínnel –, az idén nyitottak az ország, jelesül a magyar tenger felé, és a fiatal művészek művésztelepi munkáit felvonultató aukciót most a Balaton partjára vitték el.

Senki többet, harmadszor! – Winkler Nóra újságíró bájos karmesterként, derűs hangulatban vezényelte le az aukciót, és ütötte le sorban a tételeket fából faragott, pecsétnyomóra hajazó kis kalapácsával az asztalon. Aki megállította az InterCityt (persze a kultikus Nyúl) – Ódor Bence István alkotását többen is a magukénak akarták tudni. Végül 18 ezer forintért kelt el.

Amint megtudtuk: az alapítvány az árverés bevételét az eddigiekhez hasonlóan a fülei óvoda javára ajánlotta fel. Információnk szerint az idei fülei alkotótábor anyagát decemberben Pécsett mutatják majd be, a négy esztendő anyagából pedig jövő tavasszal Budapesten terveznek nagyszabású tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!