Föld-napi sárkányeregetés a börgöndi reptéren

Börgönd - Nem feledkezett meg a Föld napjáról az Albatrosz Repülő Egyesület sem. A börgöndi reptéren iskolásoknak szerveztek sárkányeregetést, előadásokat, bemutató repüléseket.

Lovász Lilla

A Munkácsy Mihály Általános Iskola mintegy százötven tanulója érkezett a minap a börgöndi repülőtérre, hogy megismerkedjen a repüléssel, a fehérvár határában lévő leszállópálya életével. A gyerekeknek Pretz János pilóta, az Albatrosz Repülő Egyesület sárkányrepülő szakosztályának vezetője tartott interaktív előadást arról, mitől is repül a repülő.

- Megismertettük a diákokat a repülés környezetvédő oldalával is. Léteznek ugyanis olyan légijárművek, amelyek igen csekély környezetszennyezéssel emelik utasukat a levegőbe: ilyenek a vitorlázórepülők, amelyekben egyáltalán nincs motor, illetve a motoros vitorlázók, amelyekben tetszés szerint lehet akár vitorla-üzemmódban is közlekedni a levegőben - mondta Pretz János.

A fiatalok érdekességeket hallhattak a repülőtér életéről, bejárhatták a hangárokat. Több bemutatórepüléssel is elkápráztatták őket az egyesület tagjai: levegőbe emelkedett a motoros vitorlázógép, a Falke és a szélmalom-repülőnek is nevezett Autogiro.

Végül saját készítésű sárkányaikat reptethették kedvükre a munkácsysok, s azok színes pöttyökként szálltak egészen magasra a börgöndi égen.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!