Foci

2015.02.25. 18:45

Velence futballcsapata 1975-ben a Szabad Föld Kupa rájátszásáig menetelt

Velence - A velencei tizenegy - Ezzel a szalagcímmel jelent meg a Népsportban negyven évvel ezelőtt az NVSK Velence labdarúgó csapatának első sikeres kupaszerepléséről szóló hír.

Ferencz Balázs

A velencei labdarúgás egyik akkori pillére, Serhók Győrgy elevenítette fel a tóparti gárda első országra szóló sikerét, melyet aztán több kupabravúr követett. A velencei focicsapat 1975. február 16-át megelőzően éveken keresztül a Fejér megyei II. osztály mezőnyében vitézkedett, de kiugró eredményekkel nem büszkélkedett. Az MNK azonban meghozta a várva várt kiugrást, melyről a kiscsapatok álmodnak. A Velence az Agárd, Dinnyés, Martonvásár trió után három megyei I. osztályú csapatot is legyőzött (Toldi SE, Bicske, Enying). Ez különösebben senkinek sem tűnt fel, viszont amikor az NB III listavezetője az NB I-es játékosokkal felálló KOMÉP maradt alul a tópartiak ellen, sokan felkapták a fejüket.

Álló sor balról: Szabó György, Gurics, Szakács, Baksa, Bognár, Somogyi, Dudás. Guggolnak: Molnár, Tátrai B., Serhók, Tátrai I., Máthé, Szendrei. Fekszik: Szántó. Fotó: Archív

„Az emberekben élt valami ösztönös tisztelet, szeretet az olyan kis csapatok iránt, mint mi voltunk, főképp, ha eredményes is volt." - emlékezett vissza Serhók György, a csapat játékosa. A következő fordulóban a kubai téli edzőtáborozásából hazaérkező, az NB I 4. helyezett legjobb vidéki csapata a Zalaegerszegi TE került a velenceiek útjába. Megmozdult a tókörnyék focit szerető szurkolótábora, közel 2000 néző buzdította a csapatot. A Velence nem ijedt meg a „nagy" ellenféltől és a nem játszott alárendelt szerepet. Hiába küzdött azonban óriási lelkesedéssel, a végeredményhez kellett Petri játékvezető is, aki nemcsak a Videotont, de a Velencét sem szerette. Vereséget szenvedett a csapat, de a metsző téli nap így is varázslatos volt a játékosok és a szurkolók számára egyaránt.

NVSK Velence–ZTE 0-2 (0-1)

Vezette: Petri.

Velence: Szántó - Serhók, Szakács, Gurics (†), Dudás - Tátrai B, Tátrai I (†), Somogyi (†) - Szendrei, Baksa, Bognár. Csere: Joós, Máthé (†), Molnár Edző: Szabó György (†)

ZTE: Déri - Molnár, Antoni, Mihalecz, Filó – Tóth, Józsi, Ambrus- Rácz, Soós, Kelemen (Szimacsek) .

Az 1974/75-ös idényben hatalmas fegyvertényt hajtott végre a velencei fiatalokból álló labdarúgó együttes, amihez elengedhetetlen volt egy „Mágus", egy igazi edző, Szabó György. A szakember sportszeretete, hozzáértése és zseniális taktikai érzéke csodálatos volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!