Foci

2015.08.31. 15:45

Sporttörténeti siker: a Puskás fiataljai a Barcelonát is legyőzték!

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia U19-es együttese a Barcelona fiataljait is legyőzve nyerte a II. Kocsis Sándor Emléktornát.

Ferencz Balázs

Boros Renátó két tizenegyest is hárított a Barcelona ellen
Fotó: puskasakademia.hu/Beke Norbert

68 válogatott mérkőzés, 75 gól. Imponáló mutató, mely az Aranycsapat legendás játékosához, Kocsis Sándorhoz fűződik. Az Aranycsapat Alapítvány Kű Lajos vezetésével nem csupán a klasszis labdarúgó pályán nyújtott teljesítménye, hanem szellemisége előtt is is tiszteleg az emléktornával, melyet a hétvégén második alkalommal rendeztek. A margitszigeti Iharos Sándor Stadionban „Kocka” csapatai, a Ferencváros és a Barcelona U19-es együttesei, valamint a Grosics Akadémia és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékei léptek pályára. A Puskás ifjoncai sporttörténelmi tettet vittek véghez: a nagynevű Barcelonát is legyőzve végeztek az élen. Az első összecsapáson a korábbi felcsúti neveléssel, Tajti Mátyással felálló Barcelona hiába játszott 45 percen át mezőnyfölényben, képtelen volt gólt lőni a Puskás Akadémiának, még büntetőt is hibáztak a gránátvörös-kékek. A szünetben több poszton is cseréltek a katalánok, és a Puskás egyre inkább erőre kapott, olyannyira, hogy több gólhelyzetet is kidolgozott, azonban a kapuba a sárga-kékek sem találtak. A 0-0-s rendes játékidő után a tizenegyesek döntöttek, mégpedig a Fejér megyei együttes javára: 5-4-re nyert a Puskás, és az Emléktorna döntőjébe jutott.

– Úgy éreztem, hogy kezdetben megilletődtek a játékosaim a nagynevű ellenféltől. Kulcspillanat volt, amikor Boros Renátó megfogta a büntetőt. A második játékrészben fölé kerekedtünk a spanyoloknak, amit legjobban a négy nagyon nagy gólszerzési lehetőségünk bizonyít. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy nagyon jó csapat ez a Barcelona. Gyakorlatilag ugyanazt játsszák, mint a felnőttek, talán a labdavesztés után még agresszívebben próbálnak játszani a fiatalok, mint a nagycsapat – értékelt a Barca elleni mérkőzés után Komjáti András a PAFC II vezetőedzője.

A másik ágon a Ferencváros 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel lépett túl a Grosics Akadémián.

A bronzmérkőzést a Barcelona 8-1-re nyerte, a találkozón Tajti Mátyás négy gólt szerzett, és lett a torna gólkirálya.

A II. Kocsis Sándor Emlékotrna döntőjében a Puskás Akadémia – az NB III-as bajnoki miatt megfiatalított csapattal – lemosta a pályáról a Ferencvárost. Az első félidőben Suscsák Máté, a második játékrészben Zsigmond Bence kétszer is bevette a zöld-fehérek kapuját, beállítva a 3-0-ás végeredményt.

A Puskás Akadémia diadalát hozó Kocsis Emléktorna fényét emelte, hogy a spanyol csapat tagjai dunai hajókiránduláson gyönyörködhettek Budapest szépségeiben, a torna résztvevői megkoszorúzták Kocsis Sándor síremlékét, Tolcsvay Béla zenélt és énekelt, míg Döbrentey Kornél költő Kocsisról írt saját szerzeményét szavalta el.

Mindemellett a torna ötletgazdája, Kű Lajos örömét fejezte ki, hogy ha egy más dimenzióban is, de egy pillanatra egymásra talált a három barcelonai legenda, Kocsis, Czibor és Kubala. Ugyanis a megmérettetésen jelen volt Ifj. Kocsis Sándor, Czibor József húga, Czibor Zsuzsa, valamint a torna résztvevőit köszöntötték a Kubala László nevét viselő akadémia növendékei is.

A III. Kocsis Sándor Emléktornát Barcelonában rendezik, ahol a magyarok egy, a Ferencváros, a Puskás, a Grosics és a Kubala Akadémia fiataljaiból verbuvált vegyescsapattal szállnak harcba.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!