Foci

2015.07.05. 20:24

Óriási lépéshátrányban: a Ferencváros bő egy hónap alatt harmadszor ütötte ki a Videotont

Székesfehérvár - A magyar bajnok Videoton FC és a Magyar Kupa győztese, a Ferencváros vasárnap este a mérkőzött meg a labdarúgó Szuperkupáért a székesfehérvári Sóstói Stadionban.

Bobory Balázs

Kevesen látták, hogy körülbelül ötven perccel a Szuperkupa döntőjének a kezdése előtt a Videoton új francia vezetőedzője, Bernard Casoni, valamint a Ferencváros német mestere, Thomas Doll mennyire kedélyesen elbeszélget a játékoskijáróban.

A két szakember sokat mosolygott, intenzíven gesztikulált, talán a Fradi trénere a magyar gulyásról, a Balaton szépségéről, esetleg a badacsonyi borok zamatáról mesélt, de sokkal inkább valószínű, hogy futballról esett kettejük között szó, ahogy az két edző esetében el is várható.

Kevesen látták ezt, mert a drukkerek többsége nem nagyon merészkedett ki túl korán a Sóstói Stadionba, ami érthető is, hiszen a hőség sokkal jobban elviselhető a kricsmikben, egy-egy hideg sör, vagy fröccs mellett.

Ahogy az várható volt, az összeállításokban akadtak meglepetések.

Már ha az meglepőnek számít, hogy a Ferencvárosban például Gera Zoltán pihenőt kapott a két Európa Liga-selejtező között, és Mateos sem játszott, így szerepelhetett belső védőként a Ciprusról hazatérő Leandro.

Busai Attila (balra) megnyerte a párharcot Gyurcsó Ádámmal szemben, a Fradi jobb volt
Fotó: Koppán Viktor

A fehérváriáknál akkor kerekedett ki a szemünk, amikor azt láttuk, hogy Kovács Istvánt csak a cserepadra jelölte Bernard Casoni, a Vidi 10-ese kiválóan játszott a felkészülési mérkőzéseken, de talán a francia mester megálmodott hadrendjében egyelőre nem sikerült megtalálni a helyét.

Casoni a négy védő elé, Simon Ádámot rendelte szűrőnek, és az egy szem csatár, Feczesin Róbert mögött négy középpályás ténykedett.

A mérkőzés elején úgy tűnt, ez nem is rossz elképzelés, a Videoton három perc alatt két szögletet rúghatott, Feczesin és Fejes veszélyeztetett is, szóval jól indult a kupadöntő a hazaiak számára.

Aztán a Fradi megérezte mit kell játszania a piros-kékek ellen. Néhány perc elteltével kiderült, az új játékrendszer még messze nem működik tökéletesen, a csapatrészek időnként messze voltak egymástól, vagy főleg a középpályások között mindig akadt valaki, aki nem mozgott időben a megfelelő helyekre, nem sikerült lezárni a passzsávokat, így a Ferencváros időnként úgy eldugta a labdát, hogy Sherlock Holmes és a hűséges Watson is hiába nyomozott volna utána.

A nagyobb baj, hogy a fehérváriak két belső védője olyan hibákat követett el, amelyeket nem szokott, a fővárosiak pedig büntettek.

A 20. percben Varga Roland úgy ültette be a hintába Viníciust, mint Messi a bayernes Boatenget a BL-elődöntőben, a különbség annyi volt, hogy a Ferencváros szélsőjének lövésébe Danilovics még beleért, de a továbbpörgő labdát Lamah egy lépésről a hálóba lőtte, 0-1. Öt perccel később egy bal oldali centerezést Juhász Roland vétett el, Böde lövése Varga elé pattant, aki 8 méterről szétlőtte a kapu bal oldalát, 0-2.

Akadt szurkoló, a két jelenetsor után Burcsa Győzőt találta meg, pedig ezeket a hibákat nem a lelátón ülő klubigazgató vétette, de tény nem állt jól a Vidi szénája...

Michal Nalepa aztán megoldotta, hogy izgalmas legyen még a kupadöntő. A lengyel belső védő előbb Feczesint gyalulta le, majd nem sokkal később a Feczesin Róbert helyett beállt Mirko Ivanovszkit rúgta meg, a két jogos sárga egy pirosat ért a 37. percben.

Változott is a játék képe, a Ferencvárosnak védekeznie kellett, jött előre a Vidi. A szünet előtt Ivanovszki passzolt balról középre, Pátkai három méterről leadott lövésébe Dibusz belekapott.

A fordulás után nyomasztóvá vált a hazai fölény, Ivanovszki gyorsan szépíthetett volna, de egy az egyben elvesztette a csatát a Fradi kapuvédőjével és a kapufa mellé rúgta a ziccert. Sajnos a második félidei kezdeti svung lanyhult a fehérváriak részéről és meddőnek tűnt a Videoton futballja.

A szerencse sem állt a piros-kékek mellé, amikor Ivanovszki ajtó-ablak helyzetben öt méterről nem találta el rendesen a labdát, a közönség a távozó gólkirályt, Nikolics Nemanját éltette.

A hajrában Oliveira 20 méteres lövése a jobb oldali kapufa tövéről pattant ki, elúszni látszott a hajó, amely el is tűnt, amikor a 88. percben Somalia 80 méter sprint után a hazai kapuba lőtt, 0-3.

Úgy tűnik, a Ferencváros óriási lépéselőnyben van a Videotonnal szemben.

Videoton FC -Ferencváros 0-3 (0-2)

Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 4000 néző. Vezette: Andós-Szabó (Tóth II. V., Albert, Horváth R. Solymosi)

Videoton: Danilovics - Szolnoki, Juhász R., Vinícius, Fejes Simon Á. Gyurcsó, Trebotic, Pátkai, Oliveira - Feczesin. Vezetőedző: Bernard Casoni.

Ferencváros: Dibusz - Nagy Á., Nalepa, Leandro, Ramírez - Gyömbér, Busai Varga R., Lamah, Ugrai Böde. Vezetőedző: Thomas Doll.

Csere: Feczesin h. Ivanovszki (36. ), Gyurcsó h. Kovács I. (56.), Fejes h. Koltai (76.), illetve Varga R. h. Somalia (60.), Ugrai h. Nagy D. (66.), Lamah h. Haraszti (87.)

Sárga lap: Pátkai, Szolnoki, illetve Nalepa, Nagy D.

Kiállítva: Nalepa (37. perc)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!