Foci

2016.03.13. 17:34

"Nagy veszteség érte a magyar labdarúgást"

A 74 éves korában, vasárnap délután súlyos tüdőbajban elhunyt mesteredző, Verebes József csapataiban öt szezont futballozott a 15-szörös válogatott középpályás, Burcsa Győző. A Videoton és a Rába ETO egykori labdarúgója szerint a magyar labdarúgás nagy egyénisége távozott.

Ferencz Balázs

- Szomorúan vettem tudomásul, hogy nagyon rövid időn belül eltávozott közülünk a 80-as, 90-es évek egyik legsikeresebb edzője. Nagyon sok pozitív élményem fűződik az ő munkásságához, mert az együtt töltött idő alatt akár Székesfehérváron, akár Győrben,  mindig rendkívül sikeres volt vele a csapat és a kor labdarúgását egy magasabb szintre tudta emelni - mondta Burcsa Győző, aki 1979 és 1981 között Székesfehérváron, 1981 és 1983 között Győrben dolgozott együtt Verebessel.

Burcsa Győző

- Öt évig volt edzőm, és pályafutásom egyik legjobb időszakát éltem át az irányítása alatt, ami az ő egyéniségének is volt köszönhető. A 80-as évek elején ő volt az az edző, aki előre meg tudta mondani, hogy mi várható. Nem mindig utólag értékelt, hanem felkészített arra, hogy mit kell csinálni ahhoz a mérkőzéseken, hogy nyerjünk. Utólag mindig könnyebb okosnak lenni, mint előre kitalálni azt a taktikát, ami hatékony lehet. 100-on felüli mérkőzésszámot játszottam az ő keze alatt, és olyan  önbizalmat biztosított főleg a támadóknak, hogy vállukról hihetetlen jó érzékkel vette le a terhet. Mindenkit engedett kibontakozni abban, ami őt jellemezte. Győrben és Fehérváron is ennek volt köszönhető a siker - vélekedett a Videoton FC-vel klubigazgatóként bajnoki címet szerzett Burcsa Győző.

- A labdarúgást nagy veszteség érte, mert Verebes József egy igazi egyéniség volt, aki mindig kiállt a néha elfogult véleménye mellet is, és a vonalakat mindig meg tudta határozni. Emlékezetes volt, amikor a Győrrel a Ferencváros ellen készültünk. A mester kijelentette: felmegyünk az Üllői útra és megverjük a Fradit. 4-3-ra nyertünk egy emlékezetes mérkőzésen. Máskor a Rába ETO-val kikaptunk Pécsen 7-1-re. A kiértékeléskor nem dorgálta meg a csapatot, sőt, engem ki is emelt, hogy jól játszottam. Olyat tudott, amit nagyon kevesen. A fizikai, taktikai felkészítés mellett pszichológiailag is nagyon jó érzékkel tudott a játékosokhoz nyúlni. Száz százalékig bízott a saját munkájában és a játékosaiban is. Ez a kettő együtt olyan erőt biztosított a csapategység és az eredményesség szempontjából,  ami a Rába ETO-t kétszer egymás után is bajnoki címig vezette, majd ezüstéremhez segítette - mondta a korábbi játékos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!