Foci

2012.06.08. 18:34

Izgalmas csatával kezdődött el az Eb

Varsó - György Ádám magyar zongoraművész és egy több száz fős nemzetközi tánccsoport lépett fel pénteken a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság varsói megnyitóján.

MTI

A rövid táncbemutatóban 63 ország 800 képviselője vett részt, a pálya közepén pedig egy zongorát helyeztek el, amelyen György Ádám Chopin Vihar-etűdjét (a-moll, Op. 25 Nr. 11) játszotta el.

A megnyitó másik magyar vonatkozású szereplője Karmatronic olasz származású, Budapesten élő lemezlovas és producer volt, aki a Györggyel közösen szerzett Világ- játék című számot mutatta be.

A lengyel-görög nyitómeccs előtt a varsói egyetem kórusa adta elő a két nemzet himnuszát.

Olyan, mint a vihar

Döntetlennel kezdődött a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság, de ne bánkódjunk ezért, hiszen az egyik házigazda Varsóban remek meccset vívott Görögországgal.

György Ádám a zongorához ült és elmélyülten, de emelkedett hangulatban belekezdett Chopin Vihar-etűdjébe...

Hogy a magyar művész, vagy éppen a megnyitó-ünnepség megálmodója érzett arra rá, hogy a zenemű remekül alliterál a későbbi Lengyelország-Görögország nyitómérkőzésre, nem tudjuk, mindenesetre ha égzengés, földindulás nem is volt Varsóban, minden pillanata, rezdülése izgalmas volt a mérkőzésnek.

Olyan volt ez a találkozó, amilyen egy kiadós vihar lenni szokott. Gyors, erőteljes és kiszámíthatatlan.

Ha valaki elhatározta, hogy a 2012-es kontinenstornán akar rászokni a futballra és először ült le a képernyő   elé, csodálatos előadást láthatott, a sportág minden szépségét, varázsát magába szívhatta, és nyugodtan konstatálhatta, bizony, nem véletlenül ez a világ legnépszerűbb játéka.

Akadt itt csodálatos és szemfüles gól, két piros lap, játékvezetői tévedések,  kihagyott tizenegyes és természetesen ünnepi hangulat.

Kezdődött minden a lengyel lendülettel, amely a 17. percben hozta meg  a gyümölcsét Lewandowski fejesgóljának köszönhetően. A görögök hozták azt, amit nyolc éve, Portugáliában láttunk tőlük, a stabil védekezést és a színtelen-szagtalan játékot, sima ügynek tűnt a hazaiak számára  az összecsapás.

Főleg azután, hogy a spanyol Carballo játékvezető tévesen második sárga lapját, majd a pirosat is felmutatta a görög bekknek, Papasztopulosznak, így a hellének ember- és lélektani hátrányban mehettek pihenni a félidőben.

No de aki valaha futballozott, tudja, gyakran előfordul, hogy a hátrányba kerülő csapat előnyt kovácsol nehéz helyzetéből. A csapatkapitány Karagunisz példát vett hős elődjéről, Leónidasz királyról  és ugyan nem háromszáz spártaival a perzsák ellen, és nem is Thermophülánál, de ellenállt a lengyeleknek, sőt majdnem győzelemre vezette övéit.

Ahogy egy görög drámához illik: a negatív hős mégis ő lett, mert hiába egyenlített az 51. percben a csereként beállt Szalpingidisz, húsz perccel később a kapitány kihagyta a tizenegyest, amelyet  a görögöknek megítélt a játékvezető. A lengyelek a Szalpingidisz ellen elkövetett szabálytalanságért kiállított Szcesny helyére beálló cserekapust, Tytont áldották,  míg Karagunisz ötvenezer hazai és ezer hellén drukker előtt a gyepre omlott.

A vihar csak ezután csillapodott, pedig vártuk, hogy utolsó ereje meghozza az újabb fordulatot, azaz a győztes találatot. Végül nem született döntés, maradt az 1-1.

Az első játéknap előtt az ugyanebben a csoportban szereplő csehek sztárja, Tomas Rosicky azt találta mondani, hogy nem gyenge az oroszokkal kiegészült, "A" jelű kvartett, csak nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok.

Nos, pontosan ezért vagyunk abban biztosak, hogy a nyitómeccs után mindkét öltözőben sokan fogták a fejüket az elhullajtott két pont miatt. A lengyelek hazai pályán, ember- és gólelőnyben nem tudták kiharcolni a győzelmet, míg a nagyot harcoló görögök előtt a mérkőzés második félidejében a tizenegyes és a létszám-kiegyenlítődés formájában érkezett meg az esély, de nem éltek vele.

Az erőviszonyok tényleg kiegyenlítettek az A-csoportban, így nem fogunk unatkozni a további játéknapokon sem. Viharos csaták jönnek...

 

Sokkal inkább a szex, mint az alkohol

A lengyel-görög összecsapás előtt, a hazaiak szövetségi kapitánya, Franciszek Smuda nem felejtett említést tenni a férfiak és a jó teljesítmény két ellenségéről. A szakember sokkal inkább engedné, hogy játékosai pásztorórákat töltsenek kedvesükkel a torna alatt, minthogy alkoholt igyanak, mivel az ital kiveri nála a biztosítékot. Nos, az első meccs után talán engedélyezett a futballistáknak egy pofa sört, mert a nedű segíthetett elfelejteni, hogyan lehet döntetlenre adni egy megnyert meccset...


Az Eb 2012 cikkei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!