Foci

2015.07.28. 15:12

A Puskás fiataljainak esélye az ifjúsági Bajnokok Ligájában

Talán kevesen tudják, hogy a Puskás Akadémia U 19-es csapata nagy utazásra készül, hiszen a gárda elindul az Ifjúsági Bajnokok Ligája sorozatában.

Káldor András

Szeptember közepén immár harmadik szezonját indítja az UEFA által létrehozott liga, ahol eddig kizárólag a Bajnokok Ligája főtáblás csapatainak U 19-es együttesei léphettek pályára. Ősztől azonban Európa 32 legerősebb bajnokságának korosztályos legjobbjai is elindulnak, köztük a már említett felcsúti csapat is. Az új kiírás alapján így most már nemcsak a gigaklubok kaphatnak lehetőséget arra, hogy az eddigi két győztes, a Barcelona, és a Chelsea útját próbálják meg járni, hanem U 18-as bajnokként a Puskás Akadémia csapata. Persze ez a lista bővülhet abban az esetben, ha a Videoton felnőtt együttese feljut a BL főtáblájára. Tóth Balázs néhány hete még az NBI-ben szereplő PAFC középpályása volt, az egykori 34-szeres válogatott játékos azonban szögre akasztotta a focicsukát, és az Akadémia nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóként kamatoztatja tudását és tapasztalatait.

- A nemzetközi mérkőzések sokat segíthetnek az utánpótlás csapatok felkészülésében. A leghasznosabb az lenne, ha akadémistáink a legjobb csapatokkal mérhetnék össze az erejüket. A legnagyobb kihívás most az U19-es csapat előtt áll, akik az ifjúsági Bajnokok Ligájában mutathatják, meg mit tudnak. Úgy gondolom, hogy szervezett futballal komoly esélyünk lehet a továbbjutásra - hangsúlyozta a hosszú éveket a török, a holland, valamint a belga bajnokságban szereplő Tóth. Két külön ágon viaskodnak majd a Bajnokok Ligája résztvevőinek csapatai, és a nemzeti korosztályok győztesei. A felnőtt BL főtáblásoknál a csoportbeosztások azonosak lesznek a felnőttekével, nyolc csoporttal indulnak majd itt a küzdelmek. A másik ágon, pedig két körben egyenes kieséses rendszer, kétmeccses (oda-visszavágós) dönti majd el, mely lesz az a nyolc csapat, amely tavasszal folytathatja. Ezek a gárdák a BL csoportok másodikjaival mérkőznek, itt már egy mérkőzés dönt a továbblépésről. A továbbjutók, pedig a csoportok győzteseivel alkotják a nyolcaddöntő mezőnyét. Innentől már minden a rendes kerékvágás szerint halad, a fináléra, Nyonban kerül sor.

A kékmezes Óvári Zsolt előtt komoly mérkőzések, nagy csaták állnak a Bajnokok Ligájában
Fotó: puskasakademia.hu/takács József

A sorozat sorsolását a nyár végén tartják meg, nézzük, melyek azok a csapatok, amelyek a Puskás Akadémia ellenfelei lehetnek: Red Bull Salzburg (osztrák), Dinamo Zagreb (horvát), Celtic (skót), Ajax (holland), Kajrat Alamti (kazah), Dinamo Minszk (fehérorosz), Middlesbrough (angol), Sahtar Doneck (ukrán), Maccabi Tel Aviv (izraeli), Villareal (spanyol), Torino (olasz), Anderlecht (belga), Brann Bergen (norvég), Domzale (szlovén), Zimbru Chisinau (moldovai), Besiktas (török), Pribram (cseh), Schalke (német), Nyizsnyij Novgorod (orosz), Stade de Reims (francia), Servette (svájci), Midtjylland (dán), Liteksz Lovecs (bolgár), Rad (szerb), Raban Baki (azeri), Vitorul Constanta (román), Saburtalo Tbiliszi (grúz), Legia Warsawa (lengyel), Häcken (svéd), APOEL (ciprusi), Senica (szlovák).

A BL felnőtt főtáblás csapatok ifi csapatai a következők: Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Sevilla (spanyolok), Chelsea, Manchester City, Arsenal (angolok), Bayern München, Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach (németek), Juventus, AS Roma, (olaszok), Benfica, FC Porto (portugálok), Paris Saint Germain, Olimpique Lyon (franciák), FC Zenit Saint Petersburg (orosz), PSV (holland), Dinamo Kijev (ukrán), Gent (belga), Galatasaray (török), Olimpiakosz Pireus (görög), valamint tíz további csapat a selejtezőkből.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!