Foci

2009.09.14. 02:29

Értékes győzelem, parádézó Alves a Vidinél

Nyíregyháza - A 7. fordulót rendezték az NB I-es labdarúgó-bajnokságban. A Videoton FC idegenben, a Nyíregyháza otthonában győzött. Andre Alves parádésan futballozott.

Matók János

Valóra vált Mezey György jóslata, amikor még az elmúlt héten azt mondta: mentálisan jobb állapotban lesznek a Videoton FC játékosai a Nyíregyháza elleni találkozón, mert a jelek egyértelműen erre utalnak. Valóban így történt, mert a válogatott kötelezettségei miatti bajnoki szünetben a piros-kék klub futballistái - ha úgy tetszik - ismét rátaláltak a fényes ösvényre. El is kerekedett a hazai nézők szeme a kezdés után, hiszen ők is azt látták, hogy a Vidi egyértelműen a 3 pontért érkezett a találkozóra. Igaz, az első löketet még Bogdanovics suhintotta rá pár méterről, ám azt követően a vendégek pillanatok alatt zsinórban dolgozták ki a jobbnál jobb helyzeteket. Annak az Andre Alvesnek a vezérletével, aki hihetetlen, nincs rá jobb kifejezés, zseniális cseleket és átadásokat mutatott be a játéktéren. Jellemző, hogy még a hazai drukkerek is gyakran tapsoltak a brazil szambakirály megmozdulásai láttán. Így a 10. percben is, amikor Alves hanyag eleganciával lefordult Goiáról, és a hálóba lőtte a labdát, 0-1.

 

Mit kapott jutalmul a gólszerző? Mboussi kegyetlen belépőjét, amikor őt is felültette a 15. percben. Villant is azonnal a piros lap Szabó Zsolt kezében, bár ezt sokan túlzónak tartották, ám nem volt igazuk. A kiállítás viszont azt jelentette, hogy 75 percig emberelőnyben játszik a Vidi, s ez idegenben azért lényeges szempont. A további helyzetek viszont ismét kimaradtak, Sitku előbb fejjel, majd lábbal tévesztette el a kaput. Pedig ha azok bemennek, nem túlzás, már legalább öttel ment volna a Vidi. Ezzel szemben a 31. percben büntetőhöz jutott a Nyíregyháza, s ezt Dosso be is vágta, 1-1. Szerencsére nem kapkodtak a vendégek, nem tojtak be az egyenlítés miatt, hanem újabb helyzeteket dolgoztak ki. Például Szakály, aki egy szlalom, majd egy szép esernyőcsel után 14 méterről lőtt kapura, aztán ismét Sitku, aki 6 méterről vette célba a ketrecet, de nem jártak szerencsével.

 

Nem úgy a szünet után, az 52. percben, amikor Nagy abszolút ziccerbe hozta Sitkut, aki viszont nagyon szép mozdulattal átremelte a labdát Vojinovics kapuson, 1-2.

 

Egyértelműen fölényben volt a Vidi, aztán ki tudja, talán egy szusszanásnyi pihenőt tartott a csapat, mert feljött a Nyíregyháza. Ezt jelzi, hogy pillanatok alatt négy szögletrúgást elvégeztek a hazaiak. De csak azért, hogy felbosszantsák ezzel is a vendégeket, s leginkább Alvest, aki a 75. percben ismét bolondot csinált a hazai védőkből, majd 15 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtte a labdát, 1-3.

 

Találata és az azt megelőző cselei olyannyira tetszettek saját magának is, hogy még ott a gyepen táncra is perdült a gólszerző. Mondani sem kell: nem fütyülték ki a hazaiak, sőt, irigykedtek a Vidire, hogy ilyen futballistája van. Aztán egy új játékos: a Sporting Lisszabontól érekezett Purovics is bemutatkozhatott a vendégeknél. Alves a védők közül adott is neki egy nagyszerű gólpasszt, de társa 10 méterről a kapus kezeihez gurította a labdát. A végére koncentrációban már leengedett a Vidi, hiszen zsebben volt a három pont, ám Horvátnak a 88. percben nagyot kellett mentenie a kapu torkában. A lefújás előtti utolsó pillanatban mégis sikerült kozmetikáznia a hazai csapatnak: a 91. percben Bogdanovics lövését Honma 5 méterről perdítette tovább a kapuba, 2-3.

Szentes Lázár, a Nyíregyháza vezetőedzője: - A korai kiállítás döntőnek bizonyult, de a játékvezető döntését nem szabad kommentálni, azt el kell fogadni. A kiállítás után gondban voltunk, mert ha a Vidi értékesíti a helyzeteit... A végén viszont kiengedett, így nekünk maradt egy kozmetikázott vereség.

 

 

 

 

 

 

 

Mezey György, a Videoton FC vezető-edzője: - Nagyon értékes és megérdemelt győzelmet arattunk a kultúrált és szervezett, a nagyon erős Nyíregyháza ellen. Tettük mindezt a saját otthonában. Több helyzetet is kidolgoztunk, ám azok kimaradtak, de ez nem jelenti azt, hogy komolytalanok lettünk volna.

 

 

 

 

 

 

 

Nyíregyháza-Videoton FC 2-3 (1-1)

 

Nyíregyháza, 3700 néző. Vezette: Szabó Zsolt (Kispál Róbert, Varga Zsolt).

 

Nyíregyháza: Vojinovics 6 - Lakatos 4, Mboussi 1, Goia 5, Kiss 5 - Miskolczi 0, Zabos 4 - Honma 6, Bogdanovics 5, Pákolicz 5 - Dosso 6. Vezetőedző: Szentes Lázár.

 

Videoton FC: Sebők 0 - Lázár 7, Lipták 6, Horváth 6, Varga 6 - Polonkai 6, Farkas 6, Szakály 6 - Nagy 7, Sitku 7, Alves 9. Vezetőedző: Mezey György.

 

Csere: Miskolczi helyett Nánási 5 (a 20. percben), Pákolicz helyett Müller 5 (a szünetben), Dosso helyett Szélpál (76.), illetve Szakály helyett Elek (62.), Sitku helyett Purovics (73.).

 

Sárga lap: Honma, Nánási, Goia, illetve Lipták, Sitku, Polonkai, Farkas.

 

Piros lap: Mboussi a 15. percben.

 

Szögletarány: 5:7 (0:2).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!