Foci

2015.12.18. 20:39

Egy évet még vállal, a kapus két csapatnak szurkol Francaiországban

Akureyri - Tizenegy éve szerződött Izlandra, azóta folyamatosan a szigeten véd a 39 éves Matus Sándor. A közelmúltban tervezte a búcsút a sporttól, ám klubja újabb szerződést kínált a sportolónak.

Horog László

A Videotonban kezdte pályafutását 1987-ben, 11 évesen. Egy kupameccs jutott neki 1995-ben, a Gázszerben mutatkozott be az élvonalban, aztán Pécsen szerepelt, összesen 70 találkozón védett a legmagasabb osztályban.

Másfél évtizede szerződött Finnországba, 2004-ben pedig Izlandra, ahol azóta is szerepel. Két évet töltött a legmagasabb osztályban, a többit a másodikban. Két éve igazolt át a Thór Akureyrihez a város másik csapatától, a KA-tól. Tavaly ősszel búcsúztak a legmagasabb osztálytól, több játékos távozott, a vezetők nem tűzték ki célként a visszajutást. Nem is jött össze, a szeptemberben zárult szezonban a 4. helyen zártak, 5 ponttal maradtak le az élvonalról.

- Két gárda jut fel, a különbség végig megvolt a feljutók és közöttünk. A tavalyi felkészülés alatt végig sérüléssel bajlódtam, a hátammal, az idény 22 meccséből 20-at védtem, szenvedés volt. Már nem élveztem a futballt, vártam hogy záruljon a pontvadászat. Kaptam olyan gólokat, amit jobb felkészüléssel hárítottam volna. A záró bajnokira úgy készültem, ez lesz utolsó mérkőzésem. A korábbi brigádommal mérkőztünk, tét nélküli derbi volt, ők sem juthattak fel, ahogy mi sem. A klub korosztályos csapatait köszöntötték, a gyerekek vezették fel a felnőtt együtteseket. Az ötéves fiam fogta kezem, úgy vonultunk ki a pályára. Úgy gondoltam, méltó búcsú a hosszú pályafutásom után. Az egyesület illetékeseivel nem egyeztettem, én gondoltam úgy, hogy a következő napokban bejelentem a döntésemet - mondja a kapus.

Matus Sándor kisfiával. A kapus egy szezont  még véd Izlandon
Fotó: a szerző

Az élet, illetve a Thór edzője azonban másként gondolta. leült beszélgetni a portással, s a szakvezető jelezte, továbbra is számít Matusra.

- Közölte, a második számú kapusunk mindössze 17 éves, az izlandi, U17-es válogatott kezdőkapusa, nagyon tehetséges. De ahhoz még nem elég érett, hogy egy teljes szezont végigvédjen a felnőtt együttesben, amely ráadásul immár a feljutásra hajt. Abban maradtunk, hogy egy évet még vállalok. A szerződést megkötöttem a vezetőkkel, azzal a feltétellel, ha a felkészülést nem tudom végigcsinálni, a megállapodást április 1-én, a szezon kezdete előtt egy hónappal felbonthatjuk. Ez esetben marad 30 napjuk, hogy új kapust vásároljanak. Ezt a pontot én kértem beleírni a szerződésbe, védelmet nyújt nekik is és nekem is. Ha nem bírja a hátam, illetve az elöljárók gondolják másként, mindkét fél kiléphet. Most úgy gondolom, vállalom a következő idényt, november elején kezdtük meg a felkészülést, öt hetet már edzettem, fájdalom nélkül.

A kapus nem titkolja, nagyon várja a nyári, Európa-bajnokságot, Az izlandi profi ligában biztosan szünet lesz ezen idő alatt, a második ligában csak valószínűsíthetőn. Matus nagy örömére két csapatnak is szurkolhat az Eb-n, a magyarnak és az izlandinak.

- Az hatalmas öröm, hogy mindkét gárda kijutott, az északi csapat először, a magyar pedig 44 év után. Utóbbi mezben nézem majd a derbit, természetesen. De ha Izland jut tovább, akkor sem leszek elkeseredve, elvégre a sziget az otthonom, itt telepedtem le és alapítottam családot. Rengeteget fejlődött az izlandi futball, 4-5 európai klasszisuk van, akik például a BL-ben játszanak, komoly csapatokban. Akad játékosuk Malmöben, Baselben, Cardiffban, Swansea-ban, a válogatottnak mindössze a cserekapusa véd otthon, mindenki külföldön. A focijuk kicsivel a miénk előtt jár, ami persze nem jelenti azt, hogy ne győzhetne Bernd Storck együttese. Érdekesség, hogy a velem egyidős Király Gábor vélhetően kezdő lesz, az izlandiaknál pedig a keretben szerepel a nála is idősebb Gunnleifur Gunnleifsson, aki már elmúlt negyven. Utóbbit barátomnak nevezhetem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!