Foci

2011.08.13. 17:53

Egervári Sándor szerint a kapuskérdés rövidesen megoldódik

Bár az eredményt illik a helyén kezelni, az izlandiak felett aratott hétközi, négygólos győzelem feltétlenül bíztató a nemzeti együttesünkre váró szeptemberi erőpróbák előtt. A drukkerek által a Puskás Ferenc-stadionban, az eredményjelző felőli szektorában kifeszített molinó – Szeptember 2., svédcsavarral az Eb-re! – egyértelműen jelezte, a lelkes szurkolók bíznak a pótselejtezőt érő második hely megszerzésében.

Horog László

Ehhez azonban le kell győzni itthon a svédeket, idegenben Moldovát, majd októberben, hazai pályán a finneket. Mert az nyilvánvaló, hogy a vb-ezüstérmes hollandok kimagaslanak a mezőnyből, ők biztosan résztvevői a 2012-es kontinensviadalnak, de mögöttük még lehet tülekedés. A szövetségi kapitány, Egervári Sándor szerint az izlandiak elleni kilencven perc feltétlenül hasznos volt, kiderült, a kapusposzton és a védelemben aligha lesz probléma az elkövetkező években.

- Az északi sziget futballistái nem szaggatták az istrángot. Komolyabb mérkőzésre számított?

- Igen, azt hittem, nagyobb erőkifejtésre késztetnek bennünket. Ellenfelünk gyengén futballozott, ugyanakkor a dolgot megközelíthetjük úgy is: minden együttes annyit mutat, amennyit megengednek neki. Mi ezúttal keveset engedtünk. A négygólos győzelmet soha nem kell magyarázni, ráadásul a mérkőzésnek akadtak pillanatai, amikor kimondottan tetszetősen futballoztunk, jók voltak a ritmusváltásaink, megtaláltuk a réseket az ellenfél védelmén. A debreceni Varga József kényszerből szerepelt jobbhátvédként, kiválóan megoldotta a feladatát, előfordult, hogy utolsó emberként mentett bravúrral. Nagy értéke a magyar futballnak, ezúttal azt jelezte, nem csak a középpályán, hátul is lehet rá számítani. Az első félidőben előfordult, hogy előre kalandozott, akkor tátongott űr a jobb oldalon, a társak nem zártak vissza időben, de ezt a hibát gyorsan orvosoltuk. Korcsmár Zsolt is kiválóan teljesített, örömteli, hogy jó játékot nyújtott élete első meccsén a felnőtt nemzeti együttesben. Mivel rendszeresen szóhoz jut a norvég bajnokságban, sokkal előrébb tart, mint több társa a belső védő posztján. Jól ismertem a képességeit, az U20-as, egyiptomi vb-n a csapat meghatározó alakja volt, azóta is sokat fejlődött. Fontos, hogy játékban van, több labdarúgó akad a keretünkben, aki a felkészülés közepén tart a csapatával, ezért még nincs formában.
 
- A kapuban Bogdán Ádámnak mindössze egy bravúrt kellett bemutatnia, Gudjohnsen közeli lövésénél. Az a mozdulat azonban klasszis hálóőrre vallott.

- Bogdán remek képességű labdarúgó, de ugyanez elmondható a másik, szintén a szigetországban szereplő fiatalról, Gulácsi Péterről, aki a fentebb már említett vb-n végig remekelt. Úgy gondolom, ők ketten hosszútávon megoldják nálunk a kapuskérdést.  Már rendelkeznek megfelelő rutinnal, s a folytatásban pedig még több tapasztalatot szereznek.

- A megszokott csapatból Vanczák és Juhász a svédek ellen, sárga kártyák miatt nem léphet pályára. Ez nagyban csökkenti az esélyeinket?

- Majd a vallatásnál, az elkövetkező három mérkőzésen, az utolsó selejtezőkön derül ki, mennyit is érünk valójában. Nem pusztán a két védőnk hiányzik, négy-öt alapemberre nem számíthatok, Szalait és Gerát műtötték, ha legalább utóbbi felépül, több lesz a variációs lehetőségem a csatársorban. Előbbi biztosan nem játszhat, utóbbinak sincs sok esélye rá, előzőleg kezdi meg az edzéseket a klubcsapatával. Egy erősebb válogatottnál könnyebb pótolni a meghatározó játékosok hiányát, mi jobban megérezzük, ha valaki kiesik a rendszerből. Ettől függetlenül bízom abban, hogy sikerrel vívjuk meg az elkövetkező összecsapásokat. A svédek elleni diadalhoz hatalmas bravúr kell, mint ahogy pokoli nehéz lesz a kisinyovi találkozó is, tavaly szeptemberben nagy nehézségek árán vertük meg itthon a moldovaiakat, nem számítok könnyű kilencven perre a kinti randevún sem. Az októberi 11-i, finnek elleni, hazai találkozó megint nem lesz sétagalopp, Helsinkiben Dzsudzsák a lefújás előtti pillanatokban lőtt góljával sikerült nyernünk. Óriási dolog volt, előzőleg az északiakat nálunk magasabban jegyezték. Tavaly nyáron vettem át a nemzeti együttes irányítását, úgy gondolom, az elmúlt fél évben sikerült előrelépnünk. Az eredmények is ezt igazolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!