Foci

2011.08.04. 18:09

Egervári Sándor szerint a 2. helyre azért befuthatunk

A 2012-es ukrán-lengyel rendezésű Eb-re javában zajlanak a küzdelmek, ám nemrég megejtették a 2014-es brazíliai vb selejtezőinek sorsolását Rio de Janeiróban. A magyar nemzeti tizenegy rendkívül erős csoportba került.

Horog László

Ronaldo Luiz Nazário de Lima az emelvényre lépett, majd elkezdte kihúzni a golyókat a megfelelő tégelyekből. A labdarúgástól a közelmúltban búcsúzott brazil világnagyság futballját, tehát a lábát imádtam, nála különb támadót nemigen hordott a hátán a föld, de a kezét legszívesebben eltörtem volna, amikor a magyarok mellé az ellenfeleket rendelte. A friss vb-ezüstérmes hollandok, a korábbi  vb-bronzérmes, mindig veszélyes Törökország, valamint az a Románia is az utunkba került, amely az utóbbi világversenyekről hozzánk hasonlóan lemaradt, de tétmeccseken általában könnyedén átlép rajtunk.

- Vélhetően nem örült a sorsolás eredményének.

- Finoman szólva. Amikor véget ért a ceremónia ránk vonatkozó része, mondtam is kollégáimnak, Ronaldo lábát mindig nagyra tartottam, de a kezével nem vagyok kibékülve. A rendezvényt professzionálisan szervezték a házigazdák, Berzi Sándorral, az MLSZ alelnökével, egyben nemzetközi igazgatójával, valamint Vági Márton főtitkárral utaztunk Rióba, ahol három napot töltöttünk, az oda- és visszaúton negyven órát voltunk a levegőben, tehát fárasztó túra volt. Mindössze a ceremóniát megelőzően jutott idő kétórás városnézésre, az MLSZ korábbi elnöke, az üzletember Benkő László fia ott él, ő kalauzolt bennünket. Kifogástalan volt az idő, sokan strandoltak és futballoztak a Copacabana homokján, nekünk erre nem jutott idő - mondta Egervári Sándor.

- Majd három év múlva, a vb idején, akkor úgy is heteket tölt a nemzeti együttessel Dél-Amerikában...
 
-Bárcsak így történne. Évekkel ezelőtt már jártam Rióban, a családommal nyaraltam ott, 2014-ben szívesen visszatérnék a futballistáimmal. A sorsolás nem kedvezett nekünk, de természetesen semmi sincs lefutva. A hollandok kiemelkednek, a világversenyekre általában százszázalékos mérleggel jutnak ki, a csoport második, pótselejtezőt érő helyéért nagy harc lesz Magyarország, Törökország és Románia között. Az észtek veszélyesek, ők képesek hatalmas bravúrokra - tavaly megverték a szerbeket az Eb-selejtezőkön, előtte meg Uruguayt , de nagyon gyengén is képesek futballozni. Őket vernünk kell, mint ahogy Andorrát is.

- Kerülhettünk volna sokkal könnyebb csoportba, nehezebbe viszont nem igazán.
 
- Ez igaz, ez az egyik legkeményebb hatos. Illetve még egy hasonló erősségű csoport létezik. Az utóbbi időszak jó eredményeinek köszönhetően a harmadik kalapból húztak ki bennünket, úgy gondolkodtunk, hogy az elsőből érkező spanyolokat és németeket mindenképpen el akarjuk kerülni, ami sikerült is, viszont a hollandoknak nem örültünk. A másodikból a törökök sem szerepeltek a kívánságlistánkon, innen kaphattunk volna könnyebbet is, mint ahogy a negyedikből érkező románoknál is vannak lényegesebb kisebb játékerőt képviselő együttesek. Sajnos, ez nem kívánságműsor, nem a mi szánk íze szerint alakultak az események. Bár túlzott kesergésre sincs ok, ha az elsőből a spanyolok, a másodikból a franciák érkeznek hozzánk, semmi esélyünk sem lenne a világbajnoki részvételre. A helyzetünk most sem könnyű, de bravúrral ott lehetünk Brazíliában. Ehhez az kell, hogy az elkövetkező másfél évben a csapat folyamatosan fejlődjön. Tavaly nyáron vettem át az együttest, az ősszel látható volt a fejlődés, mérkőzésről mérkőzésre léptünk előre, a folyamatosságnak meg kell maradnia. A sikerhez elengedhetetlen, hogy a játékosok rendszeresen szóhoz jussanak klubjaikban, a válogatási elveim nem változtak, azoknak szavazok bizalmat  lehetőség szerint , akik hétről hétre pályára lépnek. Továbbá az is elengedhetetlen, hogy a biztos pontjaink ne bajlódjanak sérüléssel. Azon együttesek, ahol szélesebb a merítési lehetőség, könnyebben megbirkóznak egy-egy kulcsember hiányával, nálunk ez nem ilyen egyszerű, mi nagyon megéreztük a mainzi gólvágó, Szalai Ádám kiválását. Persze, az elkövetkező két év során berobbanhatnak új fiatalok, akik helyet követelhetnek maguknak a gárdában.

- Van már elképzelése, kik ellen szeretnék kezdeni és befejezni a selejtezőket?

- Igen van, már beszéltem is erről a munkatársaimmal, de ezt egyelőre nem szeretném elárulni. Minden jel arra mutat, augusztus végén Budapesten kerül sor az egyeztetésre, tudjuk, mit szeretnénk, de nem biztos, hogy a riválisok ebbe belemennek. Nyilván mindenkinek megvannak a határozott elképzelései, s lehet, hogy ezek nem találkoznak a mi reményeinkkel.

-  Augusztus 10-én Izland látogat Budapestre. A derbi lesz a felvezetője a kora őszi Eb-selejtezőknek. Mit vár az északiak elleni meccstől?

- Természetesen győzelmet. De a fontos nem a számszerű eredmény lesz, hanem az, hogy gyakoroljuk a szeptemberi, Svédország és Moldova ellen tervezett taktikát.

Jelenleg  is csatázunk a hollandokkal

A lengyel-ukrán közös rendezésű 2012-es Európa-bajnokság selejtezőinek E csoportjában Hollandia százszázalékos, hat mérkőzés után 18 ponttal kiemelkednek a mezőnyből. Mögöttük az öt győzelmet és egy vereséget számláló svédek következnek 15-tel, a harmadik helyen a magyarok  várják a  folytatást 12 ponttal, négy győzelemmel,  három kudarccal. Finnország és Moldova 66 pontot gyűjtött, San Marino egyet sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!