Foci

2014.07.26. 19:30

Mi lesz veled, magyar foci?

Hogy mikor lesz jó a magyar futball? Nem tudhatom...

Bobory Balázs

Látjuk korosztályos és felnőtt csapataink nemzetközi megpróbáltatásait, aggódunk és kétségbeesünk a sivár jelen és a sötét jövő miatt. Csak saját tapasztalatok alapján is elmondhatom, valami nagyon nem működik, és ha látjuk is a hibákat, semmit nem teszünk, hogy javítsunk rajtuk. Várjuk a csodát, akkor, amikor semmi alapja sincs a reménykedésünknek. Hogy lehetne jó futballt csinálni, amikor a legnagyobb költségvetésű futballklubok utánpótlásában nettó nyolcvan, százezer forintokért dolgoznak másodállásban edzők, közben a felnőttcsapatnál sehonnai légiósok, akik gyakran még az NB I-es meccseken sem lépnek pályára gyatra tudásuk miatt, milliókat raknak zsebbe?

Egyik barátom pont most mesélte, hogy egy élvonalbeli klubnál lényegében négy csapattal dolgozik, mindezt meló után, és még ezután a megyei I. osztályban is trénerkedik, hogy valahogy megéljen. Élete a futball, becsületesen készül, képezi magát, de nem csodálkozhatunk, ha nem marad energiája arra, hogy adjon a tehetségeknek annyi pluszt, ami később a befutáshoz, klasszissá váláshoz segíthet. Elcsépelt a példálózás a fejlettebb futballkultúrákkal, de muszáj ismét felhívni a figyelmet: egy országgal arrébb a korosztályoknál, már a legkisebbeknél is egy edzőre legfeljebb négy-öt gyermek jut, azt már nem is kell mondani, hogy a szakember nem a gyári nyolc óra után megy a pályára foglalkozást tartani, így aztán van idő tervezni, elemezni, készülni, majd a tökéletes edzést levezényelni.

Az alapok nincsenek meg, így aztán a várat sem lehet stabillá építeni, csak düledezőre, roskadóra, „életveszélyesre”. Az jó lenne, ha már a megfelelő tudás nincs meg, akkor legalább a mentalitás lenne megfelelő, de sajnos ebben is gyengék vagyunk, a fiatalok már kamaszkorukban csak a tetkóra, a hajzselére meg a jó csajokra koncentrálnak és elfelejtik szeretni a játékot.Elfelejtenek szenvedéllyel futballozni, és a kisebb tudást nem is tudják ellensúlyozni lelkesedéssel, akarattal.Szóval nem tudni, mikor lesz itt labdarúgás. Csak egymástól kérdezhetjük: mi lesz veled, magyar futball?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!