Felsőváros

2013.01.19. 13:52

KALOT találkozó a Felsővárosban

Szent Sebestyén napja, azaz a mai nap különleges helyen szerepel a felsővárosiak életében.

Házi Péter

1739 óta ezen a napon tartják a Szent Sebestyén templomban a pestistől való megmenekülés miatti fogadalmi misét. A nagy napot megelőzően szombaton az idén 100. születésnapját ünneplő Felsővárosi Közösségi Házban tartották a Katolikus Agrárifjúsági Legényegyletek Országos Testületének találkozóját, azaz a KALOT-találkozót. amelyet Cser-Palkovics András polgármester nyitott meg. Mint Mózessy Gergely, a püspöki levéltár igazgatója előadásában kifejtette, az 1935-ben Kerkai Jenő által létrehozott, majd a kommunizmus idején betiltott mozgalom 1988-ban éledt újjá.



A tipikus felsővárosi viseletben érkeztek többen a felsővárosi közösségi házban megrendezett találkozóra (Fotó: Pati-Nagy Bence)

- Sajnos manapság, bő húsz évvel a rendszerváltás után még mindig nincs kellő súlya az egyesületeknek, így a KALOT-nak sem - fogalmazott Mózessy Gergely. Csurgai Horváth József, a városi levéltár igazgatója kiemelte, a Felsővárosi Közösségi Házat 1913-ban saját erőből hozta létre a felsővárosi közösség, ami az itt élők erejét mutatja. Molnár István, a Kalot Nagykátai Népfőiskolai Egyesület elnöke pedig arról szólt, hogy a Kalot nem csak a múltban, a jelenben is jogosult az elismerésre. Nem véletlenül kapta meg 2003-ban a Magyar Örökség díjat: egy hungarikumról van szó, amelynek újjáéledésében nagy szerepe volt Bálint József jezsuita atyának, aki Kerkai Jenő  szellemiségét közvetítette a ma embere felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!