Védjük meg őket!

2018.06.27. 10:30

Most Ön is segíthet a közösségi madármentésben!

Úgy ítéli meg, hogy egy villany­oszlop, esetleg egy vezetékszakasz veszélyes lehet a madarakra nézve? Netán áldozatot is követelt már ez az infrastruktúra? Segítsen megmenteni a madarakat!

Szanyi-Nagy Judit

An osprey (Pandion haliaetus) lands on a power pylon in Gross Schauen in the natural preserve Dahme-Heidessen, Germany, 16 June 2014. Half of all ospreys in Central Europe (around 300 couples) live in Brandenburg. Photo: Patrick Pleul/dpa

Az elektromos szabadvezeték-hálózatokon elszenvedett áramütés akár több százezres nagyságrendben okozhatja védett és fokozottan védett madaraink pusztulását évente. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy olyan új, okostelefonon is kitölthető elektronikus adatgyűjtő űrlapot dolgozott ki, melynek segítségével mostantól a lakosság is hozzájárulhat a madarakra veszélyes oszlopok és vezetékszakaszok felderítéséhez, ez alapján pedig a hatósági bejelentések megtételéhez ‒ tudtuk meg a Greenfo online portálról.

A gólyák esetében különösen ismert az áramütés okozta halál, hiszen ezek a madarak előszeretettel fészkelnek a veszélyforrást jelentő villanyoszlopokra.

‒ A gólyák a biztonságosabb fák, kémények helyett ma már rendszerint villany­oszlopokra költöznek. Nem tudjuk, hogy pontosan mi is lehet ennek az oka, de valószínűleg nagyban befolyásolja döntésüket az a tény, hogy ezekhez az oszlopokhoz a kétméteres szárnyfesztávolságukkal könnyedén odaférnek ‒ világított rá korábban a probléma gyökerére Klébert Antal, a Vértes-Mezőföldi Természetvédelmi Tájegység őrkerület-vezetője.

Az áramütés azonban a gólyákon kívül akár a verébméretű madarakat, illetve a túzokokat is veszélyezteti. Az összeállításból kiderül, hogy az áramütött madarak valós számát azért is nehéz pontosan megbecsülni ‒ a rendkívüli hosszúságú hálózat rendszeres ellenőrizhetetlensége mellett ‒, mert a balesetet szenvedett állatok maradványai órák, legfeljebb napok alatt eltűnnek az oszlopok alól. A legvalószínűbb szám évi 200‒300 ezer példány között lehet, melynek közvetlen természetvédelmi kárértéke is eléri a több milliárd forintot.

Az űrlap legegyszerűbben az internetes keresőbe írva (Áramütött madártetem bejelentése) található meg és tölthető ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!