Mekkora fájdalom elveszíteni egy gyermeket

2018.09.10. 07:10

Harminchat éve történt a szárazréti tragédia

Milyen érdekes a magyar nyelv: bár a Szárazréten gyülekezők ünneplőbe öltöztek, mégis gyászukat fejezték ki.

Szanyi-Nagy Judit

Az elhunyt családtagokról, tanítványokról és sorstársakról emlékeztek meg

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szeptember 9., 11 óra 55 perc. A Szárazréti Általános Iskolából egy csapat gyermek tart hazafelé a 37-es jelzésű helyi járattal, néhány másik utas kíséretében. Boldogok, fiatalok, tele tervekkel. Aztán egyik pillanatról a másikra sötétség lesz. A Farkasvermi úti vasúti átjáró fénysorompója nem működik, a Komárom felől érkező nemzetközi gyorsvonat személyzete pedig már hiába fékez. Az ütközésben nyolc felnőtt és nyolc gyermek veszti életét. Hatan súlyosabban és könnyebben sérülnek. 1982.

Szeptember 9., 11 óra 55 perc.

Az elhunyt családtagokról, tanítványokról és sorstársakról emlékeztek meg
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Családtagok, oktatók, pedagógusok, rokonok, ismerősök és önkormányzati képviselők egyaránt hajtanak fejet a tragédia helyszínén 2000-ben emelt emlékműnél. A kőalkotás egy buszülést idéz, fejtámláján a kettétört évszám, 1982 áll. Háttámláján nevek és évek sorakoznak: tíz, tizenegy, huszonegy, huszonkilenc, negyvennégy. A legidősebb 49 éves, a legfiatalabb 9 hónapos volt.

A szobrot sorra felöltöztetik a koszorúk és az emlékezés virágai egy-egy mély sóhaj és legördülő könnycsepp kíséretében. „Míg élünk, és egészségünk engedi, ezen a napon, ebben az órában és percben nemcsak magunkban, de így is megemlékezünk szeretteinkről” – hangzik el a megemlékezés egy pontján. Harminchat évvel később, 2018-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!