Plogg(Eny)ing

2018.08.03. 15:00

Futva szedték a szemetet Enyingen

Az enyingiek bizony felvették a kesztyűt a szeméttel szemben, és nagy iramban igyekeztek megszabadulni attól.

Szanyi-Nagy Judit

Bár a szemét azóta ismét elkezdett gyűlni, felveszik ellene a kesztyűt!

Fotó: Dely Zsolt

Sajnos a szemétkérdés nemcsak Enyingen, hanem megyeszerte nagy problémát jelent. A déli régióban fekvő településen most úgy döntöttek: ezt nem tűrik tétlenül.

‒ Sajnálatos módon Enyingnek több olyan pontja is van, ahol folyamatosan felhalmozódik a szemét. Ez pedig nem a helyiek hanyagságának, sokkal inkább a nagymértékű átmenő forgalomnak „köszönhető”. Mi, futók már többször is testközelből tapasztaltuk meg, ahogy egy gépkocsivezető vagy tehergépjármű-sofőr energiaitalos dobozokat hajít ki az út menti területre ‒ meséli Dely Zsolt, aki úgy döntött, felszámolva a problémát, megrendezi az első enyingi ploggingot.

‒ A plogging annyit jelent: közösségi futással egybekötött szemétszedés. Ez eredetileg egy Svédországból indult kezdeményezés, de teljes mértékben azonosulni tudunk vele ‒ magyarázza a szervező.

Bár a szemét azóta ismét elkezdett gyűlni, felveszik ellene a kesztyűt!
Fotó: Dely Zsolt

A futókat pedig a nagy napon az sem tántorította el, hogy reggel még szakadt az eső. A Vas Gereben utcából indulva a Kabókapuszta tábláig, több kilométert megtéve haladtak, kesztyűt és zsákot is magukkal víve. Az első enyingi plogging előtt az út mentén összegyűjtött szemét leadásának kérdését is meg kellett oldaniuk: mint kiderült, a hulladékudvarba kommunális szemetet nem vihetnek be, a szelektív gyűjtés volt az elvárt. A borongós napon végül hét fő ténykedett aktívan, s a két kilométer hosszú út két oldalán összesen 28 zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze, elsősorban PET-palackokat és fém italosdobozokat.

‒ Az akció végére ismét eleredt az eső, de nem álltunk meg; az autósok pedig úgy néztek ránk, mintha földönkívüliek lennénk. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk, és megbeszéltük, hogyan csináljuk tovább, hiszen biztosan lesz még ilyen megmozdulásunk ‒ zárta sorait Dely Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!