Fehérvár AV19

2017.02.02. 20:40

Harc az életben maradásért: a Fehérvár AV19 versenyben maradt a playoff-ért

Székesfehérvár - Az EBEL alsóházi kvalifikációjának féltávjánál a rájátszást érő helyen tanyázó Orli Znojmót fogadta a Fehérvár AV19 jégkorong csapata.

Ferencz Balázs

A Raktár utca környékére sűrű köd telepedett, az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban pedig hiába törölték bőszen a játékteret övező plexit a pályamunkások, a makacs pára újra és újra opálossá halványította az átlátást. Bár, hozzá kell tenni a középszakasz ötödik körében rendezett hétközi összecsapás nem szólított drukkereket a palánk mellé, aki kilátogatott az Orli Znojmo elleni derbire, bőven elfért a lelátókon. Pedig egy újabb elképesztően fontos találkozó előtt állt a Fehérvár AV19.

Hiába bukott rettentő fontos pontokat a Volán az Olimpija Ljubljana és a Dornbirn ellen, továbbra is versenyben maradt a rájátszást érő alsóházi második helyért. Ráadásul 72 óra leforgása alatt kétszer is azzal a Znojmóval meccsel, mely gárda a kvalifikáció második helyén tanyázik, s éppen két győzelemre volt a kék-fehérektől. Egyértelműen a győzelem reményében küldte tehát jégre legényeit Benoit Laporte, de a fehérvári tréner is tudta: a Znojmo nagyon jó formában van, utóbbi négy meccséből hármat megnyert, s csupán a középszakasz-első Graztól kapott ki. A Tizenkilencesek hadilábon állnak a gólszerzéssel, míg a csehek négy mérkőzésen összesen nyolcat kaptak, tehát nehéz feladványt kellett megoldaniuk a Laporte-tanítványoknak.

Kóger Dániel (kékben) remekül játszott, harcos volt, három gólt szerzett és egy gólpasszt is kiosztott
Fotó: Koppán Viktor

Az első percek vendégfölényben teltek, majd a Volán vezetett veszélyesebb támadásokat, Brance Orban lövését például üggyel-bajjal hárította a cseh portás. Aztán a 10. percben egy kapu előtti tömörülésből röviden szabadítottak fel a védők, Yellow-Horn lövését hárította Hetényi, majd a lecsorgó pakkot sem fehérvári bekk szerezte meg, s McMonagle közelről a kapuba helyezett, 0-1. Korai volt a 13 cseh drukker öröme, mert 10 másodperc múlva az ő hálójuk is rezdült: lendületes Kóger-Sofron összjáték végén Vas János mattolta Schwarz kapust, 1-1. Mikor már rendezte volna sorait a Volán, a Znojmo megint könnyű gólt szerzett, Bartos juttatta előnyhöz a Sasokat, 1-2. A harmad hajrájában Sarauer éles szögből megküldött korongja a kapus mamutját érintve végigtáncolt a gólvonalon, majd Erdély lövését védte bravúrral Schwarz. A játékrész végén jól sáfárkodott a meccs első emberelőnyével a Volán. Mindössze 24 másodperc telt el Pucher kiállításából, s Kóger Dániel nagyon pimasz góllal, nullszögből a kapus korijára pattintott lövéssel egyenlített, 2-2.

A fehérváriak első sora nagy elánnal hokizott, a 25. percben Kóger lekészített korongját Vas Jankó bombázta kapásából kapura, de Schwarz résen volt, épp úgy, mint néhány másodperccel később Vas ziccerénél. Érett a hazai gól, a 30. percben Erdély Csanád addig sertepertélt a ketrec előtt, míg meg nem találta a hálóig vezető ösvényt, 3-2, fordított a Volán. Hatalmas nyomást helyezett a cseh csapatra a Fehérvár, ami a 35. percben kínzóvá vált, Manavian bombája leperdült Schwarzról, Kóger berobbant, egyből ismételt, s immár másodszor köszönt be, 4-2. A Znojmo kapust cserélt, majd a harmad végén Hetényi mutatott be bravúrokat.

A záró periódusban főként mezőnyben harcoltak a felek, sok volt az ütközés, majd a 48. percben Kóger újra villant, s mesterhármasa után repültek a sapkák a nézőtérről, 5-2. Hetényi statisztikáját javította, hogy kivédte Sulák büntetőjét, majd szemmel vert egy kapuvasat. A Znojmo betalált, de a bírók hosszas videózás után nem adták meg a gólt. Az utolsó percben Erdély Csanád meglőtte második találatát, így igazán méretes zakót szabott ellenfelére a Fehérv ár AV19, s a végére a pára is elillant.

Fehérvár AV19-HC Orli Znojmo 6-2 (2-2, 2-0, 2-0)

Székesfehérvár, 2759 néző. Vezette: Siegel, Piragic.

Fehérvár: HETÉNYI - Schiestel, Owens, KÓGER 3(egyik ee) (1), VAS J. 1, Sofron (1) - Sagert, Manavian (1), ERDÉLY 2, Sarauer, Bodo - Szirányi (2), Orbán A., Sárpátki, Maylan, B. Orban - Szabó D., Beauregard, Reisz, Vincze P. Vezetőedző: Benoit Laporte

Znojmo: Schwarz (Nechvatal) - Sulák, Stehlik, Csamango, BARTOS 1, YELLOW-HORN (2) - A. Lakos (1), McMonagle 1, Beroun, Pucher, Lattner - Boruta, Biro, Podesva, DaCosta, Vodny - Kaderavek, Spacek, Wronka, Seda, Hughesman. Vezetőedző: Roman Simicek.

Kiállítások: 6+10 ill. 6 perc. Kapura lövések: 42-36




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!