13°
26°
15°
Április 25.

Ezen a napon

Az adatok szolgáltatója Ezenanapon.hu
2018. Április. 25.
7 éve / 2010. 04. 25.
Megtartották a 2010-es országgyűlési választások második fordulóját
Az első fordulóra április 11-én, a másodikra április 25-én került sor. A megjelenési arány országosan az első fordulóban 64,20%, a másodikban 46,64% volt.A választások után a Fidesz-KDNP alakított kormányt.
8 éve / 2009. 04. 25.
A malária ellenes küzdelem világnapja
Az Egészségügyi Világszervezet jelölte ki, a napot, 2009-ben tartották meg. Becslések szerint évente egymilliónál több ember, naponta háromezer kisgyermek hal meg ebben a betegségben, a megbetegedések száma pedig évi 350 és 500 millió között ingadozik. A malária gyógyítható. A világon minden ötödik ember, közel a Föld populációjának 40%-a olyan területen él, ahol komoly veszélyt jelent a malária.  A legveszélyeztetettebbek a gyermekek és a terhes nők, a malária miatti halálesetek többsége az öt éven aluli gyermekek közül kerül ki. A maláriát négy, különböző parazita (Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae és Plasmodium ovale) okozza. A parazitákat az anopheles szúnyogok családjába tartozó rovarok hordozzák, terjesztik. A moszkitók a fertőzött emberek véréből átveszik a parazitákat, majd egy újabb csípés alkalmával továbbadják azokat az egészséges embereknek. A négy különböző malária tünetei és a lappangási idejük is eltérő. A legveszélyesebb malária a falciparum által okozott betegség, amely az esetek 1-2 százalékában halállal végződik. A malária általános tünetei a fejfájás, a hideg és meleg váltólázzal jelentkező lázrohamok, és az általános gyengeség. A falciparum esetében a betegség a gyengébb immunrendszerrel rendelkezők körében kómához, majd halálhoz vezethet. A maláriás területeken élők egy idő után rezisztenssé válnak a parazitákra, ugyanakkor a kisgyermekeket, a terhes anyákat és az ideutazókat veszély fenyegeti. Sőt azok a helyi lakosok is ismételten elkaphatják a maláriát, akik egy időre maláriafertőzés-mentes országban élnek, így fogékonnyá válnak a parazitára, mert elveszítik a védekezőképességüket.
29 éve / 1988. 04. 25.
Meghalt Erdődy Kálmán színész, táncos, rendező, a kabaréműfaj egyik kiemelkedő alakja
Budapesten, az Országos Színészegyesület színiiskolájában tanult, 1928-ban a budapesti Városi Színháznál kezdett dolgozni. 1929-ben Földes Dezső társulatának táncrendezője-szólótáncosa volt, 1938-ban Jakabffy Dezső társulatával járta a Felvidék városait. 1945-től különböző pesti és vidéki színházak tagja volt. 
35 éve / 1982. 04. 25.
Budapesten meghalt Balázs Sándor író
Magyar-latin szakos tanárként Szentgotthárdon, Székelyudvarhelyen, majd 1917-40-ig a budapesti Werbőczy Gimnáziumban tanított. Ő vizsgáztatta magyarból a magántanulóként érettségiző József Attilát. Színpadi műveket, 1945. után pedig főként ifjúsági regényeket írt. A kisvárosi élet, a kisváros embereinek kitűnő megfigyelője és ábrázolója volt. Közvetlen előadásmód, könnyed meseszövés jellemezte írásait.
36 éve / 1981. 04. 25.
Megszületett Felipe Massa brazil autóversenyző
2002-ben debütált a Formula–1-ben a Sauber csapat színeiben. 2003-ban egy évig a Ferrari tesztpilótája volt, ezután két évre visszatért a Sauberhez versenyzőként, majd a Williams csapathoz szerződött.
41 éve / 1976. 04. 25.
Londonban meghalt Carol Reed Oscar-díjas filmrendező (A harmadik ember, Olivér)
43 éve / 1974. 04. 25.
Portugáliában "a szegfűk forradalma" idején megdöntötték a fasiszta rendszert
A hadsereg kezdeményezésére, a tömegek részvételével zajlott a forradalom. António Sebastiao Ribeiro de Spínola, a Fegyveres Erők Mozgalom ellenzéki csoport vezetőjeként, vértelenül lezajló, győztes katonai puccsal megdöntötte Marcelo José Caetano diktatórikus rezsimjét. Héttagú katonai testület alakult, Spínola tábornokkal az élén, amely megszüntette a sajtócenzúrát, szabadon bocsátotta a politikai foglyokat, feloszlatta az állambiztonsági rendőrséget, valamint engedélyezte a pártalakulásokat. Párizsi száműzetéséből ekkor tért haza Mario Soares, a Szocialista Párt főtitkára. Thomaz volt elnököt és Caetano miniszterelnököt pedig száműzték Madeira szigetére. A kormányzat felvette a kapcsolatot a gyarmatokon - Angolában, Mozambikban és Bissau-Guineában - tevékenykedő függetlenségi, ellenállási központokkal. Május 15-én Spínolát a katonai tanács elnökké választotta.
91 éve / 1926. 04. 25.
Meghalt Ellen Key svéd reformpedagógusnő (A gyermekek évszázada (1900))
Strand am Vatterseeben 76 éves korában halt meg.
93 éve / 1924. 04. 25.
Megszületett Szőnyi Erzsébet, Kossuth-díjas zeneszerző, karvezető, zenepedagógus
Liszt Ferenc-díjas és Erkel Ferenc-díjas, kiváló művész.
94 éve / 1923. 04. 25.
Megszületett Albert King amerikai bluesgitáros és -énekes
Közel 2 méteres magassága, 110 kilós testsúlya és érzékeny játéka miatt „Bársony Buldózer”-nek („The Velvet Bulldozer”) is nevezték. Balkezesként jobbkezesre húrozott gitárokon – többnyire Gibson Flying V-n – játszott. Játéka olyan neves bluesgitárosokra volt hatással, mint Eric Clapton vagy Duane Allman. Legismertebb dalai: Don't Throw Your Love on Me So Strong (1961), Crosscut Saw és As The Years Go Passing By (1966), Born Under a Bad Sign (1967). Ez utóbbit többek között Jimi Hendrix és a Cream is feldolgozta.
111 éve / 1906. 04. 25.
Megszületett Gárdonyi Zoltán zeneszerző, aki 26 éven keresztül tanított a Liszt Zeneakadémián
327 éve / 1690. 04. 25.
Meghalt ifjabb David Teniers flamand festő
Brüsszelben 79 éves korában halt meg. Képein a paraszti élet jeleneteit (népi ünnepeket, dohányzókat, kártyázókat, katonai őrszobát, ivókat) ábrázolta.
22 éve / 1995. 04. 25.
Meghalt Ginger Rogers amerikai színésznő, táncosnő, Fred Asteire legendás táncpartnere
Virginia Katherine McMath néven született 1911. július 16-án, Independence-ben, Missouri államban. Tizenöt évesen charleston-versenyt nyert, amiben édesaanyja lehetőséget látott és turnézni vitte lányát. A Broadwayre eljutva, és a mellékszereplők közül fölkapaszkodott a színlap élére. Nem volt mindig könnyű és erkölcsös az út, egy kollégája szerint Ginger csak akkor mondott nemet, ha nem értette a kérdést. Ártatlan kék szemét és szőkeségét hamarosan felfedezte Hollywood is, a kisebb szerepek után főszerep, majd a megfelelő partner megtalálása után legendává válás következett Fred Astaire oldalán. 1995. április 25-én halt meg, Rancho Mirage-ben.
54 éve / 1963. 04. 25.
Megszületett Götz Anna színésznő (Nyolc évszak; Villanyvonat)
Ismertebb filmjei: Némó nyomában - szinkron; Nyolc évszak; Villanyvonat, színházi alakításai: Forgószínpad; Négyszögletű kerekerdő; Az ibolya; Thénea - Amphitrüon.
63 éve / 1954. 04. 25.
A New York-i Bell Laboratories bemutatta az első modern napelem prototípusát
Daryl Chapin elektromérnök, Gerald Pearson fizikus és Calvin Fuller kémikus mutatták be találmányukat. Ez volt ez első napelem, amivel használható mennyiségű energiát lehetett előállítani. A napelemhez szilikont használtak, ami később a számítógépek chipjének fontos alapanyaga lett.
69 éve / 1948. 04. 25.
Megszületett Detre Annamária színésznő (Egy csók és más semmi, Dr. Bubó-szinkron)
Ismertebb filmjei: Egy csók és más semmi; Palacsintás király; Képzelt beteg; A beszélő köntös; Vizipók-Csodapók-szinkron; Dr. Bubó-szinkron.
69 éve / 1948. 04. 25.
Budapesten megszületett Andorai Péter, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színész, a Nemzet Színésze
1975-től filmezik, legismertebb filmjei: Mephisto, Falfúró, LegényanyaTagja volt a kecskeméti Katona József Színháznak, a Várszínháznak, a József Attila Színháznak, a Radnóti Színháznak és a veszprémi Petőfi Színháznak. Elnyerte 1986-ban a legjobb férfialakítás díját a jétékfilmszemlén, valamint a veszprémi tv-találkozó különdíját és a tv-kritikusok díját. Főbb szerepeiből: János (Sarkadi: Oszlopos Simeon), Malvolio (Shakespeare: Vízkereszt), Szvidrigajlov (Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés), filmjeiből: Mephisto, Falfúró, Legényanya.
71 éve / 1946. 04. 25.
Megszületett Földessy Margit, Balázs Béla-díjas színművésznő
Ő volt a mindenki által szeretett Mézga Kriszta hangja, illetve a Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdió vezetője.
71 éve / 1946. 04. 25.
Megszületett Talia Shire amerikai színésznő (Rocky I.-V.)
Mark Twain és én, A Keresztapa trilógia
79 éve / 1938. 04. 25.
Bíró László József bejelentette első golyóstoll-szabadalmát Töltőtoll néven
A Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak jelentette be a szabadalmat. Bíró László József nyughatatlan ifjúkorában szinte az összes létező szakmában kipróbálta magát. A későbbi feltaláló az orvosi egyetemen kezdett, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig sokmindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe. Ott aztán addig-addig nézegette a nyomdagépeket, míg kitalálta, hogyan lehet összeállítani a folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. 1938-ban két szabadalmat is bejegyeztetett Magyarországon a folyamatosan fejlesztett toll-találmányaira, a gyártáshoz folytatott kísérleteket azonban már külföldön végezte. Párizson keresztül Argentínába vezetett az útja, és használható, ma is ismert golyóstollára is itt kapott szabadalmat 1943-ban. A sok más találmánnyal is rendelkező Bíró Buenos Airesben hunyt el 1985-ben. Elismertségét bizonyítja többek között, hogy választott hazájában az ő születésnapja, szeptember 29. az Argentin Feltalálók Napja.
87 éve / 1930. 04. 25.
Megszületett Ferrari Violetta, Jászai Mari-díjas magyar színésznő (Föltámadott a tenger)
93 éve / 1924. 04. 25.
Megszületett Szenes Iván dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző (Nemcsak a húszéveseké a világ)
Szenes Iván minden idők legtermékenyebb magyar szövegírójaként csaknem kétezer dalszöveget írt. Legismertebb slágerei: Kicsit szomorkás a hangulatom máma, Próbálj meg lazítani, Minden asszony életében, Nemcsak a húsz éveseké a világ, Isten véled édes Piroskám, Úgy szeretném meghálálni, Kislány a zongoránál, Minek él az olyan, Tölcsért csinálok a kezemből, Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Hosszú az a nap. Évekig együtt dolgozott Hofi Gézával, e munkakapcsolat eredménye többek között a Macskaduett, a Söprik az utcát, vagy a Lazítani című szám. Több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában.Évekig együtt dolgozott Hofi Gézával, e munkakapcsolat eredménye többek között a Macskaduett, a Söprik az utcát, vagy a Lazítani című szám. Több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be verseivel, illetve az ő átdolgozásában. Kabarék szerkesztője, menedzsere. 2010-ben hunyt el.
99 éve / 1918. 04. 25.
Megszületett Astrid Varnay, magyar származású drámai szoprán majd mezzoszoprán énekesnő
Eredeti neve: Ibolyka (Violet) Astrid Maria Varnay. Szülei Magyarországon születtek és mindketten énekesek voltak, Astrid operaházakban nőtt fel. Violet 22 éves korára folyékonyan beszélt magyarul, németül, angolul, franciául, olaszul és 15 drámai szoprán főszerepet tudott ebből 11 Wagner hősnő volt. Felső hangregisztere szinte határtalannak tűnt. Tanára Hermann Weigert, a Metropolitain karmestere és korrepetítora volt, aki később a férje is lett, Amerikában éltek. A világ legnagyobb operaházaiban lépett fel elsősorban Wagner és Strauss operáiban. Végül Münchenben telepedett le. Amikor úgy érezte, hogy a hangja már nem felel meg a drámai szoprán szerephez, akkor kezdte a mezzoszoprán szerepeket énekelni. 55 éven keresztül énekelt operákban.
100 éve / 1917. 04. 25.
Megszületett Ella Fitzgerald amerikai dzsessz énekesnő
1934-ben tűnt fel a harlemi Apolló Színház amatőr tehetségkutató versenyén, majd Chick Webb zenekarához szerződött. Első lemezfelvétele "Love and Kisses" címen 1935-ben volt, legnagyobb slágere, "A-tisket, A-tasket" 1938-ban jelent meg. Chick Webb halála után 1939-ben átvette a zenekar vezetését, 1940-től szólistaként szerepelt világ körüli turnékon és európai fesztiválokon. Betegsége miatt az 1980-as években egyre kevesebbet koncertezett. Háromszor lett az "Év Dzsesszénekesnője", nyolcszor kapott Grammy-díjat. Lemezeiből: "Five Feet of Swing" (Chick Webb), "Sweet and Hot", "Ella Sings the Duke Ellington Song Book" (szólólemezek), "Ella in Berlin" (Mack the Knife), "Take Love Easy" (Joe Pass), "Back on the Block" (Quincy Jones).
102 éve / 1915. 04. 25.
Megszületett Szabó Sándor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész
143 éve / 1874. 04. 25.
Megszületett Guglielmo Marconi Nobel-díjas fizikus, akit a rádió feltalálójának tartunk, bár nem ő találta fel
Megvalósította az első Transz-Atlanti rádió-összeköttetést. Nikola Tesla asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta kutatásait és annak eredményeit. Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezeték nélküli sugárzását, a rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott. Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. Az Amerikai Legfelső Bíróság hivatalosan Teslának tulajdonította a rádió feltalálását, a döntés Tesla halála után lett érvényesítve. A jelentés alapján Tesla szabadalmát már 1896-ban bemutatta, továbbá a rádió más feltalálók eredményeit is tartalmazza, ezért Marconitól megvonták a rádió feltalálásának elsőségét.
154 éve / 1863. 04. 25.
Londonban meghalt Kmetty György, honvédtábornok, az 1848-49-es szabadságharc kiemelkedő alakja
Kmetty Budavár bevételénél hadtestparancsnokként szerzett érdemeket, de más csatákban is felfigyeltek bátorságára, parancsnoki és hadvezetési képességeire. A szabadságharc bukása után Törökországba emigrált, és Iszmail - Ismail pasa néven, dandártábornokként harcolt. Irodalmi hírnévre is szert tett pamfletjével, amelyben Görgey Artúr emlékiratát bírálta.
164 éve / 1853. 04. 25.
Meghalt William Beaumont amerikai katonaorvos, "Father of Gastric Physiology" - a gyomor élettanának atyja
67 éves korában halt meg. 1822. 06. 06-án Alexis St. Martin kezelőorvosa lett. A 18 éves kanadai utazót puskával mellkason találták, a golyó eltörte a bordáit, gyomra áttfúródott, tüdeje megsérült. Semmi jel nem mutatott arra, hogy meg kívánna halni, ezért gondosan ápolták. Csakhogy a seben keresztül távozott, amit elfogyasztott, így elkezdték táplálni a végbelén át: a bal mellbimbója alatti lyukat lezárták egy kötéssel, különben minden távozott volna. Sokat köszönhet neki a táplálkozástudomány, ugyanis William Beaumont különböző ételfalatokat eresztett a lyukba selyemfonálon, és az emésztési folyamatokról részletes feljegyzéseket készített. 1833-ban adta ki a St. Martinon végzett kutatásait "Experiments and Observations on the Gastric Juice and the Physiology of Digestion" című könyvében.
192 éve / 1825. 04. 25.
Miskolcon meghalt Benkő Sámuel orvos, az első magyar tudományos kórboncnok
Benkő Sámuel az erdélyi Kisbaconban született 1743-ban, tanulmányait német és holland egyetemeken folytatta, doktori címet szerzett filozófiából. Hazatérve Nagyszombaton, illetve Pesten és Budán tanult orvostudományt, diplomája kézhezvétele után ötven évig volt Miskolc főorvosa, ahol a kísérletező kedvű és nagy tudású ember hatalmas köztiszteletnek örvendett. Jelentős szerepe volt az orvosi helyrajzírás és az orvosmeteorológiai megfigyelések meghonosításában, illetve a kórbonctani kutatások és rendszeres járványügyi vizsgálatok elindításában.
202 éve / 1815. 04. 25.
Megszületett Markusovszky Lajos, az 1848-49-es szabadságharc fősebésze
A modern magyar egészségügyi oktatás egyik megszervezője, az Orvosi Hetilap megalapítója.
298 éve / 1719. 04. 25.
Megjelent Daniel Defoe angol író, Robinson Crusoe élete és különös, meglepő kalandjai című regénye.
29 éve / 1988. 04. 25.
Meghalt Pataki Ferenc olimpiai bajnok tornász
Patakinak köszönhető egyebek között, hogy az 1940-es években rohamos fejlődésnek indult Magyarországon a talajtorna. Az elsők között épített be a műszabadgyakorlatokba akrobatikus ugrássort. Az 1948. évi londoni olimpián aranyérmet nyert gyakorlatával, lóugrásban, valamint a csapat tagjaként két bronzérmet is szerzett. Az 1952. évi helsinki olimpián még tagja volt a hatodik helyet szerzett magyar együttesnek. Egyéni összetettben 1941-1953. között hat magyar bajnokságot nyert. Később az Állami Artistaképző Iskola tanáraként működött.
48 éve / 1969. 04. 25.
Megszületett Renée Zellweger Oscar-díjas amerikai színésznő (Bridget Jones naplója, Chicago)
A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, Pokolba a szerelemmel, Hideghegy
53 éve / 1964. 04. 25.
Megszületett Hank Azaria amerikai színész (Godzilla, Amerika kedvencei, Simpson család)
Anasztázia, Derült égből Polly, Jóbarátok
77 éve / 1940. 04. 25.
Megszületett Al Pacino amerikai színész, producer, rendező (A Keresztapa trilógia; Az ördög ügyvédje)
Dél-Bronx-ban született. Eredeti nevén: Alfredo James Pacino Oscar-díjas. Ismertebb filmjei: Ismerős játékok; A bennfentes; Fedőneve: Donnie Brasco; Az ördög ügyvédje; Richárd nyomában - színész, producer; Egy asszony illata; Glengarry Glen Ross; Dick Tracy; A sebhelyesarcú; Madárijesztő; A Keresztapa.
103 éve / 1914. 04. 25.
Meghalt báró Fejérváry Géza miniszterelnök, gyalogsági tábornok
Bécsben 81 éves korában halt meg. 1905-ben Ferenc József nevezte ki a "darabontkormány" élére. 1851-ben végzett a bécsújhelyi katonai akadémián, ahol hadnaggyá avatták, majd 1852-ben főhadnagy lett. A Hadiiskola elvégzése után, 1857-től a vezérkarnál teljesített szolgálatot. 1859-től kapitányként az olasz-francia-piemonti háborúban vett részt, ahol a solferinói ütközetben kitüntette magát, 1860-ban kamarási méltóságot kapott, 1862-ben osztrák bárói rangra emelték. 1864-ben a Dánia elleni háborúban harcolt, 1865-től őrnagy és Ferenc József szárnysegédje, 1868-tól alezredes és a 32. gyalogezred, majd a 72. tartalékos ezred parancsnoka volt. 1872-ben került át a magyar honvédséghez ezredes dandárparancsnokként. 1872-től honvédelmi minisztériumi államtitkár, 1884. októberétől honvédelmi miniszter volt, 1885-ben a főrendiház tagjává választották. 1875-ben elnyerte a magyar báróságot és vezérőrnaggyá léptették elő, 1884-ben altábornagy, 1887-ben a szegedi gyalogezred parancsnoka, 1890-től táborszernagy lett (1908-ban minősítették át gyalogsági tábornokká). 1887-ben kormánypárti programmal Budapest I. választókerületében képviselői mandátumot szerzett, amelyet az 1892. évi választásokon az ellenzék sikeresen megtámadott, így ismét a főrendiház tagja lett. Honvédelmi minisztersége idején rövidebb időszakokra a király személye körüli és a földművelésügyi miniszteri tisztséget is betöltötte. 1896-tól 1906-ig Temesvárt képviselte az országgyűlésben kormánypárti programmal. Mivel személyes, bensőséges viszony fűzte az uralkodóhoz, az udvar teljes bizalmát élvezte. A haderő állandó vitája miatt 19 év után, 1903. júniusában távozott a Honvédelmi Minisztérium éléről. 1904. októberében a magyar darabont testőrség kapitányává nevezte ki a király. Az 1905. januári választásokon ugyan az ellenzék szerezte meg a győzelmet, de a parlamentarizmus szabályait figyelmen kívül hagyva, Ferenc József nem az új parlamenti többségből jelölt ki miniszterelnököt. Célja az volt, hogy megtörje a nemzeti koalíció ellenállását, és ezzel a feladattal Fejérváry Géza bárót bízta meg, akit június 18-án nevezett ki miniszterelnökké. Betöltötte a király személye körüli és 1906. márciusáig a pénzügyminiszteri tisztséget is. Az ellenzék hajthatatlansága miatt 1905. 09. 12-én lemondott és ügyvezetőként maradt hivatalban. Azonban Ferenc József nem engedett és október 16-án ismét kinevezte. Ekkor már felhagyott az udvar és az új parlamenti többség közötti közvetítéssel, hatalmi bázisának megteremtésére törekedett. Október 30-i értekezletén a Szabadelvű Párt kormányának programját ellenezte, valamint elutasította hatalmi törekvéseit. "Nemzeti ellenállás" bontakozott ki, a megyékben úgynevezett alkotmányvédő bizottságokat hoztak létre. Az ellenzék végül feladta eredeti programját és Fejérváry Géza közvetítésével kiegyezett az udvarral, 1906. 04. 08-án, a "darabontkormány" elnökének lemondásával végre hatalomra jutott. Fejérváry ismét a darabont testőrség kapitánya lett, majd 1912. decemberében a bécsi magyar testőrség élére került. 1859-től a Mária Terézia katonai rend lovagja (1909-ben a gyémántokat is megkapta hozzá), 1896-tól kancellárja volt. A valóságos belső titkos tanácsosi címet, 1893-ban a Lipót-rend, 1901-ben a Szent István-rend nagykeresztjét kapta meg.
418 éve / 1599. 04. 25.
Huntingdonban megszületett Oliver Cromwell angol államférfi és hadvezér
A szigetország Lord Protectora (a köztársaság védnöke). Cromwell politikai és katonai karrierje az angol polgárháborúban kezdődött 1642-ben. A parlament hadseregének vezetőjeként 1644-ben Marston Moornál legyőzte a királypárti seregeket, amely döntő fordulatot jelentett. Új mintájú hadsereget ("New Model Army") hozott létre, amelynek magva az "ironside"-nak (vasbordájúnak) nevezett lovasság volt. Cromwell szorgalmazta I. Károly angol király kivégzését, akit 1649. 01. 30-án a parlament jóváhagyásával lefejeztek, majd május 19-én kikiáltották Angliában a köztársaságot ("Commonwealth and Free State") és létrehozták az államtanácsot. 1653-ban Cromwell katonai puccsal feloszlatta a parlamentet és teljhatalommal felruházott Lord Protectorrá nyilváníttatta magát.
803 éve / 1214. 04. 25.
Poissy-ban (Franciaország) megszületett IX. Lajos király, későbbi Szent Lajos
Keresztes hadjáratot vezetett Egyiptomba, ahol fogságba esett. Rabságából pénzen szabadult, de folytatta harcát a Szentföldön a hitetlenek ellen, s csak anyja halálhírére tért vissza hazájába 1254-ben. Rendezte az állam és az egyház viszonyát, megalapozta a politikai teokráciát (a legfőbb hatalom az egyházi hatalommal is rendelkező király kezében van). 1270-ben ismét keresztes had élére állt, de Tunisz ostroma közben a pestisben meghalt. A középkori Franciaország szent életű, hős uralkodójának holttestét Párizsban temették el, s mint az egyik legnagyobb francia királyt 1297-ben VIII. Bonifác pápa szentté avatta.
940 éve / 1077. 04. 25.
Meghalt I. Géza magyar király
Vácott székesegyházat építtetett és megalapította a garamszentbenedeki bencés monostort. Vácott temették el. 1040. körül született Lengyelországban I. Béla magyar király és Richeza lengyel hercegnő gyermekeként. A "Magnus" (Nagy) nevet kapta keresztelésekor. Apja tragikus halála után, 1063. őszén Lengyelországba menekült, majd II. Boleszlav lengyel fejedelem serege élén vonult be Magyarországra. 1064. januárjában kiegyezett Salamon magyar királlyal, így a fegyveres összecsapásra nem került sor. Salamon uralmának elismeréséért megkapta az ország 1/3-át magában foglaló dukátust. 1071-ig békés egyetértésben éltek, közösen harcoltak a csehek és a velenceiek ellen, együtt támogatták Rómanosz Diogenészt a bizánci császár elleni felkelésében, majd vereséget mértek a keletről benyomuló besenyőkre. 1071-től I. Géza már alig titkoltan hatalomra tört, ami 1073-ban már nyílt belháborúhoz vezetett. 1074. februárjában még vereséget szenvedett Salamontól, de március 14-én, a mogyoródi csatában már győzelmet aratott, Salamon pedig az ország nyugati szélére menekült. I. Géza elfoglalta a trónt, a dukátust testvérének, Lászlónak adta. Saját uralmát VII. Gergely pápával akarta elismertetni, azonban ezt a pápa hűbéruraságának elismeréséhez kötötte, amire I. Géza nem volt hajlandó. VII. (Dukasz) Mihály bizánci császárhoz fordult, aki Magyarország törvényes királyának ismerte el, koronát küldött, amellyel 1075. tavaszán I. Géza királlyá koronáztatta magát. Rövid uralkodása alatt több jelentős gazdasági reformot (árak maximálása, vásári reform, pénzreform) is bevezetett. Halála előtt még tárgyalásokat kezdett Salamonnal a trónviszály békés rendezésére, amelyre már nem kerülhetett sor.
1947 éve / 70. 04. 25.
Szent Márk - Velence védőszentje - ünnepe
I.sz. 70 után Jézus Krisztus tevékenységéről, személyiségének szerepéről szóló különböző görög nyelvű írásokat egy szent írásgyűjteményben, az újtestamentumban fogták össze. A legkorábban keletkezett részeihez tartoznak Pál apostol levelei, amelyeket az egyes közösségekhez intézett. Az epheszosziakhoz írott vagy az úgynevezett pásztorlevél csak 80 vagy 90 körül keletkezett. Az evangéliumoknak eredetileg megfogalmazott részletei régebbiek, mint a Pál-levelek, azonban csak az apostol halála után kerültek végleges formájukban leírásra. A Márk-evangélium keletkezett elsőként (70 előtt). A szentté avatott Márk evangélista Albánia és Korfu, valamint az írók, titkárok, jegyzők és az építőmunkások védőszentje is.

Legolvasottabb

1
Újabb áldozatai vannak a fehérvári Légpuskásnak
2
A székesfehérvári buszállomáson őrjöngött egy férfi
3
Hivatalos: őrizetben a fehérvári Légpuskás
4
Döntött a bíró a Budai úti lövöldöző ügyében
5
Elkaphatták a fehérvári Légpuskást – Frissítve
bajnokok ligája
A Liverpool ötöt rúgott a Romának
erőszakos érzékenyítés / 2 órája
A holland lányok inkább Magyarországra költöznének
Olyan tanfolyamra kellene járniuk, ahol azt tanítják, hogyan kell viselkedni egy esetleges migránserőszak esetén.
Gyász
Megállt a szív, megállt a kéz,
Nincsen szó az ajkadon.
Szívünkben örökké élsz,
Mert szerettünk nagyon..."

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
MARTON FERENC
az Arév volt dolgozója
89 éves korában elhunyt. Temetése 2018. május 2-én 11.30-kor lesz a székesfehérvári Sóstói katolikus temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
SURALIK SÁNDORNÉ
csókakői lakos
88 éves korában elment közülünk. Temetése 2018. április 26-án
16 órakor a csókakői temetőben lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak.
Gyászoló családja
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni,
Nem volt időm arra, el kellett indulni.
Szívetekben hagyom emlékem örökre,
Ha látni akartok, nézzetek az égre"

Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal,
akik ismerték és szerették, hogy
MAJNAYNÉ BODOR ILONA
(volt Csehi Lászlóné, Lola) életének 62. évében elhunyt. Temetése 2018. április 27-én, pénteken 14 órakor lesz a sóstói katolikus temetőben.
Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy
MÁGÓ JÓZSEFNÉ
szül. Bencze Irén
verebi lakos

80 éves korában elhunyt.
Temetése 2018. 04. 26-án
15 órakor a verebi református temetőben lesz.

Egyben köszönetünket fejezzük ki azoknak, akik gyászunkban osztoznak.
Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik tisztelték
és szerették, hogy
szeretett édesapám,
KÁNTOR MIHÁLY
2018. április 16-án elhunyt. Hamvait utolsó útjára
2018. április 25-én 11 órakor kísérjük a székesfehérvári
Béla úti temetőben.
Gyászoló család
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak,
álmok, évek."

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk,
az ARÉV nyugdíjasa,
KURJA ISTVÁN
75. életévében csendesen távozott közülünk.
Temetése 2018. április 26-án 16 órakor lesz
a Prohászka-templomban.

Köszönjük mindazoknak,
akik egy-egy szál virággal utolsó útjára elkísérik
és fájdalmunkban osztoznak.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
PALOCSAI JÓZSEF
bakonykúti lakos
63 éves korában elhunyt.
Temetése 2018. április 26-án
9 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti köztemetőben.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó
útjára elkísérik.
Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
BAKCSY BÉLA
92 éves korában elhunyt. Temetése 2018. április 25-én, szerdán 11.30-kor lesz a székesfehérvári
sóstói református temetőben.
A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették és tisztelték, hogy
DR. FÖLDI JÓZSEF
cecei állatorvos
2018. április 18-án,
52 éves korában elhunyt.
Temetése
2018. április 25-én 15 órakor a cecei temetőben lesz.
A gyászoló család
Fájdalommal értesítjük, hogy
ZAGORA LÁSZLÓ
életének 89. évében elhunyt.
Búcsúztatjuk 2018. április 27-én 10 órakor
a székesfehérvári Sóstói református temetőben.

Emléke örökké szívünkben él!
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
HORVÁTH JÓZSEF
(Perczel Mór Iskola Szakoktatója)
móri lakos

76 éves korában elhunyt. Temetése 2018. április 24-én
17 órakor lesz a móri
Kálvária temetőben.
Egyben hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik fájdalmunkban
bármilyen módon osztoznak.
Gyászoló család
Mély fájdalommal
búcsúzunk feleségemtől
ZSIGA GYULÁNÉ
Mészáros Editkétől,
aki 69 éves korában
hosszú betegség után elment tőlünk. Búcsúztatása
2018. április 24-én, kedden
14 órakor lesz a seregélyesi
temető ravatalozójában.
Szentmise 15 órakor.
Köszönetnyilvánítás
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett halottunk
BARTOS ZOLTÁN
temetésén megjelentek és gyászunkban osztoztak.
A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy
LOVRANITS JÓZSEF
a Lánczos Kornél Gimnázium igazgatója,
életének 59. évében
tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Igazgató Urat az iskola
saját halottjának tekinti.

Búcsúztatása 2018. április 25-én (szerdán) 15 órakor lesz
a Béla úti köztemetőben a hamvak vízbemosásos parcellájánál.

Kérjük, hogy tiszteletüket egy szál virággal fejezzék ki!
Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
LIGMANN JÓZSEF
életének 82. évében
örökre megpihent.
Temetése 2018. április
25-én, szerdán 14.30-kor lesz a Béla úti temetőben.
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
LIGMANN JÓZSEF
életének 82. évében
örökre megpihent.
Temetése 2018. április
25-én, szerdán 14.30-kor lesz a Béla úti temetőben.
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
BAKCSY BÉLA
92 éves korában elhunyt. Temetése 2018. április 25-én, szerdán 11.30-kor lesz a székesfehérvári
sóstói református temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
DOMJÁN JÓZSEFNÉ
táci lakos
81 éves korában elhunyt. Temetése 2018. április 25-én
16 órakor lesz a táci
református temetőben.
A gyászoló család
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel,
de mint a büszke fák, végül ledőltem.
Most szívemből kérem tőletek,
Szeressétek egymást,
mert én már nem leszek..."

Mérhetetlen fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
BESENYEI ISTVÁN
életének 70. évében
örökre megpihent. Temetése 2018. április 26-án 14 órakor a Béla úti temetőben lesz.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy édesanyánk,
MAKÓI LÁSZLÓNÉ
szül. Hartmann Klára
sárkeresztesi lakos

életének 87. évében csendesen elhunyt.
Temetése 2018. április 28-án 13 órakor lesz a
Szent Imre-templomban. Gyászmise után a templom urnatemetőjében helyezzük örök nyugalomra.
Aki megtiszteli a szertartást, kérjük, csupán egy szál virágot hozzon!
Gyászoló család
felfokozott indulatok / 4 órája
A szurkolók elnézést kértek Futács Márkótól
Fehérvári siker / 4 órája
Az Enthroners első győzelmének örülhetett Újvárosban
Nagy Péter
CSÁKVÁR / 5 órája
Bátran küzdeni a Kisvárda ellen is
Káldor András
Beer Week in Budapest / 6 órája
Nemzetközi kézműves sörfesztivált rendeznek a fővárosban
Műemlékvédelem / 6 órája
Nemzetközi építész szimpóziumot tartanak
Hiába vezetett a Bodajk Száron / 7 órája
A megye II 24. fordulójában több pályán is potyogtak a gólok
Káldor András