Etyek

2015.05.12. 10:34

Etyek várossá szeretne válni

Etyek – Idén is ringbe száll a várossá nyilvánítási versenyben a megyei település. Etyek vezetése borvidéki központként reméli a köztársasági elnök pozitív elbírálását.

S. Töttő Rita

Legutóbb 2013-ban kapott két megyei település: Csákvár és Aba városi rangot. Előbbi hatodik, utóbbi harmadik alkalommal futott neki a várossá nyilvánítási pályázatával, mire végül pozitív elbírálásban részesült. A köztársasági elnök július 31-ig bírálja el a beérkezett pályázatokat idén is, amelyek között újból található Fejér megyei település kérelme. Etyek vezetése ugyanis még tavaly ősszel úgy döntött, versenybe száll.

- Mint minden településnek, Etyeknek is megvan a maga fejlődési vonala, mondhatni evolúciója: Etyek község volt, majd polgármesterségem alatt nagyközség lett, így szinte természetszerűleg született meg a gondolat, hogy itt, a budapesti agglomeráció e jelentős pontján, az Etyek-Budai borvidék központjában vidéki kisvárosként fejlődhessen tovább a település – mesél a miértekről Garaguly Tibor polgármester. A terv mögé felsorakozott gyakorlatilag mindenki: a képviselő-testület, a borászok, kisebb és nagyobb vállalkozások, egyházak, civil szervezetek is.

Garaguly Tibor polgármester bizakodó
Fotó: S. Töttő Rita

- Több mint hetven támogatói nyilatkozatot csatoltunk a kérelmünkhöz – árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak a polgármester, aki bizakodik, s persze tudja, hogy első alkalommal igazán ritkán kerül be a városok elit körébe egy település. De már maga a célkitűzés is fejlődésre inspirál – szögezi le Garaguly Tibor, aki úgy gondolja, „a várossá nyilvánítás nem cél, hanem eszköz”, mégpedig a további fejlődésre.

Noha a tapasztalatok szerint pályázatokon, a támogatások elnyerésénél nincs előnyben egy városi ranggal rendelkező település – árulta el Illés Szabolcs, a 2013-ban várossá vált Csákvár polgármestere, aki szerint a követelményeket általában inkább lakosságszámra és eloszlásra írják ki, így „amennyivel nagyobb összeg befolyik, annyival több el is megy”.   Etyeken hivatalosan 4390-en élnek, a polgármester szerint azonban legalább 5 ezren laknak itt hétvégi házaknak köszönhetően. Kisvárosias jellege pedig előremutató, modern, fejlődőképes infrastruktúrájában mutatkozik meg: - A szolgáltatások, a környezet minősége, a vállalkozási kedv, az alacsony munkanélküliségi ráta mind a városiasodás irányába mutat. A lakók szeretnek itt élni, a befektetők szívesen jönnek – sorolja a pozitívumokat a településvezető, aki szerint nem mellékes az sem, hogy városként a polgármesteri hivatal létszáma, így szolgáltatási minősége is nő. A városi rang azonban mégiscsak elsősorban presztízsértékű, s 2013-ban már a nagyközségi kitétel sem volt feltétel elnyerésénél. Idén, információink szerint nincs megyei versenytársa Etyeknek, a döntés pedig a köztársasági elnökön múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!