Ercsi

2016.11.28. 18:55

Történelem és egy sor tévhit

Ercsi -Történelmi tévhitekről szóló előadássorozat várja havonta az érdeklődőket a művelődési házban.

Tribolt Lajos

Sokan vannak, akiket érdekelnek a múlt történései, a történelem egyes fejezetei. Különösen, ha érdekes emberekről, izgalmas történetekről van szó, és főleg, ha újszerű megközelítésben. Kovács Edina történész, a művelődési ház megbízott vezetője arra vállalkozott, hogy ilyen témakörökről tartson előadásokat. Speciális sorozatáról mondja:

- A Történelmi tévhitek című sorozatot 2016 tavaszán indítottam útjára az Eötvös József Művelődési Házban. Számos olyan esemény van a magyar és egyetemes történelemben, amelyeket tévesen tanítanak meg, és úgyis rögződik az emberek agyában. Jó példa erre a déli harangszó, vagy Dugovics Titusz története. Ezeket igyekszem tisztába tenni az előadásokon.

Kovács Edina történész Fotó: Archív

Az őszi félévben Hürrem, Mata Hari, a betyárvilág és a boszorkányok világa került terítékre. Ezek mind olyan témák, amelyek nagyon izgalmasak és telis tele vannak olyan tévhitekkel, amelyek beépültek a történelembe. Hürrem például nem orránál fogva vezette Szulejmánt, hanem szerelmesek voltak egymásba, csak más idők voltak.

- A témák kiválasztásában igyekeztem az ismert személyeket, eseményeket előre tenni, de törekedtem rá, hogy a kedvenc témáim közül
is belecsempésszek valamennyit. Ebben a félévben ezek a betyártörténetek voltak. Dél-alföldi származásukként szinte kötelez a téma - mondja a történész, aki sorozatával színesebbé tette a település kulturális életét. Idén még egy előadás van hátra, december 13-án 18 órakor a művelődési házban a boszorkányokról.

- 2017-ben is folytatom a sorozatot, havi egy előadással. A hallgatóság találkozhat Lucrezia Borgia, Hasfelmetsző Jack történeteivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!