Ercsi

2014.03.10. 18:30

Sinatelepen épül a csatorna

Ercsi - A magukat időnként hátrányos helyzetűnek érző sinatelepiek hamarosan szintén csatornázott településen élnek majd.

Tribolt Lajos

 

Juhász Jánosék április közepére végeznek a csövek lefektetésével, közben épülnek a tisztítóművek

A munkagépek és az emberek javában dolgoznak. Dobai László a kerítés mögül nézi a sürgés forgást. Ő nagyon örül annak, hogy végre náluk is megvalósul a csatornázás.

Sinatelep ahol lakik nyolc kilométerre van Ercsitől. Ennyit kell a hatos úton autózni, buszozni, hogy valaki a kisvárosból kiérjen az egykori Sina báró volt uradalmához. A közelmúlt történetének legjelentősebb vonatkozása, hogy a területet amely az ercsi birtok része volt báró Sina György vásárolta meg az Eötvös családtól. Korszerű nagyüzemmé fejlesztette a bárói család, így ezért is kapta a település róluk a nevét. 1949-ben az államosítások idején alakult meg a Sinatelepi Állami Gazdaság. Az állami gazdaságok sorában felszereltségével, termelési eredményeivel előkelő helyet foglalt el. Későbbiekben az Agárdi Mezőgazdasági Kombinátba olvadt be.

A 90-es évek elején újra privatizálták. Az állami gazdaság korábbi dolgozóinak zöme a településen maradt, így a fejlődés nem állt meg. Családi házak épültek, melyek közművel (gáz, víz, telefonhálózat) ellátottak. A gazdaságot és a lakótelepet mára már elválasztották egymástól, a lakosok , mintegy ötszázan ma már több helyen dolgoznak. Érthető, örülnek annak, hogy egy újabb területen zárkózhatnak fel az anyatelepülésen élőkhöz. A 31 éves Dobai László egyébként Diósdon dolgozik. Havi tízezer forintot fizet a bérletéért, amivel Ercsibe jut, onnan már a műszakos busz viszi tovább. A cég 86 százalékot fizet a költségből. A neje gyesen van és júliusra várják a harmadik gyereket. Eddig az ülepítő gödör kiszippantásáért alkalmanként 7-7 ezer forintot fizettek ki, most 3-4 ezer forint lesz a számlájuk.

Sinatelepen most két tisztítómű épül, a Váli víz kétoldalán, alsó és felső telepen. A tervező így vélte egyszerűbbnek és olcsóbbnak. Juhász János helyi vállalkozó, a vezetéképítést végző alvállalkozó azt mondja 3 kilométer gerincvezetéket kell a földberakniuk és megcsinálni a telkek bekötését. A tisztítóművek kialakítása már mások feladata. Azt mondja, a helyiekkel jó a kapcsolatuk, ők várják, hogy megszűnjön a szippantási kényszer és később az utak is jobb állapotba kerülnek. Azt mondja, a vezetékek lefektetésével ők április 15-ig végeznek. Azután jön még a tisztítók megépítése. A helyükön a terület előkészítése már javában zajlik.

Dobai László abban bízik, olcsóbban kijönnek majd ezután (Fotó: Koppán Viktor)

A polgármester, Szabó Tamás bízik benne, hogy az egész beruházás elkészül őszre. Hosszú szülés lesz, hiszen a testület még az előző cikluisban döntött a pályázatról, amit végül 2010-ben adtak be. A döntés kicsit nehezen született meg, de a munkák már folynak és belátható időn belül van a megvalósítás.

A beruházás összértéke egyébként 440 millió, amiből 356 millió s támogatás. Ebből a pénzből 120-130 millió forint jut a sinatelepi munkáltokra. A többi Ercsi már régen működő szennyvíztelepének korszerűsítésére van szánva. A nyolc kilométer távolság miatt a két rendszer között fizikai kapcsolat nem lesz, de a pályázat mégis összekapcsolja őket.

A remények szerint őszre a teljes munkálatokkal elkészülnek a kivitelezők, s zavartalanul dolgozhatnak majd régi és új tisztítók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!