Ercsi

2013.10.21. 16:45

A csontok ügyében is van kérdés

Ercsi - Eötvös József sírkápolnája lepusztult állapotban van. Mintegy 15 millió forint hiányzik a felújításához.

Tribolt Lajos

Az Eötvös Év még tart, bár a legnagyobb rendezvényein túl vannak. megújult az Eötvös emlékház, ám ez nem mondható el a kápolnáról. A településen kívül álló kápolnában helyezték örök nyugalomra Eötvös Józsefet. A sírhelyet sajnos időnként feldúlták, ezért a hatvanas években úgy döntöttek, hogy a csontokat a település központjában felállított szobor mögött helyezik el.

Mosonyi Mihály
helyi múltkutató kiderítette, hogy a szobrot 1963. április 14-én avatták fel. A maradványok valószínűleg ez után, csendben, hírverés nélkül kerültek a mögötte kialakított sírba. Ám nem tudni, vajon mind odakerült-e. A helytörténeti múzeumban őriznek csontokat, amelyek a feltételezés szerint szintén Eötvös maradványai. Sőt, lehet, hogy a kápolnában is vannak még csontok.

Elszeszerné Sólyom Anna művelődési ház igazgató a sírnál (Fotó: Tósoki Attila)



Mindez nem csak azért érdekes, mert megnyugtatóan kellene rendezni a kiemelkedő politikussal kapcsolatos kérdéseket, hanem a lehetséges megoldás szempontjából is. Szabó Tamás polgármester mutatja a kápolna felújításának önkormányzat által elkészíttetett terveit, s abban fotókat, a jelenlegi állapotról. Siralmas állapot.

A kápolna egyébként a római katolikus egyház tulajdona. Ők pályáztak és nyertek 20 millió forintot a felújításra. A munkák ugyanakkor 35 millióba kerülnének. Az önkormányzat most keresi a lehetőséget a hiányzó összeg előteremtésére. A szomszédos Mol adott már fél milliót, de más még nem.

A csontok pontos holléte azért is fontos, mert a Nemzeti Örökségvédelmi Intézet kegyeleti okból adna pénzt a sírhely rendbetételére, de csupán a kápolnáéra nem. Az önkormányzat kezdeményezte a csontok vizsgálatát, még nem tudják lesz-e antropológiai vizsgálat.


Szabó Tamás polgármester a kápolna mai állapotát mutatja (Fotó: Tósoki Attila)

A közelmúltban a budai Klauzál Társaság tagjai látogattak Ercsibe, megnézték a kápolnát, a sírt és a múzeumot is. Ők jelezték napokkal később, hogy találtak pályázati kiírást a kápolna rendbetételére. Későbbi megbeszélés témája lesz, hogy tényleges-e a lehetőség.

Az egyházközség és az önkormányzat mindenképpen szeretné elérni Eötvös József sírkápolnájának mielőbbi felújítását,

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!