Enying

2014.03.24. 17:25

Az enyingi család úgy érzik, magukra hagyták őket

Enying - Kovácsné Piroska panasszal fordult lapunkhoz. Még tavaly leomlott házuk csúcsfala és födémzete, s vélekedésük szerint nem kapták meg a kellő segítséget.

V. Varga József

A lakókra omlott a ház Enyingen, a Vár utcában tavaly október végén jelent meg tudósításunk az esetről. Valami roppanásra ébredtek, de akkor már szakadt is rájuk a mennyezet, a csúcsfal. A lakást életveszélyessé nyilvánították, Pődör Gyula polgármester az önkormányzat segítségét ígérte.

Kovács András és Kovácsné Piroska nemrég panasszal fordultak lapunkhoz: a családnak Dégre kellett költözni: rokonok, ismerősök fogadták be őket. Bizonytalan a megélhetésük, néhányan fehérvári munkásszállóra kerültek, a tízéves Bianka nem tud iskolába járni. Az enyingi önkormányzat nem támogatta őket, más roma személyektől fenyegetést kaptak, a rendőrség nem foglalkozik velük.

Megtudtuk: Pődör Gyula polgármester saját hatáskörében rendkívüli pénzügyi segélyt adott a családnak, a családsegítő szolgálattól pedig ruhaneműt és ágyneműt kaptak. Kóródi-Juhász Zsolt jegyző elmondta: a képviselő-testület természetbeni támogatásról döntött, 500 téglát tudtak felajánlani, faanyaggal nem rendelkezik az önkormányzat. A család nem vette át a városgondnokságon az építőanyagot.

Kovács Andrásné a polgármesteri fogadóórán kérelmezte, az önkormányzat bontsa le az ingatlant, és építse újjá. A város ehhez sem anyagi, sem a szükséges technikai és személyi feltételekkel nem rendelkezik. Lakókonténert annak méretei miatt nem lehet az ingatlanra szállítani.

A jegyzőtől megtudtuk: a hivatal építési hatósága egy korábbi, a teljes településre kiterjedő felmérés alkalmával megállapította, szükségszerű az ingatlan felújítása. A tulajdonosok azonban éveken át semmit sem tettek, nem végezték el a kellő javításokat. Továbbá a ház mögött engedély nélkül építettek fel egy pajtaszerű épületrészt.

- A helyzetre tekintettel a házban élő egyik családtagot, Kovács Attilát a téli közfoglalkoztatás során próbáltuk a felnőttoktatásba bevonni - hangsúlyozta Kóródi-Juhász Zsolt. Munkabérre lenne jogosult, de az oktatásokon rendre nem jelent meg, így valószínűleg meg kell szüntetni jogviszonyát. A család sajnos nem mutatkozik együttműködőnek, így az önkormányzat a jogszabályokra tekintettel, bár szeretne, nem tud segítséget nyújtani tette hozzá a jegyző.

Juhász Károly, a megyei főkapitányság sajtóreferense elmondta: Kovács Andrásné élettársa tett feljelentést az őket ért fenyegetés miatt. Az ügyben a Székesfehérvári Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el, melyet az Enyingi Rendőrőrs folytat le.

 

Címkék#Enying

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!