Enying

2016.12.22. 15:25

Több fejlesztés is elkészült, s még többre pályáznak jövőre

Ipari park létrehozására, a Cifrakert szabadidős központtá alakítására is pályázik a kisváros, ahol idén átadták az új rendelőt és megkezdődött a tanuszoda építése - emelte ki Viplak Tibor polgármester.

Házi Péter

Közmeghallgatásra várták szerda délután az enyingieket, ám valószínűleg túl korai volt a háromórás időpont: gyakorlatilag csak a testület tagjai érkeztek meg, így aztán végül a rendes testületi ülést tartották meg. Lapunk érdeklődésére mindezek ellenére Viplak Tibor összefoglalta, melyek az idei év legfontosabb fejlesztései, történései, és milyen jövőt képzel magának a mezőföldi kisváros.

- Három fontos mérföldkövet is letett" a lassan elmúló 2016-os év. A legfontosabb, hogy elkészült, és az orvosok birtokba is vehették végre az új, 21. századi rendelőintézetet, ahol nem csak az épület, de a gépek is korszerűek. A másik, hogy a napokban letettük a tanuszoda alapkövét, a harmadik pedig a befejezett szennyvízcsatornázás, ahol sikerült elérni azt, hogy a 280 ezer forintos lakossági hozzájárulást 82 ezer forintra csökkentsük.

A Csík zenekar koncertje az enyingi városnapokon

Ennek köszönhetően a különbözetet visszakapták a lakók - mondta Viplak Tibor, aki szerint mint közösség is erősödni tudott a kisváros: idén a Csík zenekar részvételével már a második városnapot rendezték meg, s nagyon sokan jöttek az egymást érő programokra. Idén tartották számos rendezvénnyel a herceg Batthyány Fülöp tiszteletére szervezett emlékévet is, amelynek nyitányaként emléktáblát avattak az iskola falán, de konferenciát és könyvbemutatót is szerveztek a herceg emlékére.

Sikerült a Mozi köz támfalát helyreállítani, saját erőből felújítani az iskola két vizeblokkját, új bölcsődei kerítést építettek, s megkezdődött a kabókapusztai megállók átépítése is. A város művelődési háza, valamint az iskola és az óvodák komoly energetikai korszerűsítésen estek át, de talán a legnagyobb változást a volt ligeti iskola óvodává alakítása és újranyitása jelenti. Két pályázat segítségével és ötmilliós városi önrésszel valósult meg a 60 millió forintos felújítás: a gyermekek és a szülők körében is népszerű az új óvoda.

Viplak Tibor szerint egyre népszerűbbek az enyingi városnapok

- Számos tervünk van a jövőre nézve, az egyik ilyen a kerékpárút megépítése a 64-es főút mellett, a Tinódi református iskolától a kastélyig. Ezzel felszabadulna a főút széle, ahol pedig a nagyon hiányzó parkolókat lehetne kialakítani. Beadtuk és be is fogadták az ipari park létrehozásáról szóló félmilliárd forintos pályázatunkat is.

Ennek lényege, hogy Kabókapusztán létrehoznánk egy ipari parkot, ahová azért is érdemes a cégeknek betelepülniük, mert a térségünk bekerült a szabad vállalkozási zónák közé, ami a gazdasági szereplőknek jelentős adó és egyéb kedvezményeket jelent - emelte ki a polgármester. A befogadott pályázatok között szerepel még a zöld városközpont kialakítása, ami a Cifrakert szabadidőparkká fejlesztését jelentené 500 millió forintos költséggel (egy új szabadtéri színpadot is megépítenének itt.)

Szeretnének pénzt nyerni különösen a Petőfi, Kinizsi, Deák, Bartók utcák környékén a csapadékvíz-elveztetés megoldására is.


Az úgynevezett tornyos iskola romokban is szép épületét ugyancsak szeretné a kisváros megmenteni, itt egyfajta civil házat lehetne kialakítani, és a helytörténeti kiállításnak is méltó helyszíne lehetne az épület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!