A víz világnapja

2019.03.22. 11:30

Folyékony kincsünk védelmében, tudatosan spóroljunk az otthonunkban

A víz világnapja alkalmából megosztunk néhány tippet, amellyel otthonunkban is vissza tudjuk fogni a vízfogyasztást.

S. Töttő Rita

A fürdőszobában sok minden eldől – zuhany kontra kád, az itt a kérdés

Fotó: Shutterstock

Rengeteg vizet meg lehet spórolni azzal, ha odafigyelünk arra, miként használjuk az otthoni eszközeinket, s ha kicsit tudatosabban tekintünk szokásainkra. A spórolással nemcsak a rezsit csökkenthetjük, de bolygónk vízkészletét is óvjuk. Ez pedig nemcsak a példamutatás miatt lényeges, de azért is, hogy a következő generációk számára megőrizzük az élet eme legfontosabb elemét.

Vegyük sorra a vizes helyiségeket a lakásban

A fürdőszobában a zuhanyzás kontra kádban fürdés kérdést szokták elsőként említeni, de valljuk be: aki spórolni akar, az kádban is tud, ha nem engedi tele, és a pacsálás sem nehéz, ha valaki fél órán keresztül folyatja a zuhanyt. A kérdés a mérték. Mégis léteznek olyan pár ezer forintos eszközök, illetve zuhanyrózsák, amelyek stoppolják a vizet, így csak akkor folyik, ha nyomva tartjuk. Remek találmány, valóban érzékelhetően csökkenti a vízfogyasztást. A legmodernebb, érzékelős csaptelepek pedig már csak akkor folyatják a vizet, ha kéz van alattuk. Kisgyerekes családokban kiváló lehet, ám az ár-érték arány miatt esetleg megfontolandó: vajon amennyivel drágább, annyival többet meg is lehet spórolni vele?

A toalett az a helyiség, ahol a legtöbb víz elfolyhat. Ebben a helyiségben a tartályos kontra öblítőszelepes WC-lehúzó a kérdés, és ha egy igazi, hiteles vízvezeték-szerelőt kérdezünk, akkor el fogja árulni, hogy bizony a tartályos típus irgalmatlanul megnövelheti a költségeket. Persze ebből is létezik víztakarékosabb fajta, érdemes tehát ezt is figyelembe venni beszerelésnél, cserénél – például a szabályozható gombos ilyen, amellyel csak annyi vizet ürít a rendszer, amennyi ideig nyomjuk a gombot. Utólag már nehezebb kitalálni valamit, hogy csökkentsük a fogyasztást: vannak eszközök, amelyeket, ha beteszünk a tartályba, kevesebb víz tud miattuk visszatöltődni. Az igazán tudatos fogyasztók számára a vízvezeték-szerelő azt is meg tudja oldani, hogy a fürdőszobában korábban használt vizet a toalett öblítésére lehessen átvezetni. Ez persze komoly kiépítési munkálatokkal, falbontással jár, így csak építkezésnél, nagyobb felújításnál jöhet szóba. A költségeket itt is nagyon érdemes kimatekozni, hogy kiderüljön, mennyit visz az átalakítás, s mennyit hoz a spórolás.

A fürdőszobában sok minden eldől – zuhany kontra kád, az itt a kérdés
Fotó: Shutterstock

A konyhában az első számú vízfogyasztás a mosogatásból ered. Ma már senkinek nem kell bebizonyítani, hogy a mosogatógép mennyivel takarékosabb vízfogyasztással működik, mint a kézi mosogatás. A gép ugyanis egy mosogatás alkalmával újból és újból ugyanazt a vizet használja fel, míg a csapból folyamatosan új víz folyik. Egy mosogatás alkalmával állítólag 10-14 liter vizet használnak fel ezek a remek szerkezetek. Ennyi víz pedig 2-3 perc alatt folyik ki a csapból, így biztos, hogy a sokszorosát használjuk el egy teli mosogató esetén. A vizet árammal melegíti a gép, ezért érdemes arra is figyelni, milyen energiakategóriájú eszközt választunk. Egyértelmű persze, hogy a mosogatógép egyszerre nagyobb beruházást jelent, illetve ahhoz, hogy lehessen a konyhában, hely is kell. Ezért, ha nincs rá lehetőség, akkor más megoldáshoz kell folyamodni. A csapokra manapság már kapható olyan zuhanyfej például, amely elosztja a vízsugarakat, így kevesebb vízzel hatékonyabbá teszi a mosogatást. Az állóvízben való mosogatás azonban nem túl jó ötlet, nem igazán higiénikus.

A kerti vízfogyasztás azonban már külön téma

Aki – joggal – nem akar csapvizet használni öntözésre, fúrt kúttal és az esővíz felfogásával teheti költséghatékonyabbá a kertészkedést. A vízfogyasztás csökkentése nemcsak a család, de a közös ügyünk is, amiről nemcsak március 22-én, a víz világnapján érdemes megemlékeznünk, hanem minden alkalommal, amikor megnyitjuk otthon a csapot…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában