Ismeretterjesztés és kutatás

2019.11.05. 12:31

Világszinten is kuriózum a budakalászi botanikus kert (videó)

Génbank is működik a gyógynövénykutatóban.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Budakalászon a Gyógynövénykutató Intézetet 1915-ben alapították, és botanikus kertjét 1984-ben nyitották újra. Az intézet alapításától napjainkig kimagasló tevékenységet folytat az agrotechnika, a gyógynövény-nemesítés, fajtaelőállítás- és -fenntartás terén, és az ismeretterjesztést is segíti

írja a hirado.hu.

A Pilis kapujában, Budakalászon egy Magyarországon egyedülálló, de még a világon is kuriózumnak számító botanikus kert és gyógynövényintézet húzódik alig pár száz méterre a Dunától. A kemotaxonómiai, vagyis a kémiai rokonságon alapuló csoportosítás elveit vallják az itt dolgozó szakemberek.

1915-ben alapították

Tomonyári Zsófia, a Gyógynövénykutató Intézet cégvezetője az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta,

a kutatóintézet több mint százéves múltra tekint vissza,

1915-ben alapította a Magyar Földművelésügyi Minisztérium, és később innen nőtte ki magát a teljes magyar gyógynövénykutatás, -fejlesztés és -minősítés.

Devescovi Katalin, a botanikus kert intézeti mérnöke elmondta, a kert közel 3,5 hektáros jelenlegi formáját 1984-ben nyerte el. A kemotaxonómiai rész egy kicsivel szűkebb, de fajszámát tekintve elég koncentrált, körülbelül öt-hatszáz körüli rendszertani kategória, taxon található itt.

A botanikus kertek fontos szerepet töltenek be a természetvédelemben. Az ismeretterjesztés és a kutatás mellett a biodiverzitás, vagyis a faji sokszínűség megőrzését is segítik. Ezért van magbankja a budakalászi gyógynövényintézetnek, és

ezért ad helyet a környék őshonos, veszélyben lévő fajainak a kert parcelláiban.

A növények fejfennmaradásának egyik veszélyforrása a termőhelyek egyre gyorsabb csökkenése – mondta Devescovi Katalin.

A botanikus kertben a Pilis modellterülete is megtalálható

A kert térképe egy egészen különleges, tulajdonképpen a kemotaxonómiai rendszer vizuális magyarázata. Egyik különlegessége, hogy nemcsak síkban, hanem térben is ábrázol. Devescovi Katalin hozzátette,

„a fejlődéstörténetben a kert közepén a liliomfafélék találhatók, ők képviselik az ősibb bélyegeket, és ahogy tovább haladunk, mint a fának az egyes vázágai úgy terülnek szét a fejlettebb tulajdonságokat hordozó csoportok”.

A botanikus kertben a Pilis modellterülete is megtalálható. A modellterület alapkőzetét a csobánkai bányából hozott dolomitkövek képezik.

A budakalászi Gyógynövénykutató Intézetben gyógyszerek és kozmetikai cikkek gyártása, minősítése, valamint minőségbiztosítása is történik. Kállai Máté analitikus, az intézet osztályvezetője elmondta, a növények esetében is fontos a minőségbiztosítás, hiszen a mérgező alapanyagot tartalmazó növényeket mindenképp ki kell szűrni.

A budakalászi botanikus kertet 2003-ban nyilvánították védetté.

A videóért kattintson ide!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!