illegális piac

2018.06.11. 18:39

Veszélyes a diplomával készült szelfi

Oktatási illetékesek felszólították a frissen végzett diplomásokat, ne osszák meg a közösségi médiában az oklevelükkel készült szelfijeiket, mert azzal hozzájárulhatnak a hamis diplomák több millió fontos kereskedelméhez.

Dunaújváros, 2013. február 9. Végzõs hallgatók emelik magasba okmányaikat a Dunaújvárosi Fõiskola diplomaosztó ünnepségén 2013. február 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

A diplomák valódiságát igazoló brit szolgálat (Hedd) illetékesei hétfőn elmondták: egyre többen dokumentálják online sikeres diplomaszerzésüket, amivel a hamisítóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy

hozzáférjenek a tanintézmények logóihoz, emblémáihoz, az illetékesek aláírásához, az illetékbélyeghez, hologramokhoz és a diplomák szövegéhez, amivel ellátják a hamis diplomák árusításának virágzó iparát.

A leghitelesebb hamis változatokat az interneten 200 font (70 ezer forint) fölött árulják, és jól használhatók arra, hogy a jövőbeni munkaadókat becsapják – magyarázta a hatóság.

A Hedd által végzett felmérés kimutatta, hogy

a végzős diákok több mint kétharmada akar idén szelfit készíteni diplomájával,

hogy megörökítse teljesítményét, és a megkérdezettek 74 százaléka nem volt tudatában annak, hogy a diplomájáról készült felvételt hamis diplomák gyártáshoz felhasználhatják.

Jayne Rowley, a Hedd vezérigazgatója elmondta, hogy az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem diplomái iránt a legnagyobb az „ilyen irányú kereslet”.

„Nem osztod meg az útleveled vagy a jogosítványod fényképét senkivel sem. Ugyanez a helyzet a diplomákkal.

Az oklevélhamisítás mindenkit érint” – figyelmeztetett.

A veszély miatt mintegy 20 brit egyetem digitális diploma kiadására készül, amelyet nem lehet hamisítani.

Borítókép: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!