Adrenalinlöket

2017.09.19. 12:18

Veszély leselkedik a triatlonozókra

Az eddig véltnél nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot vagy azonnali halállal járó traumát a triatlonversenyzők egy nagyméretű, hosszú távú kutatás adatai szerint.

A több mint 9 millió résztvevő adataival végzett, három évtizednél hosszabb időt felölelő kutatás szerint százezer résztvevő közül 1,74-et sújtott szívroham vagy halálos trauma. A kockázat az életkor előrehaladásával nőtt – írták az Annals of Internal Medicine című szaklap aktuális számában.

Az egyetlen triatlonversenyhez kapcsolódó kockázat magasabb volt, mint a középkorú felnőtt népesség éves halálozási rizikója, ráadásul meghaladta a hosszú távú – köztük a maratoni távú – futóversenyek korábbi becsléseit is.

„A halálozások nagyobb része a triatlon versenyszámai közül az első, vagyis az úszás közben történik: a vízbe merüléskor, a többi résztvevővel versengve valószínűleg nagy adrenalinlöketet érez a sportoló, valamint egyes esetekben olyan környezeti körülményekkel szembesülhet, amelyekre nehéz felkészülni”

- írta a tanulmány vezető szerzője, Kevin Harris, a minneapolisi Abbott-Northwestern kórházban működő Szív Intézet Alapítvány kardiológusa.

Hozzátette, hogy nem tudják minden egyes triatlonos halál pontos okát, néhány esetben a vízbe fulladás is szóba jöhetett. A fiatal sportág népszerűsége 1970-es évekbeli indulása óta egyre növekszik. Az olimpiai táv másfél kilométer úszásból, 40 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból áll.

A kutatók 1985 és 2016 között rendezett versenyek adatait elemezték. A vizsgált időszakban 135 résztvevő halt meg vagy szenvedett szívrohamot a versenyeken, közülük 107-en lettek hirtelen halál áldozatai, a versennyel összefüggésben 13-an kaptak szívrohamot, ami az azonnali orvosi segítségnek köszönhetően nem végződött halállal. Az áldozatok átlagéletkora 47 év volt, 85 százalékuk volt férfi.

A szívrohamok és hirtelen halálozások 90 százaléka az úszás, 7 a kerékpározás, 15 a futás és 9 a regenerálódás alatt következett be. A kerékpározás alatt 15 baleseti halál is történt.

A boncolások kiderítették, hogy „néma”, fel nem ismert szív- és érrendszeri betegségek a halálozások váratlanul nagy százalékában játszottak szerepet, ami arra utal, hogy a sportolóknak ki kellene vizsgáltatniuk magukat a versenyzés előtt.

Meglepően kisebb arányban, 3,5-szer kevesebbszer sújtotta halálos trauma a versenyeken részt vevő nőket.

A korral nőtt a kockázat: százezer 60 éves vagy annál idősebb férfi közül 19-en haltak meg vagy szenvedtek szívrohamot. Hannah Arem, a washingtoni George Washington Intézet közegészségügyi iskolájának kutatója, aki nem vett részt a tanulmány készítésében, az eredményekkel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy az

„emberek nagy többségének mégis több a haszna a rendszeres testmozgásból, mint amennyi veszélyt jelenthet”.

Borítókép: A 34. Ironman triatlon versenyzője 2017 augusztus 15-én a franciaországi Embrunben.

AFP PHOTO / JEAN-PIERRE CLATOT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!