nem kell az egész lakást magunkkal vinni

2018.06.01. 11:00

Utazzunk könnyen és szabadon, csomagoljunk körültekintően!

Ki ne ismerné az utazás előtti pakolás gyötrelmeit? A filmekben vállfástul dobálják bőröndbe a sok holmit. De hogy pakoljunk össze? Mi az, amit semmiképpen se hagyjunk otthon?

Keszey Ágnes

Nyáron könnyebb a bőrönd, kevesebb holmi elég

Fotó: Archív

Sohasem értettem, miért nem meggyűrődött ruhát szednek ki a táskából a szereplők. A főhős érkezése után persze átöltözik, és mindig élre vasalt szerelésben sétál le a partra. A mi utazásunk viszont nagy valószínűséggel nem filmfor­gatás lesz. Nyáron utazni könnyebb, elég néhány rövidnadrág, tenyérnyi bikini, strandpapucs, szúnyogriasztó és sebtapasz. Két napra ugyanannyi dolgot kell bepakolni, mint körülbelül két hétre. De nem hagyhatjuk otthon a széldzsekit, a meleg takarót és a gyógyszeres dobozt sem. Előfordulhat, hogy a gyerek az első éjjel belázasodik, a strandon belelép egy kagylóba vagy tengerisünbe, elesik, vagy leég a bőre. Esetleg mindezt egyszerre. Minden anya rémálma, hogy történik valami baj, amit éjszaka az erdei sátortáborban nem tud megoldani, ezért aztán a gyógyszertárban beszerzi a legjobb fülcseppet és sebhintőport. Az indulás előtti éjszaka rémálmaival persze nem tudunk mit kezdeni.

Az aggódást csak úgy tudjuk legyőzni, ha tervezünk, és időben elkezdjük a csomagok összeállítását. Rend a lelke mindennek. Az utazási portálok javasolják, hogy készítsünk részletes listát, mielőtt elindulunk. Fontossági sorrendben írjuk össze, mi mindent kell elintézni a nagy kaland előtt. Vannak lényeges teendők: ilyen például a biztosítás – mindenfélére. Balesetre, poggyászra, meg arra az esetre, ha összetörnénk az autót. Pénzt is kell váltanunk, és jó, ha kikeressük az adott országban használatos legfontosabb telefonszámokat.

Csomagunk tartalma az úti céltól és az igényeinktől is függ
Fotó: Archív

Segélyhívótól kezdve a követségen át a turistainformációig minden fent van már az interneten. Apropó, internet! Tájékozódjunk, van-e a szállásunkon wifi. Manapság a kempingek is felkészültek az informatikai forradalomra.

A ruhák tekintetében pakoljunk logikusan és takarékosan. Lehet, hogy csak egyetlen strandruhát fogunk felvenni, ezért nem szükséges magunkkal vinni a legújabb nyári kollekciót. Bár az is igaz, hogy például egy óceánjárón már a reggelinél is komoly dresszkód van. De azt tudni lehet jó előre, nem kérdés, hogy be is kell tartani, a kenutúrára viszont felesleges csinos szandállal és stólával készülni. A nőket sajnos erről nehéz meggyőzni. Mindig előkerül a csomagból egy rafinált szabású, színes top vagy csillogó fülbevaló, a lebarnult bőrhöz jól illik ezek mellett a hófehér, csipkés szoknya.

Gondoljunk arra is, ha leégünk: csomagoljunk pamut­pólót, napszemüveget és pu­ha strandtörülközőt. Ha tengerparta megyünk, jó ötlet a búvárfelszerelés is. Sőt a hűtőtáskát, de a jégakkut se felejtsük otthon. Jó, ha van nálunk tornacipő, termopulcsi és esernyő. Mindig, minden időben elkél egy vékony sál, és soha, de soha ne maradjon ki a csomagból a zokni. Repülőn és vonaton sem jó, ha megfázunk a légkondicionálótól, nem is beszélve a túrázó, kempingező nyaralásokról.

Nyáron könnyebb a bőrönd, kevesebb holmi elég
Fotó: Archív

Azt mondják, az utazásban maga az út a legjobb. Magunk mögött hagyjuk a hétköznapok taposómalmát. Az egész évben elszenvedett sérelmeket, a fáradtságot, a bajokat. Amikor útra kelünk, hiszünk abban, hogy visszatérésünkkor minden jobb lesz, újult erővel látunk munkához. Így is van mindig. A tenger morajlása, a kabócák szüntelen ciripelése, a lelassult idő hozzásegít ahhoz, hogy lelkileg feltöltődjünk, újrakezdjünk.

A repülés boldogsága például szabadságot ad. A magasban megérezzük, milyen törékeny az ember, és olyan közhelyek jelentése is megvilágosodik, hogy a felhők felett mindig kék az ég. Persze aki megengedheti magának, a legjobb egyetlen bankkártyával utazni. Felszállni az első gépre, amely olyan messzire visz minket, ahol el tudjuk engedni a gondjainkat. Néha úgy érezzük, az sem baj, ha a visszaútra már nem futja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában