Óvjuk a környezetet!

2019.02.04. 07:31

Ugye ön is a kukába dobja a cigarettacsikket?

Évente négy és fél trilliárd cigarettacsikket dobnak el a Földön, az azokban lévő káros anyagok pedig gyorsan beivódnak a talajba, kioldódnak a vízben. Bár Magyarországon szigorú büntetést vonhat maga után a csikk eldobása, de kevés a tettenérés és a büntetés.

Forrás: Shutterstock

Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Hírlap hétfői számában elmondta: az alapítvány meghirdette a „Cigicsikkmentes februárt”, és arra biztatják az embereket, hogy ne a földre, hanem a szemétgyűjtőkbe dobják a csikkeket. Hozzátette, hogy napjainkban nem a PET-palackok vagy a szívószálak, hanem a cigarettamaradványok károsítják leginkább a vizek élővilágát:

egyetlen darab csikk akár négyezerféle kémiai anyagot is tartalmazhat, és ötszáz-ezer liter vizet szennyezhet be.

Magyarországon a csikk eldobása szabálysértésnek számít, amiért 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki a közterület-felügyelő, feljelentés esetén pedig akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot róhat ki az illetékes járási kormányhivatal.

Budapesten a frekventáltabb területek ellenőrzését a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) végzi, ahol a lappal azt közölték: nem kötelesek nyilvántartani, hány esetben jártak el cigarettavég eldobálása miatt, így csak összesített adataik vannak. Eszerint tavaly 68 köztisztasági szabálysértést regisztráltak, a kiszabott bírság összesen 1 millió 752 ezer forint volt az illetékességük alá tartozó közterületeken – írta a Magyar Hírlap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!