Közösségi sportolás

2019.03.29. 16:18

Tovább népszerűsíti programját a Magyar Ergométer Szövetség

A szervezet kevésbé fejlett régiókba látogat el és saját fejlesztésű okostelefon-applikációt indít.

Folytatódik a Magyar Ergométer Szövetség tavaly megkezdett programja, amely során az ergométeres edzésformát, valamint az egészségesebb életmódot és életformát népszerűsítik. A szervezet vállalása szerint az Észak- és Dél-Alföldi, valamint a Dél-Dunántúli régiókra koncentrál tárt kapus és példaképes rendezvényeket megvalósítva.

Előbbinél kisebb településeken művelődési házakban, sportközpontokban ismertetik meg az eszközöket, míg a példaképes eseményeknél nagyobb városok rendezvényeihez, fesztiválokhoz csatlakozva mutatják be az ergométerek működését, hasznosságát.

Hamarosan elindítanak egy világszinten is egyedülálló fejlesztésű okostelefon-applikációt, amellyel lehetőség nyílik virtuális versenyekben való részvételre is.

Az ergométer, vagy más néven beltéri evezőpad képes a teljes testet átmozgatni, ezért hosszú évek óta széles körben alkalmazzák sportolók versenyfelkészülésében, és egyre gyakrabban találkozhatunk vele edzőtermekben, magánháztartásokban is. Az ergózás egy könnyen elsajátítható mozgásforma, amelyet bárhol bárki végezhet, életkortól függetlenül.

A Magyar Ergométer Szövetség (MERSZ) tavaly kezdte meg működését a Széchenyi 2020 program keretében. A szervezet Európai Uniós, vissza nem térítendő támogatásból valósítja meg az „Ergométeres sporteszközökkel, egyenlő eséllyel a mérhető és hatékony egészségfejlesztésért” elnevezésű projektjét.

„Az Észak- és Dél-Alföldi, valamint a Dél-Dunántúli régiókra fókuszáló programunk azért jött létre, hogy az ergométeres edzésforma elterjesztésével egészségesebb életmódhoz és életformához segítsünk hozzá minden közösséget a kicsiktől a senior korosztályig, illetve, hogy lehetőséget biztosítsunk a hátrányosabb helyzetű kevésbé fejlett régiókban élőknek is a közösségi sportolásra” – nyilatkozta a Magyar Ergométer Szövetség működéséről és alapvető céljairól Horváth Gábor, a szervezet elnöke.

A kétszeres olimpiai bajnok azt is elmondta, hogy a program úgynevezett „Tárt kapus rendezvényeinek” keretében 2020 őszéig ideiglenesen ergométereket telepítenek a három említett régió számos pontjára. Így mindenki megismerheti, és ingyenesen kipróbálhatja ezt a rendkívül sokoldalú sporteszközt.

„A helyszínek között párszáz fős és több tízezres települések is szerepelnek. A helyi önkormányzatokkal együttműködve választjuk ki a megfelelő közösségi helyeket. Az egyes megyék nagyvárosaiban a városi napokhoz, helyi fesztiválokhoz csatlakozva olyan rendezvényeket valósítunk meg, ahol ergométeres bemutatókat, versenyeket tartunk olimpikon és versenyélvonalbeli sportolókkal, valamint szakértők bevonásával egészségügyi méréseket is végzünk.

Ilyen példaképes rendezvény keretében többek között Hódmezővásárhelyre, Szegedre, Szolnokra vagy Pécsre is ellátogatunk. Az evezős mellett sífutó és kajak ergométerek kipróbálási lehetőségét is biztosítjuk” – tette hozzá Horváth Gábor, aki azt is elárulta, hogy hamarosan elindul az a MERSZ által fejlesztett – világszinten egyedülállónak számító – okostelefon-applikáció, amellyel lehetőség nyílik virtuális versenyekben való részvételre is.

Vagyis egy rövid regisztráció után bárki, aki ergométeres edzésen vesz részt, a világ bármely tájáról csatlakozhat egy ilyen virtuális evezőversenyhez. A regisztráltak akár teljesen egyidejű összecsapásokra is kihívhatják egymást.

A projekt sportdiplomáciai szaktanácsadója, a Magyar Evezős Szövetség korábbi elnöke, dr. Bényi Szabolcs az ergométer eszköz előnyei és jótékony hatásai mellett a sportdiplomáciai előnyeit is hangsúlyozta: „Az ergométer az egyik legjobb teljesítmény mérő sporteszköz, amely hatékonyságra és a sport szeretetére, illetve a jobb teljesítményre ösztönöz egyénileg vagy csoportos formában is.

A sokoldalú edző eszköz számos előnye mellett fontos az eszköz sportdiplomáciai szerepét is hangsúlyozni, hiszen más sportágak felkészülési időszakában is remekül adaptálható hatékony edző eszköz az ergométer, ami segítheti a különböző sportágak hálózati szerveződését, együttműködését” – nyilatkozta dr. Bényi Szabolcs.

A program helyszíneiről, bővebb információkról a Magyar Ergométer Szövetség weboldalán: (http://www.ergometerszovetseg.hu/), valamint közösségi oldalain: (https://www.facebook.com/Ergometerszovetseg) tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!