nagyanyáink praktikái

2018.03.06. 13:00

Tombol a megfázás! Házi praktikák orrdugulásra

Megfázás és influenza – mindkét betegségnek van kellemetlen orrdugulással járó tünete, amelyet lehet orrspray-vel is kezelni, de érdemes körbenézni a természetes lehetőségek, vagy netán nagyanyáink praktikái között is.

Borsányi Bea

A betegségek kellemetlen tünete az orrdugulás

Forrás: shutterstock

Az egyik ilyen lehet a fekete retek és a torma használata, amelyek egyaránt torok- és orrtisztító hatásúak. A retket reszeljük le, a levét alaposan nyomkodjuk ki egy tálkába, keverjük össze mézzel és citrommal, majd igyuk meg. Ennek a receptnek egy alternatívája, hogy a mézet a félbevágott és kivájt feketeretekbe tesszük és hagyjuk állni egy fél napig, majd aztán isszuk ki a mézet belőle. A tormát szintén reszeljük le, majd tegyünk egy kicsit a nyelvünkre, forgassuk néhány percig a szánkban, majd köpjük ki.

Ha szeretjük a hagymát, azzal is kúrálhatjuk magunkat. A vöröshagymát apróra vágva dobjuk forrásban lévő vízbe és hagyjuk forrni még öt percig. Vegyük le a tűzről és törölközőt a fejünkre borítva óvatosan hajoljunk a gőz fölé. Maradjunk így nagyjából öt percig, közben lélegezzünk mélyeket.

A betegségek kellemetlen tünete az orrdugulás Fotó: Shutterstock

A fokhagymát is be lehet vetni: apróra vágva keverjük el mézben, majd hagyjuk állni, végül együk meg. Immunerősítésre használhatjuk ennek a receptnek az „ütősebb” változatát is: egy kifacsart citrom héjába tegyünk mézet, a citrom levét, 1-2 gerezd zúzott fokhagymát és pici Cayenne-­borsot, majd igyuk meg a „koktélt”. Kipróbálhatják az almaecetet is. Keverjünk el két evőkanál almaecetet két deci meleg vízben, majd adjunk hozzá egy kiskanál mézet. Ezt a keveréket igyuk naponta háromszor legalább öt napon keresztül. Az almaecet segít fellazítani a felgyülemlett váladékot, így könnyebben megszabadulhatunk tőle. Ne feledjék azonban, ha a tünetek nem enyhülnek, keressék fel háziorvosukat!

Borítókép forrása: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában