Felmérés

2019.09.30. 17:38

Több gyermek születhet, ha van nagyszülői segítség

A magyarok többsége életkortól függetlenül gyermek- és családpárti.

Forrás: Pixabay

Biztos alapot ad a családoknak a generációk közötti jó kapcsolat – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) által készített legfrissebb kutatásából.

Az 1000 fő bevonásával készült intergenerációs felmérés során 18-25 év közötti fiatalokat és 65-75 év közötti időseket kérdeztek. Mindkét generáció alapvetően házasság és gyermekpárti, miközben kiemelkedően fontosnak tartják a kölcsönös segítségnyújtást is.

A gyermekvállalás szempontjából a válaszadók nagy többsége vallja azt, hogy a szülői segítségnyújtás nagyon fontos egy fiatal pár számára – ezt a fiatalok 88%-a, az idősek 93%-a gondolja így. Több mint háromnegyedük szerint elősegíti a gyermekvállalást, ha az unokákat alkalmanként a nagyszülőkre is rábízhatják.

A magyarok többsége életkortól függetlenül gyermek- és családpárti, hiszen a megkérdezett idősek 95,5 százalékának van gyermeke; és a fiatalok nagy többsége (74,1%) is tervezi a közeljövőben a gyermekvállalást, négyötödük legalább két gyermeket szeretne.

A húszas éveik elején járók majdnem fele (44%-a) több gyermekre vágyik, mint amennyi a szüleiknek van; az idősek 39%-a pedig több gyermeket vállalna, ha újrakezdhetné az életét.

A válaszadó fiatalok többsége (59,5%) házasságban szeretne élni, az idősek 63,2%, a fiatalok kicsit több mint fele gondolja úgy, hogy aki gyermeket vállal, kössön házasságot. A fiatalok körében a házasságot tervezők közül szinte mindenki (97,1%) gyermeket is szeretne. Az intergenerációs kapcsolatok jelentőségét mutatja, hogy azon idősek között, akik jó kapcsolatot ápoltak-ápolnak szüleikkel, háromszor annyi a nagycsaládosok aránya.

A megkérdezett fiatalok többsége (74%) szívesen gondoskodna idős szüleiről, így az idősek is számíthatnának a fiatalabb korosztályra.

A fiatalok az idejükből is többet szeretnének áldozni a nagyszülőkkel való találkozásokra, mindössze egyharmaduk gondolja úgy, hogy most elég időt töltenek együtt. Abban pedig a legtöbb válaszadó egyetértett, hogy a fiatal pár találkozzon minél gyakrabban a szülőkkel.

A KINCS legfrissebb, az Idősek világnapja alkalmából nyilvánosságra hozott kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a nagyszülők aktív jelenléte a családban pozitívan befolyásolhatja a fiatalok gyermekvállalási szándékát, valamint a generációk közötti összefogás erősítheti a családokat.

A teljes kutatást itt találja.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!