tényezők együttállása

2018.11.26. 15:04

Tíz évvel is tovább élhetnek a gazdagok

Csaknem tíz évre növekedett a legszegényebbek és a leggazdagabbak várható élettartama közti különbség Angliában – állapították meg brit kutatók.

A tanulmány Angliában 2001 és 2016 között bekövetkezett 7,65 millió haláleset adatait elemezte az országos statisztikai iroda adatai alapján.

Az Imperial College London tudósai arra jutottak, hogy a társadalom leggazdagabb és legrosszabb helyzetben lévő rétegének várható élettartama között

nők esetében a 2001-es 6,1 évről 2016-ban 7,9 évre növekedett a különbség, férfiak esetében 9 évről 9,7 évre.

A legrosszabb helyzetű közösségekben élő nők várható élettartama 2016-ban 78,8 év volt, míg a leginkább jómódú rétegben 86,7 év. A férfiak esetében a legszegényebbeknél 75 év, a leggazdagabbak esetében 83,8 év volt a születéskor várható élettartam.

A tudósok eredményeiket a Lancet Public Health című tudományos lapban mutatták be.

Az élettartam egyenlőtlenségeiben közrejátszó tényezők az öt évnél fiatalabb gyerekeknél, főként csecsemőkorúaknál bekövetkező halálesetek száma, a légzőszervi betegségek, a szívbetegség, a tüdő- és emésztőszervi rákbetegségek, valamint az időseknél a demencia.

Majid Ezzati, a tanulmány vezető szerzője szerint a szegény emberek korai halálához „a fő tényezők tökéletes együttállása” vezet. Ilyen

tényezők a stagnáló jövedelem, az egészséges ételek árának emelkedése, az egészségügyi ellátás finanszírozottságának csökkenése és a betegségek kései diagnózisa.

„A tanulmány arra utal, hogy Angliában

a szegények olyan betegségekbe halnak bele, amelyek megelőzhetők és kezelhetők”

- mondta Ezzati, az Imperial College London professzora.

„A legszegényebb területeken az egészségügy és a szociális ellátás nagyobb befektetései segíthetik megállítani azokat az aggasztó folyamatokat, melyeket most látunk. A kormány és az ipar részvételére is szükség van az ahhoz, hogy az egészséges ételek elérhetőbbek legyenek, hogy egy család étrendjének minőségét ne a bevétele határozza meg” – tette hozzá.

Borítókép: londoni utcakép

Shutterstock / Albert Pego

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!