Utazó

2012.08.29. 08:44

Termálvíz a Velencei-tónál

A Velencei-tó csendes nyugalmával, festői szépségével várja látogatóit, akik számos módját megtalálhatják az időtöltésnek a nádszigetek között a hullámok hátán, vagy a parti fák alatt, az árnyékban.

Tihanyi Tamás

Magyarország második legnagyobb természetes tavát kedvező földrajzi adottságai, valamint medrének, vízállásának szabályozottsága, kiszámíthatósága avatta a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyikévé. Első ránézésre a szürke víz talán nem annyira vonzó, mint a magyar tenger mélyzöld felülete, ám azt kevesen tudják, hogy a Velencei-tó ásványi anyagokban nátriumban és magnéziumban igen gazdag, s nagyszerű vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. Sőt, reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.

De mi történik akkor, ha rosszra fordul az idő, vagy búcsút kell mondani a nyárnak? Ma már ez sem jelent gondot, hiszen kiváló gyógyvíz forrása rejlik a föld alatt, s a tó partján már két város Velence és Gárdony is kihasználta a természetben rejlő lehetőségeket. Mindkét helyen termálfürdő kínálja szolgáltatásait: a velencei létesítmény előnye, hogy saját tóparttal és gyógyvízzel rendelkezik, Gárdonyban pedig éppen nemrégiben adtak át néhány új élménymedencét.

 

 

A velencei és a gárdonyi termálvíz összetétele szinte teljesen megegyezik. A 62 magyarországi termál- és gyógyfürdő közül leginkább a budapesti Gellért, Rudas és Széchenyi fürdő, valamint a komáromi gyógyfürdő vizéhez hasonlítható. A fő különbség, hogy a budapesti és a komáromi termálvizeknél magasabb nátrium-, klór- és összes oldott anyagtartalom jellemzi őket, valamint kissé nagyobb a kálium-, ammónium-, vas-, szulfát- és fluoridkoncentrációjuk. A velencei és gárdonyi termálvizek gyógyászati alkalmazásában fontos szerepet játszik ásványi összetételük: a magas kalcium-, magnézium- és hidrogén-karbonát-tartalmuknál fogva gyulladáscsökkentő hatásúak és használhatók vérkeringési problémák ellen. Nátriumtartalmuk miatt nőgyógyászati megbetegedések kezelésére is alkalmasak, magas kloridtartalmuk pedig fokozza a szervezet ellenálló képességét, s emellett élénkí- tő és általános erősítő hatásuk is van.

De nemcsak e két helyen rejtőzik jótékony hatású víz a föld alatt Fejér megyében. A déli végeken, Vajtán is találunk vonzó környezetben fekvő, ásványi anyagokban gazdag hévízfürdőt. A hajdúszoboszlói és a sárvári vízhez hasonlítható termálvizének sótartalma literenként 1,8 gramm. A gyógykezelés ivókúrával is kiegészíthető. A fürdő legújabban feltárt kútja 67,5 fokos hévizet ad, amely a hazánkban található valamennyi termálvíznél nagyobb arányban tartalmaz jodidot és fluoridot.

 

A Velencei-tó egyik látványossága a folyamatosan fejlődő Pákozdi Katonai Emlékhely, amely már a hivatalosan is elismert nemzeti emlékhelyek közé tartozik. A terület 1848-tól, azaz a Magyar Honvédség születésétől egészen napjainkig mutatja be, követi nyomon a hadsereg életét, a szabadságharcokat, a háborúkat, a békefenntartói tevékenységet. Látható 1848-as, 1956-os, első és második világháborús és vitézi emlékhely, s ott emlékeznek azokra a katonáinkra is, akik napjainkban veszítették életüket Irakban vagy Afganisztánban. Az emlékpark szomszédságában található a Don-kanyar kápolna, az ország első olyan helyszíne, ahol a doni áttörés áldozataiért gyújthattak mécsest a tisztelgők. A kápolnától pedig csupán rövid séta az arborétum, ahol 96 hektáron 250-féle fa és cserje nő, s várja látogatóit a tájmúzeum, a kilátó és a halászati bemutató is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!