ön jól tudja?

2019.03.11. 20:00

Tényleg okosabbak leszünk a haltól?

Vannak olyan táplálkozással vagy életmóddal kapcsolatos berögződések, amelyek tévhiten alapulnak. Szakértő segít ezek tisztázásában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: gorillaimages

Sok figyelmeztető mondattal találkozunk nap mint nap, van, amivel mi magunk is ijesztgetjük a fiatalabbakat, hogy jobban figyeljenek. Vajon valós dolgokkal riogatunk?

Az amerikai Daily Mail összeszedett pár olyan mondatot, amellyel már mindenki találkozott legalább egyszer az élete folyamán.

Emlékezzen vissza, hányszor mondta már például a gyerekének vagy az unokájának, hogy ne nyelje le a rágót, mert összeragad a gyomra. A borsonline egy szakértő segítségével próbálta kideríteni, hogy ezeknek valóban van-e igazságalapjuk vagy kitaláció az egész. Bár az állítások legtöbbje nem alaptalan, de némelyik nagyon is messze áll az igazságtól.

Gyomorfekélyt okoz a csípős – HAMIS

Az orvosok egyetértenek abban, hogy ez az ember adottságától függ. Ha valaki hajlamos a gyomorsav-túltengésre, annak biztosan nem tesz jót a csípős étel, viszont akinek nincs ilyen panasza, annak nem árt meg. Ebben a helyzetben ugyanis a gyomorsav okoz problémát, ami kijöhet akár forró levestől is.

A genetikán múlik, be tudjuk-e hajlítani a nyelvünket – IGAZ

Aki nem tudja megcsinálni, ne is próbálkozzon! Hiába tudja az egyik szülőnk ezt a trükköt, nem biztos, hogy nekünk is sikerül majd. Ehhez azt az egy gént is örökölnünk kell, aminek segítségével meg tudjuk hajlítani a nyelvünket.

A cukor hiperaktivitást okoz – HAMIS

Sok szülő ezzel magyarázza a gyerekének, hogy miért nem kap még egy kocka csokit, pedig a cukor és a gyerek viselkedése között nincs semmilyen összefüggés. „Bármelyik cukorról beszélünk, ezek csak édesítenek. Az igaz, hogy a vércukorszintet megemeli, de ha nincs cukorbetegség, akkor a szervezet szépen feldolgozza a kristályokat. Ezután újra visszaáll az egyensúly. Ettől a szervezetben nem alakul ki hiperaktivitás” – magyarázta dr. Komáromi Zoltán.

Vizes hajjal megfázunk – IGAZ

Az amerikai dr. Haider Al-Hilaly szerint ez hamis, mivel nem csak a hideg időszakban leselkedik ránk ez a veszély. A vírusok minden évszakban jelen vannak, így akár nyáron is bejuthatnak a fejbőrön át. Dr. Komáromi Zoltán háziorvos szerint ez azonban egyértelműen igaz, hiszen mindegy, melyik testrészünk vizes, bárhol ki tudunk hűlni, ami egyenes út a megfázáshoz.

A haltól okosabbak leszünk – IGAZ

Nem maga a hús tesz csodát, hanem a benne található vitaminok. Az emberi szervezet számára fontos foszfor-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint az A-, D-, B2- és B6-vitamin-tartalma is magas. Ezek az anyagok pedig serkentik az agy működését, jobban tudunk koncentrálni, könnyebben megy a tanulás.

A C-vitamin meggátolja… – HAMIS

Dr. Haider Al-Hilaly szerint a C-vitamin önmagában nem harcol a betegségekkel, azonban nem véletlenül szükséges a szervezetünknek. Erősíti az immunrendszerünket, ami viszont már fel tudja venni a harcot a betegségekkel, így ha rendszeresen szedjük ezt a vitamint, akkor kisebb az esélye annak, hogy ágynak dőljünk.

A monitor rövidlátóvá tesz – HAMIS

Dr. Komáromi szerint ez harminc évvel ezelőtt igaz lett volna, de ma már olyan modern a technika, hogy a szemünket egyáltalán nem bántja a képernyő. Persze a kiszáradást nem úszhatjuk meg, főleg, ha érzékeny a szemünk és egész nap a gép előtt dolgozunk, de ennél nagyobb problémával nem kell számolni.

A lenyelt rágó bennünk marad – HAMIS

Ez is tipikusan a gyerekek ijesztgetésére szolgál, hogy ne nyeljék le a rágógumit. Egy darab még nem okoz problémát. Ha nem akad meg, akkor egyszerűen csak végigmegy a gyomron, beleken, majd a széklettel együtt távozik. Viszont ha egyszerre legalább tizenötöt lenyelünk, akkor ezek összeragadva már okozhatnak bajt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!