2019.05.25. 16:00
Tényleg édesszájúak a magyarok?
Egy friss országos kutatás szerint gyakran eszünk édességet, ám a felmérésben résztvevők csak 27 százaléka tudta, hogy az ajánlás szerint a napi energiabevitel legfeljebb 10 százalékát kellene a cukornak kitennie.
Forrás: shutterstock
Tízből négy magyar számára az édes a legkedveltebb íz, a megkérdezettek negyede viszont inkább a sósat részesíti előnyben.
A leginkább a 30-49 évesek számítanak édesszájúnak, a legkevésbé pedig az 50 év felettiek. A válaszadók 46 százaléka átlagosnak érzi a cukorfogyasztását, 5 százalék pedig egyáltalán nem fogyaszt cukrot. Vannak ételek, amelyek rajongótábora amellett válik ketté, hogy édesen vagy sósan „illik-e” azokat fogyasztani. Ilyen például a túrós csusza és a káposztás tészta is. A felnőttek nagyjából fele voksol a szalonnás túrós csuszára és a borsos káposztás tésztára, ötből négyen pedig nem tesznek porcukrot az édesen töltött palacsintára sem.
A forró italok tekintetében egyértelműen édesszájúak a magyarok, a megkérdezettek háromnegyede édesíti teáját, kávéját. Felük ehhez hagyományos fehér cukrot használ – ez különösen a fiatalok körében népszerű –, bő harmaduk pedig édesítőszert. Ha üdítőről van szó, a válaszadók között közel kétszer többen vannak azok, akik csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes változatot választanak, mint ahányan a cukros italokat keresik.