kiváló lehetőség

2017.11.21. 16:03

Tehetségprogramot szerveztek a szakkollégisták

A példamutató és egyedülálló programot öt éve hozta létre néhány szakkollégista, akik megelégelték, hogy 2012-ben a Corvinuson jócskán, csaknem 90-95 százalékkal esett vissza az államilag támogatott helyek száma. Egy évvel később a támogatott helyek számát visszaállították, de a szervezők úgy érezték, a programra így is szükség van.

Mihez kezd egy tehetséges és ambiciózus középiskolás, akinek minden álma, hogy egy kiváló budapesti egyetemen tanuljon, de anyagi helyzete nem engedi?

Ha a Corvinus vagy az ELTE közgazdaságtan szakára menne, néhány éve már nem is tűnik reménytelennek a helyzete: a Szabó Kálmán Tehetségprogram ugyanis pont az ilyen helyzetekre nyújt megoldást.

A példamutató és egyedülálló programot öt éve hozta létre néhány Rajk László szakkollégista, akik megelégelték, hogy 2012-ben a Corvinuson jócskán, csaknem 90-95 százalékkal esett vissza az államilag támogatott helyek száma – egy évvel később a támogatott helyek számát visszaállították, de a szervezők tovább folytatták a munkát.

A program névadója

Szabó Kálmán szegény, földműves családból származó gyerekből lett a népi kollégiumi mozgalom jeles képviselője, a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjének rektora és a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Anyagi okok miatt ugyanis rengeteg tehetséges diák esik el attól, hogy bekerüljön egy jó egyetemre – mondta Dobák Zita programkoordinátor.

A Szabó Kálmán Tehetségprogram azonban többféle segítséget nyújt: évente tíz diáknak biztosítanak anyagi támogatást, emellett ingyenes angolórákat és korrepetálást kínálnak, valamint mindenki kap maga mellé egy mentort, aki az első évben az iskolai tennivalókban (is) segít, a másodikban pedig már szakmai útmutatást nyújt a diáknak egy már végzett, tapasztalt szakkollégista.

Az anyagi támogatás összege idén az államilag támogatottaknak már 300 ezer forint félévenként, akit pedig önköltséges helyre vettek fel, félévenként 380 ezer forintból gazdálkodhat (ők azért is kapnak többet, mert önköltségesként egyéb támogatásra az egyetemen nem pályázhatnak).

Idén november 30-ig lehet jelentkezni a pályázatra, a felvételi január környékén két választott tárgy próbaérettségijéből (matek, történelem, közgáz), illetve egy beszélgetésből áll majd, ahol az öt fős delegáció (négy Rajk László szakkollégista és egy külsős tag) a családi, szociális hátteren kívül legfőképpen arra lesz kíváncsi, ki mennyire szeretne bekerülni az egyetemre, és mennyire kitartó, ambiciózus.

A program költségeit magán-és vállalati adományokból fedezik, a tagok önkéntes alapon dolgoznak. Ők maguk utaznak le például vidéki középiskolákba, hogy egy tanóra keretében tájékoztassák a diákokat a lehetőségről.

Békéscsabától Kisvárdán át Balassagyarmatig sok helyen jártak már, a fogadtatás mindig pozitív, a diákok érdeklődőek. Sajnos az ugyanakkor gyakori, hogy bár tetszik nekik a lehetőség, szinte lehetetlennek érzik, hogy vidékről bejussanak az egyetemre. Az önkéntesek éppen ezért nemcsak egy prezentáció keretében mutatják be az egyetemet és a programot, de ezután beszélgetnek is a diákokkal és biztatják őket, hogy nekik is sikerülhet, ők is képesek rá.

A jövőben ráadásul – bár ezek még nagyon távoli tervek – több másik iskolára is szeretnék kiterjeszteni a programot.

„Hatalmas lehetőség ” – egy volt ösztöndíjas a programról

Antal Bálint, a Corvinus másodéves szociológia hallgatója két éve a veresegyházi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból került be a programba. Egy hírlevélben olvasott a lehetőségről, és úgy döntött, belevág. A felvételit sikeresen teljesítette – egy középszintű matek és egy emelt történelem érettségit írt – majd a beszélgetésen is jól megállta a helyét, így bekerült a programba. Miután az egyetemről is megérkezett az sms, hogy felvették, egy őszi oklevél átadó ünnepség után indulhatott is a munka. Bálint két féléves tandíját a program állta, és egy mentort is kapott maga mellé, akivel kéthetente, havonta összeültek és megbeszélték az esetleges iskolai problémákat. Bálint mentora ugyanakkor az iskolán kívül is segítségére volt, a mai napig tartják a kapcsolatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!