Szűrővizsgálatok

2020.01.02. 16:50

Tabutémákról szól az idei Semmelweis Egészségnap

Sok a téves információ, és nagy az ijedtség, amikor kiderül a betegség.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Olena Yakobchuk

Nőgyógyászati és onkológiai tabutémákról szól a januári Semmelweis-egészségnap

hangzott el az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió csütörtök reggeli közös műsorában.

Borbényi Erika, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának főorvosa elmondta, a rendezvényen olyan témákkal is foglalkoznak, mint a meddőség, az endometriózis és más nőgyógyászati betegségek és szűrővizsgálatok.

Hangsúlyozta:

a rákbetegség még mindig tabutémának számít, nehezen beszélünk róla, sok a téves információ, és nagy az ijedtség, amikor kiderül a betegség.

Ezért fontosnak tartja, hogy a betegek tájékozottak legyenek például az egészségtudatos életmódról vagy arról, miért fontosak a szűrővizsgálatok, mit tartalmaz egy szövettani lelet, miként lehet megtanulni az emlővizsgálatot, és mi a teendő, amikor kiderül, hogy valakinek egy pajzsmirigygöbje van.

Borbényi Erika szerint mióta intenzívebb az emberek részvétele a szűréseken, azóta az életkilátások, a gyógyítási lehetőségek is egyre jobbak a emlődaganatok, a rákos megbetegedések terén. Fontosnak nevezte, hogy mindenki, az is, aki egészségesnek gondolja magát, menjen el szűrővizsgálatokra.

Hozzátette:

az egészségnapon lesz táplálkozási tanácsadás és a stressz feldolgozásáról szóló előadásokat is tartanak.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!