Bőr-, haj- és arcápolás

2017.10.23. 13:00

Szépüljön természetesen!

A kozmetikai termékekben készítése során gyakran használnak gyógynövénykivonatokat, hiszen szépítő, regeneráló hatásuk régóta ismert.

Találja meg az önnek leghatékonyabbat a Fanny magazin alábbi cikkének segítségével! Sőt, arra is tippeket talál itt, hogy melyek azok a csodaszerek, amelyeket ön is könnyen elkészítheti közülük.

Körömvirág a bőrre

Érzékeny a bőre? Akkor a körömvirág-tartalmú krémeket, zseléket és olajokat egyenesen önnek találták ki. A növény hatóanyagai ugyanis csökkentik a gyulladást, és bőrsérülés, égés esetén is segítenek.

Szemvidítófüves borogatás

A növény leveleinek gyógyító hatását már a középkorban is ismerték. Egész nap a monitor előtt ült, és fáj a szeme? Próbálja ki a következőt: öntsön 250 ml vizet 1-2 teáskanál szárított szemvidítófűre, és forralja fel a keveréket. Miután a főzet lehűlt, mártson bele két vattakorongot, és 10 percre tegye a szemhéjára a borogatást.

Kamillavirág a hajra

Európa-szerte ez az egyik legkedveltebb gyógynövény. A virág kivonata nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, kíméletesen tisztítja a bőrt, és a hajápolásban is hatékony. A samponok összetevőjeként megnyugtatja az érzékeny fejbőrt, balzsamokhoz adva pedig világosabbá varázsolja a szőke hajat. A kamillás öblítést is kipróbálhatja: ehhez áztasson 2-3 teafiltert 1,5 liter forró vízbe, kissé hagyja hűlni a főzetet, majd a szokott módon elvégzett hajmosás után öblítse át vele a tincseit. A szőke haj különösen fényes lesz tőle.

Tisztítás mentával

A szépségápolásban nem csak frissítő hatása miatt használják ezt a konyhai fűszernövényt. Tusfürdőkhöz adva pórusösszehúzó hatása is van, a samponok összetevőjeként pedig segít megszünteti a haj túlzott zsírosodását.

Ápolás rózsával

Ennek a nemes virágnak nem csak az illata csodálatos: a rózsakivonatnak számos pozitív hatása van, többek között a tág pórusokat is összehúzza. Készítse el az arcvizét házilag: keverjen össze 100 milliliter desztillált vizet 5 csepp rózsavirág-illóolajjal, majd öntse a folyadékot sötét üvegcsébe. Áztasson bele egy vattadarabot, és törölje át vele az arcát.

Árnika cellulitis ellen

Az élénksárga hegyi virág gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású olaja ideális a véraláfutások és a zúzódások kezelésére, a sportolók is ezért szokták árnikaolajjal átmasszírozni az izmaikat. Ugyanakkor a vérkeringést szintén javítja, így a cellulitis ellen is tökéletes.

Energetizáló homoktövis

A bogyós gyümölcs húsában kilencszer annyi C-vitamin van, mint a citrusfélékben. Ráadásul a magnézium-, E- és A-vitamin-tartalma sem elhanyagolható – márpedig ezek mindegyike hatékony fegyver az érett bőr ápolásában. Íme, egy kiváló pakolás: törjön össze három teáskanál homoktövisbogyót, és keverjen hozzá egy evőkanál túrót. Kenje az arcára a masszát, majd tíz perc elteltével mossa le.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!