vízióból valóság

2019.12.30. 18:27

Számvetés a Hazajáró végtelen útjáról (videó)

2011 őszén a Hazajáró egy vízió volt csupán, amivel útnak indultak a készítők. Akkor még nem is sejthették, hova fognak eljutni. Azóta 8 esztendő és 257 epizód van mögöttük.

Forrás: Youtube

Az M5 kulturális csatornán sugárzott szombati Hazajáró-epizódban a stáb számvetést készített eddig megtett útjairól.

Számot vetettek, milyen célokkal is vágtak bele, és hol tart most turisztikai-honismereti magazinműsoruk, a Hazajáró végtelen útja.

Örömmel jelenthették: egyik legfontosabb céljukat már elérték:

olyan mozgalommá terebélyesedett a Hazajáró elvetett magja, amilyen nemcsak virtuálisan, de a valóságban is képes kimozdítani az embereket a Kárpát-medence varázslatos tájaira.

A nézők egy próbaforgatásba is betekintést nyerhettek, azokból az időkből, amikor még Dobogókőn, zöldfülűként formálgatták a műsor technikáját. Túráztak már eleget, sokfelé forgattak már, de a kettő együttes műveléséről még kevés tapasztalatuk volt. A szerény, közeli középhegységben próbálgatták szárnyaikat, vajon milyen kihívás lesz kamerával, technikával járni a Kárpátok morózus bércei között…

Aztán zöld utat kaptak és elindultak, hogy hazatérjenek. Jó hazajáró módjára egyből a magyar turistaság bölcsőjét, egyben a haza legmagasabb oltárát vették célba.

És a Magas-Tátra nyomban alázatra intette őket: nem adta magát egyből, megmutatta, hogy nem minden csak rajtuk múlik, de sok más tényezőn is. Például az időjáráson.

Aztán visszatértek a bölcsőhöz, és már ragyogó időben állhattak a legmagasabb oltáron, a Gerlachfalvi csúcson.

És a nehézségek végigkísértek útjukat. A zord időjárás gyakran próbára tette őket, de a kitartás és a türelem még több rózsát termett számukra.

A Kárpátok 160 hegységének közel 300 hegycsúcsán álltak, lobogtatták a nemzeti zászlót és olyan káprázatos látványokban és érzésekben volt részük, amit szinte lehetetlen a képernyőn keresztül átadni.

200 ezer km-t utaztak, közel 3 ezer km-t gyalogoltak, miközben több mint 150 ezer méter szintet emelkedtek. Megszámlálhatatlan kaland várt rájuk a történelmi haza ismert és ismeretlen zugaiban.

A természeti értékek felfedezése mellett nem feledkeztek meg a hegyek lábánál lépten-nyomon utukba eső épített, történelmi örökségeinkről sem.

Közel 1000 települést, megannyi templomot, várromot és történelmi emlékhelyet kaptak lencsevégre, miközben feltárultak előttük a zivataros évszázadok, történelmünk neves és névtelen hősei. Birodalmak és királyok, uradalmak és nemesek, harcok és hadvezérek, tudósok és művészek, történelmünk valóságos szellemi arcképcsarnoka vonult fel előttük.

Mert nincs olyan rejtett szeglete hazánknak, amihez ne kötődne egy nevezetes történelmi esemény vagy személyiség.

És persze ott él a táj minden zsigerében a szerves kultúra, és konok éltetői: korunk országépítő hősei, a remény hordozói, a megmaradás szolgálói, akik minden áldozatra képesek a szebb magyar jövendőért. Azok a magyar közösségek és vezetőik, akik akár tömbben, akár szórványban, de kitartanak szülőföldjükön, amit sosem hagytak el, mégis egy idegen hatalom alá kerültek. 1400 honfitársunkat szólították meg valamennyi leszakított országrészből.

Mintegy 100 hagyományőrző közösség mutatta meg a hazajárónak sajátos értékeit. A sok színes mozaikból egy olyan egységes, gazdag magyar szellemi élettér mutatkozott meg, ami meggyőzhet minket:

történjen bármi, gyökereink olyan erősen tartanak, hogy egyszerűen elpusztíthatatlanok vagyunk a Kárpát-medencéből.

Az a sűrítmény, ami egy-egy utazás utáni utómunkát követően jó 26 percben adásba kerül, csak apró morzsája azoknak az élményeknek és érzéseknek, melyeket a forgatások során megéltek. Az illatokat, az ízeket, az éjszakába nyúló túrákat vagy hajnalig tartó beszélgetéseket nagyon nehéz a képernyőn keresztül átadni. A hely szellemét, a „genius locit” komoly kihívás tárgyiasítani, és élettelen eszközök segítségével a képernyőn keresztül a nézők elé tárni. Úgy érzik, talán ez a legnagyobb, legnehezebb, de legnemesebb feladatuk.

Hogy mekkora hiányt pótoltak, az a nézői visszajelzésekből hamar kiderült.

Sokan örömmel látták viszont az általuk meglátogatott helyszíneket, mások vágyakozással jelezték: általuk döbbentek csak rá, micsoda kincsesbánya a Kárpát-medence és mit is vesztettünk el Trianonban.

De a legfontosabb visszaigazolás számukra, hogy nemcsak a fotelekben ragadja magával a nézőket a műsor, de egyre többen indultak el a nyomukba. Egyre többen érdeklődnek, merre induljanak, kit keressenek Kárpát-medencei utazásaik során.

A hazajáró bármerre is induljon, mindig hazatér. Mert számukra a világ legszebb tája az otthonunk, a Kárpát-medence, amelynek még mindig megannyi feltáratlan, felfedezésre váró rejtett kis zuga van. Addig nem nyugszanak, amíg nem jutnak el minden vidékére. Mert lehet, hogy most megálltak, szertenéztek, visszatekintetettek hosszú útjukra; de csak azért, hogy a tíz évadot lezáró számvetésből új erőt merítsenek további barangolásaikhoz. Mert várnak rájuk nagyszerű hazai tájaink, és biztat a tudat, hogy a trianoni gyalázat 100. évfordulójára csattanós választ adjanak:

A hazánk megsemmisítésére kiforralt terv kudarcot vallott: mi itt voltunk, itt vagyunk és itt leszünk a Kárpátok ölében.

Hála az égnek, van hova hazajárnunk. Úgyhogy megyünk tovább. Mert a hazajáró útja végtelen…

Aki csatlakozni akar a Hazajáró Egylethez, itt megteheti: hazajaroegylet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!