két 8000-es csúcs a cél

2018.05.30. 17:15

Suhajda Szilárd hamarosan indul a Himalájába

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 a nyári szezonban is folytatódik.

Forrás: www.kalifa.hu

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 csupán a tavaszi hegymászó szezont hagyta maga mögött, a 8000-es csúcsokat azonban nem: a 2018-as nyári szezonban is lesz magyar magashegyi expedíció a Himalájában.

Suhajda Szilárd célja, hogy a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül két 8000-es csúcsot másszon meg az idei nyári szezonban. A 8080 méter magas Gasherbrum I (más néven Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II együttes megmászásával a magyar hegymászás számára igazi ritkaságnak számító expedícióra készül.

A hegymászás, bár a mászók sokkal inkább gondolnak rá életformaként, mégis egy komplex sporttevékenységnek tekinthető. A fizikai felkészülés szempontjából mindenképpen. Suhajda Szilárd minden nap, saját edzésterv alapján készül az expedícióra: elsősorban terepfutással, országúti kerékpározással, úszással, evezőgépezéssel és rengeteg nyújtógyakorlattal edzi magát a hétköznapi, otthon is végezhető gyakorlatok mellett.

Fotó: www.kalifa.hu

Legutóbb május 28-29-én, a saját maga által megálmodott „Prédikálószék Challenge” keretében túrázott föl egyhuzamban 11-szer a 639 méteres csúcsra, ezzel „összegyűjtve” a több mint 5200 méteres szintemelkedést, ami – kiegészítve azzal, hogy mindez közel 19 órán keresztüli folyamatos mozgást jelentett, amely természetesen az éjszakát is magába foglalta – kiváló „magashegyi csúcsmászási szimuláció” volt a magyarországi lehetőségek viszonylatában.

Suhajda Szilárd a Mont Blanc (4810 méter) és számos egyéb 4000-es csúcs, illetve az Elbrusz 5000-es ikercsúcsai után 2014-ben mászta meg oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, úgynevezett „tiszta mászással” a 8051 méteres Broad Peaket. A Kalifa Himalája Expedíció 2018 – Gasherbrum I és II hivatalosan 2018. június 07-én veszi kezdetét, ekkor indul el Suhajda Szilárd Budapestről a Karakorum-Himalája felé. A tervek szerint innentől számítva két hét alatt éri majd el az alaptábort.

A Gasherbrum II-t 2003-ban, a Gasherbrum I-et pedig 2007-ben mászták meg elsőként magyarok, „tiszta mászással”. A 2003-as expedíció keretében a GI és GII együttes mászása volt a cél, azonban ekkor „csak” a GII-re értek fel magyar hegymászók. Suhajda Szilárd most ezt a célt tűzte ki maga elé. A magyar és a nemzetközi expedíciózásban is kevés példa van arra, hogy egy hegymászó egy expedíció keretében két 8000-es csúcsot másszon meg, ráadásul a „tiszta mászás” módszerével, pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Magyaroknak ez utoljára 2007-ben, a Magyar K2 – Gasherbrum I – Broad Peak Expedíció keretében sikerült, a GI és a Broad Peak megmászásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!