dinamit

2018.01.29. 23:00

Sok lavinát direkt okoznak Svájcban

Az ok nem a rosszindulat: a síparadicsomok illetékesei biztonsági okokból indítják el a hógörgetegeket.

Teenager Luc makes a backflip on skis in the small resort of Zinal, Swiss Alps on January 9, 2018, after the access road which was cut by heavy snowfall reopened. Heavy snowfall has cut off many villages and resorts across the Alps, trapping some 13,000 tourists at Zermatt, one of Switzerland's most popular ski stations, officials said. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI

Az idei téli szezonban már rekordszámú lavinát indítottak el biztonsági okokból dinamittal a svájci Alpokban – számolt be róla hétfőn a helyi média.

A svájci síparadicsomok illetékesei és a hatóságok már több ezer lavinát indítottak el ezen a télen. Ehhez mintegy 120 tonnányi dinamitot használtak fel. Egy közönséges télen az egész szezon alatt használnak 80-120 tonna dinamitot.

A múlt heti intenzív havazás miatt, amely számos svájci üdülőhelyen okozott káoszt, mintegy 5000 robbantást hajtottak végre az országban, hogy eltakarítsák a fölösleges havat a lejtőkről.

A dinamitot általában helikopterről dobják le olyan helyekre, ahol veszélyes mennyiségű hó halmozódik fel, így aztán a reggeli csöndet gyakran töri meg a robbanások hangja a nyugodt svájci vidéken.

A lavinaveszély miatt a múlt hét legnagyobb részében Zermatt közúti és vasúti megközelítése is lehetetlen volt. Saas-Fee-t és Andermattot szintén elvágta a hó a külvilágtól, Davosban pedig néhány helyi lakost arra kértek, hogy hagyják el házaikat a lavinaveszély miatt.

A WRS svájci rádió ugyanakkor arról adott hírt, hogy a nagy havazás ellenére az idei január mégis az egyik legmelegebbként vonul majd be a történelembe. A Genfi-tó partján tavaszi virágok nyílnak, Sankt Gallenben pedig magas a pollentartalom a levegőben.

Genfben és Luzernben a korábbi rekordokhoz képest több mint egy Celsius-fokkal van melegebb.

Borítókép: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!